8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Spotřební daň na víno není zas taková hloupost

Petice vinařů, vyjádření ministra zemědělství Petra Bendla a hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška či nesouhlas většiny spotřebitelů se zavedením spotřební daně na víno – to vše svědčí o dobrém marketingu domácí vinařské lobby. Tak jednostranně negativní ale myšlenka spotřební daně na víno opravdu není.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Trčka 9.2.2012 9:39

Daně a kvalita vína

Pan autor článku končí svoje povídání větou, že spotřební daň z vína nemá jen samá negativa. Ve svém článku většinu z těch negativ vyjmenoval, což hodnotím kladně, ale na závěr nějak zapoměl vyjmenovat ta pozitiva, která nám daň přinese, a o kterých takticky pomlčel. Samozřejmě, že žádná pozitiva nejsou. Dále pak obhajovat daň tím, že vlastně ochrání spotřebitele, protože se daní zdraží levná vína a přestanou se pít, což se týká hlavně levných vín z dovozu, je minimálně nestydaté. Vždyť drtivá většina levných dovozových vín z tradičních vinařských oblastí je mnohem kvalitnějších, než většina toho, co se u nás prodává např. jako jakostní vína.

Dovozy dobrých vín se zdraží a tato vína budou nedostupnější. Pokvete černý trh a stát bude utrácet horentní sumy za kontroly a hlídání podvodníků. To bude jediné, co nám spotřební daň z vína přinese.