19.3.2024 | Svátek má Josef


GLOSA: Nesmyslné titulky v novinách

27.9.2021

V Německu letos klesla výroba elektřiny z větru. Noviny z toho udělaly „ránu zelené energii“. Ve skutečnosti šlo o ránu snům o zelené energii. Jenže to by se pak nedalo napsat, že je potřeba stavět více větrníků a fotovoltaických panelů.

„Rána zelené energii. Nefoukalo a Němci se opět musí spoléhat na uhlí“ to byl úterní titulek na portálu iDnes (zde). Na Lidovkách byl titulek prakticky shodný. Článek rozebíral důvody, proč poklesla výroba z větru i to, že tempo výstavby nových OZE je v Německu příliš pomalé, pokud země chce splnit své cíle v redukci emisí CO2.

„Vysoký podíl uhlí znamená, že nesplníme naše klimatické cíle a že to způsobí značné škody na klimatu a životním prostředí. Místo uhlí potřebujeme více obnovitelných energií,“ říká v článku Claudia Kemfertová z Německého institutu pro ekonomický výzkum. Shrnuje tím v podstatě obsah celého textu. Bohužel, ač je autorka citátu z institutu pro ekonomický výzkum, nedošla jí jedna zcela jednoduchá a přitom naprosto zásadní skutečnost. Totiž to, že říká nesmysly.

Za prvé, klimatické cíle Německa jsou v kontextu globálních emisí oxidu uhličitého a také toho, jak moc se Spolková republika snaží o přeměnu své energetiky a ekonomiky, úplně zanedbatelné. Jestli je Německo splní o rok či dva později, nestane se vůbec nic. A to ani kdyby je splnilo až za pět let. Takže v tomto ohledu není žádný důvod k pláči, škody se nekonají.

Za druhé, když bude mít země místo uhlí více obnovitelných zdrojů a nebude foukat vítr, nebo svítit slunce, elektřinu stejně dodávat nebudou. A je úplně jedno, kolik si jich Německo postaví. Bez obrovských a neuvěřitelně drahých bateriových úložišť s výrazně zvýšenou kapacitou kvůli bezpečnosti dodávek při případných výpadcích, je prostě zelená elektřina závislá na rozmarech počasí. Na tom nic nezmění žádná zelená ideologie. Otázkou je, kdy si to všichni příslušníci Zelené církve svaté uvědomí a opustí svá náboženská dogmata.

V každém případě je škoda, že jim k tomu prozření nechtějí pomoci ani redaktoři hlavních periodik. Protože kdyby tomu bylo jinak, musel by být jiný titulek zmíněného článku. Třeba takový: Rána zelené ideologii. V Německu nefoukalo a bez uhlí by nebyla elektřina. To by byl pravdivý titulek.

Převzato z webu iUhli.cz