29.4.2024 | Svátek má Robert


PRÁVO: Dvacet tatrováckých

29.6.2011

Policie aktivně vyšetřuje pouze verzi amerických zástupců Tatry. V případě nabídky šéfa kopřivnické firmy na 20 milionů už tak aktivní není.

Šéf Tatry Ronald Adams je jedním z klíčových svědků vyšetřování v případu údajné korupce při nákupu nákladních vozidel pro českou armádu. Týdeník Euro už poukázal na některé skutečnosti, které na vyšetřování zmiňované kauzy nevrhají dobré světlo (Euro 23/2011). Například na zásadní rozpory ve výpovědích, které mají usvědčit z korupce někdejšího náměstka ministra obrany, později šéfa resortu Martina Bartáka.

Adams obviňuje z korupce také obchodníka s vojenským materiálem Michala Smrže. Jenže jak se ukazuje, tím, kdo při jedné ze schůzek nabízel peníze za to, že zakázka bude bez komplikací realizována, nebyl Smrž, ale naopak americký manažer.

Diktafon v kapse

Klíčová schůzka Adamse se Smržem proběhla 30. ledna roku 2008 v brněnském hotelu Holiday Inn. Adams si jednání tajně nahrál na diktafon schovaný v kapse saka a nahrávku později poskytl policii. Ze záznamu je patrné, že Adams vedl rozhovor cíleně s tím, že by si Smrže chtěl najmout jako lobbistu, který by mu pomohl vyřešit problém s dodávkou vozů pro armádu. Během rozhovoru se Adams snaží Smrže přinutit, aby promluvil o penězích.

Dvacetimilionová suma byla zmíněna ve chvíli, kdy Adams hovoří o tom, že by armáda měla nakoupit ještě další vozy kopřivnické automobilky. Adams se dožaduje schůzky s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem a při té příležitosti prohlásí: „To víte, chceme, aby koupili všechny, takže máme nepřetržitou výrobu tohoto modelu. Řekl bych, abychom se dostali k věci, ok. Souhlasím s dvaceti. Když mi zařídíte tu schůzku.“ Smrž ale před tím na záznamu žádnou částku nezmiňuje ani nepožaduje.

Ronald Adams se ke zmiňované schůzce nechce vyjadřovat. „Tato věc je předmětem vyšetřování zde, případně také ve Spojených státech, proto nechci jakkoli veřejně komentovat nic, co s probíhajícím vyšetřováním souvisí,“ odpověděl Adams prostřednictvím mluvčího Vladimíra Bystrova. Podle informací týdeníku Euro Adams policistům sdělil, že si měl Smrž říct o úplatek ve výši pět milionů dolarů. O případ se údajně kromě české policie zajímá americká FBI, se kterou začali američtí zástupci Tatry komunikovat až po třech letech od doby, kdy mělo k údajné korupci dojít.

Ještě jednou 20

Michala Smrže už policie vyslechla. Z protokolu, který má týdeník Euro k dispozici, vyplývá, že Smrž nebyl vyslýchán jako svědek, ale jako podezřelý. Ke schůzce v Brně, kterou si Adams potají nahrál, Smrž detektivům řekl následující: „Po panu Adamsovi jsem nikdy pět milionů dolarů nepožadoval a byl to naopak on, kdo se zmínil o nějakých dvaceti milionech korun. Mám pocit, že někdo zneužil moji schůzku ke křivému obvinění. Ještě chci uvést, že v tom Brně jsem s panem Adamsem mluvil o věcech, kterým jsem příliš nerozuměl, a pokud si mě tajně nahrával, tak se mě nejspíše snažil vyprovokovat k nějakým kompromitujícím prohlášením. Ale jsem přesvědčen, že jsem tehdy nic takového neřekl, nic takového neudělal, pouze jsem s ním vedl rozhovor, který jsem dost dobře nechápal… Pan Adams na mně zkoušel různé věci, například se zmínil, že disponuje jakýmsi dvacetimilionovým fondem, který by mohl použít na vyřešení svých problémů.“

Informaci o dvacetimilionové nabídce vyšetřování Smrž týdeníku Euro skutečně potvrdil. „Ano, pan Adams mi nabízel angažmá lobbisty a honorář dvacet milionů korun za vyřešení jeho problémů. Nakonec za zprostředkování schůzky s premiérem, se kterým se domníval, že vše vyřeší sám, tedy hlavně splnění vojskových zkoušek a rozšíření zakázky. Měl připraven argument, že zničí jeho politické ambice v severomoravském regionu, kde je Tatra významným zaměstnavatelem, pokud mu nepomůže a naopak. Na záznamu rozhovoru padla tato nabídka uvedeného honoráře opakovaně. Já jsem žádnou schůzku s premiérem nezajistil ani jsem se o to nepokusil, celé jsem to považoval za absurdní nesmysl, pouze jsem chtěl udržet naději na zakázky od Tatry pro naši firmu. Ta následně padla, s odůvodněním, že nemáme vhodné stroje, a tím to pro mne celé skončilo,“ prohlásil Smrž.

Policie a státní zastupitelství aktivně vyšetřují pouze verzi amerických zástupců Tatry. V případu Adamsovy nabídky na 20 milionů už tak aktivní nejsou. A to mají k dispozici nejen záznam a svědectví Michala Smrže, ale i bývalého ministra obrany Martina Bartáka. Ten totiž předminulý týden podal trestní oznámení, jehož součástí je i informace o Adamsově „dvacítce“. „Podávám trestní oznámení na R. Adamse, předsedu představenstva společnosti Tatra, pro jeho korupční nabídku vůči mně počátkem května 2009, kdy se mně na výstavě IDET v Brně jako 1. náměstkovi ministra obrany zmínil o 20timilionovém fondu pro případ, že společnost Tatra dostane další armádní zakázky. Uvedenou nabídku slyšel můj tehdejší spolupracovník David Průša. Byť jsem se o této záležitosti zmínil již při svém výslechu na policii za účasti dozorového státního zástupce v prosinci 2010 a byť je navenek orgány činnými v trestním řízení prezentováno, že v dané věci se šetří vše a všechny souvislosti, mám důvodné obavy z dosavadních postupů těchto orgánů, že v tomto směru žádné důslednější prověřování prováděno není a nebylo,“ napsal v trestním oznámení Bartákův právník Josef Monsport.

Chytit a nepustit

Ze zjištěných informací vyplývá, že Tatra byla ochotna učinit ledacos, aby svá vozidla armádě prodala. A nejde jen o médii delší dobu omílanou sedmadvacetimilionovou provizi pro prostředníka Pavla Stoška. Kopřivnická společnost hledala páky, jak se „zaháčkovat“ na ministerstvu obrany, a proto do svých struktur angažovala bývalé vojáky. Také na tuto skutečnost upozornil ve svém trestním oznámení exministr Barták.

„Prověřeno nechť je i podezření z korupce, spočívající v zaměstnání ve společnosti Tatra těch bývalých vojáků, kteří se předtím angažovali v rozhodnutí o získání zakázky Tatry pro armádu,“ stojí v oznámení. Barták míří například na bývalého náčelníka generálního štábu Pavla Štefku, který se po svém odchodu z armády stal obchodním šéfem Tatry. Štefka s týdeníkem Euro na toto téma odmítl hovořit.

Barták dále ve svém trestním oznámení poukazuje na aktivity bývalého velvyslance USA v České republice a dnes šéfa dozorčí rady Tatry Williama Cabanisse. „Možné korupční rysy pak nepochybně nese i přechod bývalého velvyslance USA v ČR Cabanisse, který ještě v diplomatické funkci významně lobboval, jak je známo i z veřejných zdrojů, za zájmy společnosti Tatra, právě do orgánů společnosti Tatra,“ tvrdí Barták.

Cabaniss je přitom jedním z klíčových svědků případu a tvrdí, že si Barták kvůli dodávce Tater řekl o úplatek v USA. Policie ho dvakrát vyslechla a podle některých informací se pokusí o totéž v dohledné době znovu. Důvod je nasnadě: v předchozích výpovědích podle všeho není nic, co by policii oprávnilo sdělit obvinění z korupce, které by obstálo před soudem.

Týdeník EURO 25/2011, 20.6.2011