27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


PRÁVO: Další Ištvanovo fiasko?

10.2.2014

Vrchnímu státnímu zástupci Ivo Ištvanovi nejen "kauza Nagyová" tak nějak vůbec nevychází.

Ivo Ištvan vystoupil 13.6.2013 na tiskové konferenci spolu se šéfem ÚOOZ Robertem Šlachtou a společně s dalšími dvěma lidmi a oznámili v rozjařené náladě, kterak se jim podařilo ulovit "velké ryby" a zatknout je za korupci. Tito zatčení byli označeni jako "vedlejší produkt" při sledování lobbisty Rittiga a dalších tzv. kmotrů.

ÚOOZ postupně zatkla sedm lidí. Tehdejší vrchní ředitelku kabinetu Petra Nečase Janu Nagyovou, nyní Nečasovou, exposlance Tluchoře, Fuksu a Šnajdra, zpravodajce Páleníka a Pohůnka a bývalého náměstka na ministerstvech dopravy a zemědělství Bočka.

Korupcí byly myšleny politické trafiky, kdy došlo po odstoupení z postu poslance ke jmenování do dozorčích rad státních podniků. To je věc, která se běžně děje všude po světě a nikde není vnímána jako korupce. Vládnoucí strany si vždy dosazují do dozorčích rad své lidi.

Sedm lidí skončilo ve vazbě a po měsíci bylo rozhodnuto, že exposlanci nemohou být trestáni za nic, co souvisí s jejich odstoupením z funkce poslance. Odstoupení je považováno za projev, který je dle zákona u poslanců netrestatelný.

Už tehdy mělo být Ivo Ištvanovi jasné, že šlápl vedle. Sám se zmiňoval o tom, že vše stojí na "odvážné právní konstrukci", jinými slovy záleží na tom, zda soud jeho domněnky uzná jako správné. Onen slavný "vedlejší produkt" vedl k pádu vlády.

Po fiasku s obviněním exposlanců přichází další rána. Policie údajně sledovala více než rok lobbisty Janouška, Rittiga a Hrdličku. To měl být podle tehdejších slov "hlavní produkt". Jenže snad jen sám Ištvan ví, proč se upnul k produktu vedlejšímu.

Na tři lobbisty zjevně policie nemá vůbec nic. Sice proběhly nějaké domovní prohlídky, při nichž byly zabavovány dokumenty a počítače za účelem hledání důkazů, ale i zde je Ivo Ištvan zjevně ve slepé uličce. Věci zabavené při domovní prohlídce u advokáta Tomáše Jindry (právník Ivo Rittiga) skončily dle zákona zapečetěné ve skladu České advokátní komory (ČAK).

Více než čtvrt roku ležely zabavené věci ve skladu a ČAK je nakonec Jindrovi vydala. Proč? Protože ČAK je pověřena výkonem veřejné správy a odpovědná za případnou škodu, která by mohla být advokátům způsobena z důvodu její nečinnosti a soud nerozhodl o vydání věcí vyšetřovatelům.

Zatímco v případě zadržení a posazení do vazby v kauze Nagyová soud neváhal ani vteřinu, teď najednou nestačí ani více než čtvrt roku na to, aby rozhodl o vydání věcí vyšetřovatelům. Ištvan je v klidu. Jeho kolega Brzobohatý prohlásil, že "dokazování by tím samozřejmě bylo ztížené, ale neznamená to, že se vyšetřování zdrží. Místo 50 důkazů jich zkrátka bude třeba 35, ale není to věc, která by podstatným způsobem narušila délku vyšetřování."

Komu patřily zabavené miliony a desítky kilogramů zlata, nevíme dodnes. Jen bylo oboje použito tak, aby z toho vyzněla souvislost s Janou Nagyovou-Nečasovou. Ivo Ištvan proti exposlancům zjevně nemá nic. Rozjařená nálada u něj i u Roberta Šlachty opadla.

Exposlanci se domáhají odškodnění za protiprávní vazbu, úhrnem žádají 12 milionů korun. Jen za rok 2012 bylo na odškodném vyplaceno státem bezmála 33 milionů korun. Je naivní doufat, že ten, kdo způsobil nezákonné stíhání, bude tuto škodu hradit.

Ivo Ištvan, chce-li někoho hnát před soud a do vazby, by měl mít oporu v zákonech této země a odpověď na dotaz na Nejvyšší soud ohledně imunity poslanců měl mít dávno v kapse. Po kauze Nagyová se mu začíná hroutit i onen "hlavní produkt", kde už tak horlivou činnost nevyvíjí.

Ještě si neodpustím pár slov na adresu novinářů. Je-li domovní prohlídka u právníka lobbisty, jsou při ní zabavené věci a vyšetřování souvisí s osobou lobbisty, pak to nemá nic společného s Janou Nagyovou-Nečasovou. Neměli by tedy tento případ označovat jako "kauza Nagyová".

Mimochodem, v úterý se objevila zpráva, že expremiér "ty vole" Rusnok se dočká svého vytouženého jmenování do Bankovní rady ČNB. To je přeci trafika jako hrom. Za to, že dělal Zemanovi premiéra loutkové vlády, bude nyní Zemanem dosazen na teplé místečko.

Co na to říkají Ištvan a Šlachta? Už se píše další odvážná právní konstrukce, oprašuje beranidlo a leští pouta? Vždyť ještě v loňském roce Jiří Rusnok veřejně prohlásil, že by si místo v ČNB přál a doufá, že mu ho Zeman nabídne. To je přeci jasná korupce! Nebo snad ne?

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora