19.3.2024 | Svátek má Josef


MOBIL: Stále „best in data“

24.9.2021

Proč máme jedny z nejdražších mobilních dat v EU?!

Minulý týden mě nadzvedla slova ministra Havlíčka, že vláda zlevnila mobilní data. Napsal jsem do googlu „Češi mají levná data“ a k mému nepřekvapení se mi zobrazily články, které tvrdily, že patříme k těm nejhorším v EU.

Bohužel, je to tak. Česko má ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi stále jedny z nejvyšších cen mobilních dat. Jedná o dlouhodobý problém a odpovědnost za něj nesou i lidé, kteří seděli v posledních několika letech v čele ministerstva průmyslu a obchodu. Stojí za připomenutí, že téma se řešilo už v minulém volebním období.

Už ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) sklízel kritiku za to, že měl jít mobilním operátorům na ruku, což ho také stálo funkci. Jeho náměstek Lubomír Bokštefl dokonce nechvalně proslul svým vzkazem lidem, pozastavujícím se nad nižšími cenami mobilních dat v sousedním Polsku, aby tam odjeli. Tehdejší premiér Bohuslav Sobotka v únoru 2017 ministra Mládka odvolal, a ještě během své vlády sliboval levnější data.

Stále „best in data“

Pozadu ve svých slibech nezůstal samozřejmě ani Andrej Babiš. Ten si ze zlevňování mobilních dat udělal ještě za Mládkova působení svoje téma, které se pak stalo jednou z priorit Babišovy vlády. Při svém tažení za nižší ceny však vláda mnoho úspěchů nesklidila. Nejednou při tom musely vyvstat pochybnosti o tom, zda to vláda se svojí snahou o zlevnění myslí skutečně vážně.

Jeden z neslavných momentů nastal v únoru 2019, kdy jsme se od tehdejší paní ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové dozvěděli, že za drahé ceny mohou lidé v Česku sami, protože pořád hledají wifi. Její výrok, který svojí naprostou absurditou trumfl i ten od náměstka Bokštefla, se prakticky okamžitě stal námětem řady vtipů a parodií. Jak se také dalo očekávat, skandální výroky pomohly zmíněné ministryni z funkce. Ve svém vyjádření pro server iDNES se pak Babiš od výroků paní ministryně okamžitě distancoval. Podle jeho slov vláda dělala vše pro to, aby se cena mobilních dat snižovala. Prý také opakovaně jednal s jednotlivými operátory a stále nebyl s cenou spokojen.

Problém není zdaleka jen v tom, jakých bizarních tvrzení jsou schopní lidé, které dosadil (nejen) premiér Babiš na ministerstva. Největší problém představují samozřejmě samotné ceny za mobilní data. Pokud jde o srovnání s dalšími zeměmi v Evropě i po celém světě, výsledek za čtyři roky vlády Andreje Babiše vyznívá více než rozpačitě. Dostupná data o tom svědčí více než výmluvně.

Dražší data jsou jen v Řecku

Např. podle průzkumu nezávislého britského portálu Cable.co.uk jsou data v Evropě dražší jen v Řecku, a to ještě v průměru jen o jediný cent. Z posledního sběru informací, který proběhl letos na jaře, vyplývá, že průměrná cena 1 GB mobilních dat v roce 2021 dosahuje 8,15 dolaru, tedy zhruba 176 Kč. O jediný cent dražší už je v rámci EU pouze Řecko s cenou 8,16 dolaru za GB. Česko se v cenách dat umístilo až na 210. místě z celkových 230 hodnocených zemí.

Pár týdnů před volbami přišla zpráva, že ve skutečnosti už je všechno jinak. Nedávno jsme se od ministerstva průmyslu a obchodu dozvěděli, že ceny se za poslední dva roky snížily o polovinu. Ve zprávě se také píše, že „z letošního mezinárodního srovnání Rewheel vyplývá, že v České republice stojí 1 GB dat méně než například na Slovensku, v Řecku, Portugalsku nebo v Německu.“ Ministerstvo se odvolává na analýzu finské výzkumné společnosti Rewheel z dubna letošního roku, konkrétně graf udávající mediánovou cenu za 1 GB v 4G/5G tarifech s alespoň 1000 volnými minutami. Pravdou je, že Česko si v tomto ohledu opravdu nevede úplně nejhůře. Opravdu ale máme důvod k oslavám?

data1

Pokud se podíváme na data uvedená ve zmíněné studii, zjistíme, že ministerstvo si ve skutečnosti vybírá pouze údaje, které se mu hodí a vůbec neřeší celkový kontext. První problém spočívá v tom, co tato veličina vlastně znamená. Mediánová hodnota ukazuje střední cenu vypočtenou ze všech paušálů dostupných na daném trhu, kterou platí onen neexistující mediánový zákazník.

Hodnotu získáme vydělením ceny měsíčního paušálu množstvím dat, která je možné přenést prostřednictvím internetu. Pokud např. máme mediánovou hodnotu za 1 GB 10 korun, může to vypadat na první pohled jako celkem fajn cena. Jak ale připomíná na webu mobilmania.cz Jan Láska, který se cenami mobilních dat dlouhodobě zabývá, ošidnost takového uvažování nám ukazují dvě modelové situace. Za zmíněných podmínek můžeme mít paušál 100 Kč za 10 GB, ale třeba také 1000 Kč za 100 GB. Zatímco na tarif podobající se tomu druhému bychom v Česku narazit mohli, ten první už bychom hledali v nabídkách operátorů marně.

Další grafy z citované studie, které nám poskytují mnohem přesnější srovnání, už ministerstvo raději vůbec nezmiňuje. Není se čemu divit, protože pro Česko nevyznívají vůbec dobře, a dokonce v nich figuruje na samém chvostu.

V druhém grafu můžeme vidět srovnání maximálního počtu GB, které lze v dané zemi dostat za 30 €, tj. zhruba 760 Kč. Česko je zde druhé nejhorší za Řeckem a z grafu dokonce ani není možné vyčíst, kolik malých jednotek zákazník u nás mohl dostat letos v dubnu, tedy v době, kdy byla vypracovávána studie. Přitom ve 23 jiných zemích uvedených v grafu lze za stejnou cenu dostat dokonce zcela neomezený datový tarif!

data2

Pro úplnost dodávám, že od vypracování studie už uplynulo pár měsíců a navzdory některým novým relativně východnějším nabídkám by se toho na grafu mnoho nezměnilo. Mobilmania.cz zmiňuje např. neomezený datový tarif Vodafonu za 599 Kč/měsíc, který by pro graf nebyl vůbec relevantní, protože je zde podmínka rychlostního přenosu alespoň 10 MB/s. Je totiž omezený jen na 2 MB/s. Pak zde máme třeba vyšší tarif za 799 Kč, který by se zde ale zase těsně nevešel kvůli své o něco vyšší ceně.

data3

Dále můžeme najít ve srovnání od společnosti Rewheel také třetí graf, který nám hezky ukazuje, jakou nejnižší částku je v každé zemi potřeba zaplatit, aby měl dotyčný v tarifu alespoň 1000 volných minut, 100 GB dat a přenosovou rychlost aspoň 100 MB/s. Také zde si Česko vede opravdu ostudně a z evropských zemí mu připadlo předposlední místo. V této kategorii nás v drahotě předstihli pro změnu Slováci, kteří mají telekomunikační trh v podobně mizerném stavu jako u nás.

data4

Neméně zajímavý, ale pro Česko bohužel opět nelichotivý, je ještě čtvrtý graf, který bych zde chtěl zmínit. Nalezneme na něm srovnání nejnižších měsíčních cen za neomezené datové tarify ve 4G síti a 5G síti. Ve výši cen jsou z evropských zemí na předních místech Slovensko a Česko hned za Francií, kde jsou ceny vůbec nejdražší.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko ve zmíněné zprávě říká, že „v evropských srovnáních jsme nyní v kategorii těch zemí, které mají již neomezené tarify standardně na trhu v nabídce, což ještě stále řada států nemá.“ Jak ale vidíme v grafu, byly to jen čtyři evropské země (Dánsko, Norsko, Polsko a Slovinsko), které v době vypracovávání studie neomezené tarify nenabízely vůbec.

Zpackaná aukce a změna v nedohlednu

Navíc to bylo právě samotné ministerstvo průmyslu a obchodu, které snahy o vytvoření zdravějšího konkurenčního prostředí a nižší ceny za mobilní data spíše sabotovalo. V poslední době zvláště svým zásahem v Radě Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na začátku roku 2020, kdy předsedu Rady ČTÚ Jaromíra Nováka nahradila kvůli změně podmínek aukce hlavních kmitočtů pro novou generaci mobilních sítí 5G Hana Továrková.

Kmitočty pro 5G sítě si nakonec loni v listopadu rozebrali tři stávající operátoři a Česká republika tak v této loňské zpackané aukci frekvencí nakonec nedokázala přilákat čtvrtého plnohodnotného operátora ochotného vybudovat vlastní síť. Tím se promarnila jedinečná příležitost vybudovat zdravější konkurenční prostředí, které by přineslo kvalitnější služby za nižší ceny. Změna je proto zatím v nedohlednu.

Situace kolem cen mobilních dat se tedy ani po čtyřech letech příliš nezlepšila a lidé v Česku musí i nadále platit více než prakticky kdekoli jinde v Evropě. Ano, ceny za mobilní data sice opravdu klesají. Jelikož ale klesají z vysokého základu, zůstávají v porovnání se zahraničím i nadále skoro nejdražší v Evropě. A čtvrtý operátor, který měl přijít díky aukci kmitočtů pro novou síť 5G, nakonec nepřišel. Babišova vláda to zkrátka za ty čtyři roky úplně prokaučovala a naprosto selhala. Lépe opravdu není!

Převzato z blogu s autorovým souhlasem

Autor je europoslanec za KDU-ČSL, místopředseda Výboru pro zaměstnanost a sociální věci a člen Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu