29.4.2024 | Svátek má Robert


PRÁVO: Rozporuplná svědectví

16.6.2011

Poté, co se policie připravovala věc kvůli nedostatečným a neprůkazným důkazům odložit, bylo vyšetřování zásahem ostravského krajského státního zastupitelství přeloženo na krajskou expozituru protikorupční policie do Ostravy.

O úplatku pěti milionů dolarů za vyřešení problému Tatry mluví svědek, který u klíčového setkání vůbec nebyl.

Ohledně vyšetřování údajné korupce při nákupu armádních vozidel Tatra vycházejí najevo další závažné skutečnosti. Ty zavdávají důvod k pochybám, zda je vedeno korektně a seriózně. Navíc klíčoví svědci ve výpovědích vzájemně zpochybňují svá svědectví.

Nic? Tak přeložíme

Týdeník Euro už upozornil na problém s takzvanou místní příslušností státního zastupitelství (Euro 22/2011). Přestože měla žádost o úplatek podle šéfa dozorčí rady Tatry Williama Cabanisse a šéfa americké pobočky firmy Duncana Sellarse padnout z úst tehdejšího náměstka ministra obrany Martina Bartáka v únoru roku 2008 na veřejné střelnici v Centrevile ve Virginii, vyšetřování dozoruje místně nepříslušné ostravské krajské státní zastupitelství. Mimochodem zásahem tohoto státního zastupitelství bylo vyšetřování přeloženo na krajskou expozituru protikorupční policie do Ostravy ve chvíli, kdy se policista z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality František Zahálka připravoval podle neoficiálních informací počátkem jara celou věc kvůli nedostatečným důkazům odložit.

Ostravská krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová přesun vyšetřování případu z Prahy do Ostravy potvrdila. „Toto rozšíření pracovního týmu ,Tatra‘ umožnilo nejen lépe zajistit vedené prověřování, ale i včasný a účinný dozor ze strany státního zástupce,“ tvrdí Andělová. Týdeník Euro oslovil i vyšetřovatele Zahálku, ten ale odmítl o případu hovořit.

Velká, malá, nebo pět?

Abychom si udělali obrázek, jakými výpověďmi je údajná korupce dokládána, je důležité porovnání výroků některých svědků. Šéf dozorčí rady Tatry William Cabaniss popsal rozhovor s Bartákem ve své výpovědi z loňského 19. listopadu následovně: „Byla to velká částka peněz, přesnou částku si nepamatuji. Výrok pana Bartáka sám o sobě mně natolik překvapil, protože pocházel z úst náměstka ministra obrany… Obrátil jsem se a odešel. Cítil jsem se velmi uražen.“

Druhý ze svědků Duncan Sellars popsal inkriminovanou chvilku jednání takto: „Konverzaci vedl hlavně pan Cabaniss, když se tato konverzace stočila do bodu, kdy pan Barták řekl, že za několik milionů dolarů by mohl být celý problém vyřešen. Padla tam nějaká číslovka, ale skutečně si nepamatuji. Pokud jde o rozměry obchodu, tak částka nebyla velká, v naší branži hovoříme o řádech milionů. Vím, že to nebylo méně než jeden milion a více než pět milionů. Jak ta věta zazněla, tak jsem si to impulzivně spojoval s předchozí diskusí o problémech, které Tatra má s dodávkou vozidel pro armádu… Náš rozhovor skončil v tomto bodě, řekli jsme: Dobrá, hezky jsme si popovídali a půjdeme zase střílet,“ popsal trochu odlišně setkání kolega Cabanisse Sellars.

Asi nejdále zašel v jedné z výpovědí šéf Tatry Ronald Adams. Ten přitom na setkání, kde měl údajně zaznít klíčový výrok o úplatku, vůbec nebyl. „Bylo mi řečeno ambasadorem Cabanissem a prezidentem společnosti Tatra Americas panem Sellarsem, že pan Martin Barták jim řekl, že by Tatra měla zaplatit pět milionů dolarů, aby se vyřešil problém se společností Praga. Další situace byla, kdy jsem byl požádán, abych zaplatil peníze – požádal mně o to pan Michal Smrž. Aby se tímto vyřešily problémy, které Tatra měla s vozidly ATS. Nemohu s jistotou říci, že se jednalo o korupci jako takovou, ale pan Petr Ptáček požadoval pět milionů dolarů, které měly být zaplaceny, aby se ukončil tlak na společnost Tatra, týkající se stejných vozidel ATS. To je mými slovy vše,“ řekl Adams vyšetřovatelům.

Týdeník Euro se proto zeptal ostravské krajské státní zástupkyně Zlatuše Andělové, zda může tyto informace potvrdit a v jakém postavení se nyní Martin Barták a Michal Smrž nacházejí. Zda jsou svědky, nebo podezřelými. „Na tyto otázky nelze odpovědět, neboť zveřejnění požadovaných informací by mohlo narušit vedené trestní řízení,“ reagovala Andělová.

Cítím se trochu vinen

Zajímavé je také to, proč svědci oznámili korupční nabídku až po více než dvou letech a zda šlo podle amerických zákonů o trestný čin. „Nejsem právník a nemohu na to odpovědět,“ uvádí William Cabaniss. V téže výpovědi ovšem na začátku prohlašuje: „Dvanáct let jsem pracoval jako zákonodárce ve sborech státu Alabama, bylo to mezi roky 1979 až 1990.“ Že by jako zkušený zákonodárce neznal podrobně americký anti-corruption act?

„Tak jak se seznamuji s věcí, uvědomuji si, že jsem měl již dříve kontaktovat i americké úřady. Vím, že se úřady ve Spojených státech velmi zajímají o korupci, cítím se trochu vinen, že jsem to neudělal dříve,“ komentuje Sellars své více než dvouleté mlčení.

Případ Tatra v médiích
Policie se údajnou korupcí v případě Tatra zabývá od loňského listopadu. Tehdy bývalý velvyslanec USA v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss MF Dnes řekl, že v únoru roku 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany a současný náměstek ministra financí Barták miliony dolarů za to, že Tatra už nebude mít problémy s armádní zakázkou. To potvrdil Cabanissův kolega Duncan Sellars, který se rovněž rozhovoru zúčastnil. Barták jejich slova popírá.

V pozadí všeho byl podle některých lidí údajně zájem společnosti Praga, která s Tatrou spolupracovala jako subdodavatel automobilových dílů - náprav a převodovek. V polovině prosince roku 2006 Tatra podepsala s ministerstvem obrany smlouvu na dodávku terénních nákladních vozidel za 2,7 miliardy. O několik měsíců později ale severomoravská automobilka ukončila kvůli údajně nekvalitním dodávkám dílů s Pragou spolupráci.
Kromě Bartáka jsou podezřelými Petr Ptáček ze společnosti Praga a podnikatel zajišťující zbrojní zakázky Michal Smrž. Podle státního zástupce Dušana Táborského, který případ dozoruje, oba podnikatelé vedení Tatry postupně kontaktovali s určitou nabídkou v souvislosti s armádní zakázkou ještě dříve, než měl učinit Barták.
Pramen: ČTK

Týdeník EURO 23/2011