29.4.2024 | Svátek má Robert


EKONOMIKA: Vládo, přestaň ignorovat naše firmy!

7.4.2020

Už nyní musí být každému jasné, že koronavirová krize velmi tvrdě dolehne na celou českou ekonomiku. A bohužel nepůjde jen o nějaká čísla ve statistikách, různé důsledky pozná na vlastní kůži každý z nás.

Většině českých firem a drobným živnostníkům kvůli nařízeným karanténám významně poklesl zisk i produkce a mnozí z nich museli svoji výrobu či poskytování služeb ze dne na den úplně zastavit. Některé firmy už proto také bohužel musely přistoupit k propouštění zaměstnanců. Je zcela evidentní, že se budou muset hledat cesty k obnově ekonomiky a udržení zaměstnanosti. Samozřejmě jich bude celá řada, daly by se ale shrnout pod jedno pravidlo: podporovat české firmy v Česku. A včera bylo pozdě. Už teď je třeba aktivní zapojení českých firem, především těch, jejichž produkty už nyní mohou výrazně pomoci řešit současnou situaci.

Vláda prostě musí maximálně zapojit české soukromníky a firmy a nelétat jen pro věci do Číny, kdy ceny nemusí být lepší, rychlotesty měly jen 20% účinnost a mnoho otazníků visí i nad kvalitou jejich respirátorů, které už několik zemí proto stáhlo z oběhu. Navíc, např. Deník N už spočítal, že by Česko dokázalo boj s nákazou zvládnout i bez cizí pomoci.

o1

Obrázek 1: V Nizozemí, Španělsku nebo Turecku už stáhli čínské výrobky.. – viz např. zde (TZ)

Nesplněné sliby naší vlády

Českých firem schopných pomoci, je jednoduše dostatek. I proto v minulých dnech i pan premiér a pan ministr zdravotnictví řekli, že je potřeba podporovat české firmy a vědecká centra. Bohužel zůstalo jen u slov. Jak totiž ukazuje následujících několik případů, realita je podstatně odlišná od toho, co jsme mohli slyšet od představitelů naší vlády. Přestože toho mají české firmy mnoho co nabídnout, pro vládu jako by v reálu vůbec neexistovaly.

o2

Jeden obrázek za tisíc slov... (Twitter)

Odmítnuté špičkové české termokamery

Již před dvěma týdny jsem vládním představitelům doporučoval přístroj ke screeningu horečnatých projevů infekčních onemocnění od firmy Workswell dvou českých absolventů ČVUT. Tato firma si získala za svou termokameru špičkové kvality světové renomé. A co udělala česká vláda? O výrobky této firmy neměla zájem a ve středu oznámil ministr Vojtěch, že bude pořízeno 500 jiných termokamer. Později upřesnil, že to nemá být z Číny, ale od záhadného švýcarského výrobce, kterého však vůbec nikdo nezná. I tak to prostě není z Česka...

Namísto podpory české firmy, která prokazatelně vymyslela naprosto nový způsob měření lidí na dálku, dala přednost výrobku, který navíc není tak přesný. Já se ptám, proč!? Tento krok ministra zdravotnictví je zcela nepochybně porušením slibu, vrcholem nesoudnosti a také nehoráznou urážkou českého inovativního průmyslu. Ukázalo se, že sliby o podpoře českých firem byly jen další účelovou lží! A nejednalo se o jediné opomenutí českých výrobců!

Desítky dalších pochybení

Existují i další firmy schopné dodat materiál důležitý pro boj s koronavirem, nicméně ze strany státu není o jejich produkty vůbec zájem. Různých sporných případů je hodně, zmíním jen pár. Např. jednu svoji čerstvou zkušenost. Technologické centrum v Hradci Králové zaznamenalo desítky firem a OSVČ, které začaly šít roušky nebo vyrábět štíty na 3D tiskárnách pro nemocnice a sociální služby. Jsou schopni zajistit celou poptávku v kraji. Opět se jedná o skvělou příležitost pro vládu, jak dostát svému slibu. A jaká je skutečnost? V současné době nemají tyto firmy od státu a krajů žádné objednávky.

A ještě jeden příklad: Akutní problém představuje také nedostatek výtěrových tyčinek, kterými se nabírají vzorky od pacientů s podezřením na COVID-19. Naše firmy jsou schopné vyrábět je ve velkém. Jak si ale všiml Pavel Bělobrádek, namísto toho je musíme draze dovážet ze zahraničí. Proč? Protože naše firmy bohužel nemohou nakoupit dost materiálu pro svoji výrobu. Fakultní nemocnice a další státní instituce jim platí pozdě a nedají jim zálohovou fakturu, kterou dodavatelé surovin požadují...

o3

Některé české firmy ovšem mají podporu nadstandardní, to je třeba uznat také! (Twitter)

Český průmysl je připraven vyrábět a je potřeba toho využít. Proč se tedy úplně zbytečně kupuje zdravotnický materiál v zahraničí, když ho můžou české firmy vyrobit dostatek a někdy i mnohem kvalitněji? Takhle si česká vláda představuje pomoc naší ekonomice v době útlumu? Musím kroutit hlavou nad tím, jak se naše vláda může chovat takhle absurdně a v době té největší krize poškozovat českou ekonomiku.

Česká vláda musí přestat ignorovat české firmy!

Převzato z blogu s autorovým souhlasem

Autor je europoslanec za KDU-ČSL, místopředseda Výboru pro zaměstnanost a sociální věci a člen Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu