27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


EKONOMIKA: Spotřební daň na víno není zas taková hloupost

8.2.2012

Petice vinařů, vyjádření ministra zemědělství Petra Bendla a hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška či nesouhlas většiny spotřebitelů se zavedením spotřební daně na víno – to vše svědčí o dobrém marketingu domácí vinařské lobby. Tak jednostranně negativní ale myšlenka spotřební daně na víno opravdu není.
V prvé řadě je třeba říci, že jeden z nejčetněji uváděných argumentů proti této spotřební dani – totiž že její zavedení poškodí tuzemské producenty kvalitních vín, je minimálně zavádějící. Ve skutečnosti je to totiž zcela obráceně. Daň více poškodí zahraniční dovozce méně kvalitních vín, většinou označovaných jako "krabicová vína", která se do ČR dovážejí za ceny kolem deseti korun za litr (byly doby, kdy se k nám taková vína dovážela dokonce za ceny 3 až 4 koruny za litr). Pokud by byla ministrem financí Miroslavem Kalouskem uvalena na víno spotřební daň 10 korun, jak avizoval, zdražila by taková daň tato "krabicová vína" zhruba dvojnásobně, zatímco kvalitní vína pouze o deset, nebo třeba jen o pět procent, podle výchozí ceny. Je totiž zcela zřejmé, že absolutní výše daně bude mít daleko větší váhu v celkové ceně levných vín. V praxi to znamená, že v případě kvalitních vín, jejichž ceny začínají na hranici a často daleko nad hranicí sto korun, si spotřebitel patrně bez větších problémů k ceně třeba 120 korun připlatí ještě desetikorunu, zatímco pro člověka kupujícího krabičák za nízké ceny bude dvojnásobek výdajů zřejmě větším problémem. To by se mělo odrazit v poklesu konzumace levných a obvykle opravdu méně kvalitních vín, což je ve své podstatě v zájmu spotřebitele.
Klíčovým argumentem pro legitimitu úvah o zavedení spotřební daně na víno je ale struktura produkce a zahraničního obchodu s alkoholickými nápoji. Zatímco suroviny k výrobě piva a lihovin se téměř bezezbytku produkují v ČR a v ČR se také většina z tuzemských surovin vyrobených nápojů zkonzumuje, víno vyrobené z hroznů v jiných zemích se do naší země ze dvou třetin dováží. Současnou nulovou spotřební daní (pivo a lihoviny zdaněné jsou) u vína tak podporujeme zahraniční producenty, kteří se oproti našim prosazují zejména nižší cenou a možný potenciál trhu s kvalitnějšími víny, i domácím vinařům, zužují.
Samozřejmě, že spotřební daní budou postiženi zahraniční i naši producenti vín a že se zavedením daně jednorázově zvýší našim vinařům náklady. Na druhou stranu je skutečností, že právě vinařství a vinohradnictví patří v ČR k nejvíce dotovaným zemědělským komoditám, do jisté míry i na úkor jiných zemědělských surovin. Dotace mohli nebo mohou vinaři čerpat na leccos, kromě "normálních" dotací na hektar ještě specielní komoditní podpory, restrukturalizaci vinic, oplocenky či na likvidaci špačků. Vinnou révu lze také pěstovat v systému integrované produkce s vyššími dotacemi. Produkce vinné révy se týkají i dotace do ekologického zemědělství, řada producentů vín v minulosti kvůli vyšším podporám do biozemědělství přešla. Víno mělo také jako kdysi jediná komodita specielní, státem podporovanou propagaci, a to prostřednictvím stále funkčního Vinařského fondu, jehož finanční prostředky zabezpečuje rovným dílem ministerstvo zemědělství a samotní vinaři. Aniž bych vzbuzoval vášně výší do vinařství směřujících podpor, bylo by vhodné vědět, že na podporu státu ( a EU, jistě) si vinaři stěžovat opravdu nemohou. A to za situace, kdy víno nepatří mezi klíčové tuzemské strategické komodity, jako je třeba pšenice nebo vepřové .
Faktem je, že pěstování vinné révy a produkce vín je hodně rukodělná práce, a vytváří tak řadu pracovních míst. Z nutričního hlediska je konzumace kvalitních vína také žádoucí. A pravdou je i to, že zavedení daně patrně posílí černý trh. Ten ale již stejně v nemalé míře reálně existuje, stejně tak jako pančování vín nebo třeba burčáků, jak dokládají výsledky kontrol dozorových orgánů.
Zavedení spotřební daně u vína je tak do jisté míry sporné a stát by k němu měl sáhnout spíše jako k nouzovému opatření, například jako k možnosti zajistit finanční prostředky pro péči o handicapované občany, nebude-li mít jinou možnost. Rozhodně ale neplatí, že by mělo mít zavedení spotřební daně pouze samá negativa, jak se to prakticky všichni snaží prezentovat.

Převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem autora.

Autor je agrární analytik