27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


PRAHA: Všeliké trucování toliko pro hovado dobré jest...

23.11.2010

Jak vidíte, tak trochu jsem parafrázoval známý citát od J.A. Komenského, našeho učitele národů. Ale teď už vážně. Jde totiž o politiku a dokonce o tu pražskou. A to je samozřejmě víc než ta celostátní.

TOP 09 sice vyhrála ve volbách do magistrátu, ale v celopražském počítání to zas až tak slavné nebylo. Prohrála s ODS, má celkem v Praze o 147 zastupitelů méně. A na Magistrátě není ta převaha zas až tak uchvancancující. 26 křesel TOPky proti 20 křeslům ODS a 14 křeslům ČSSD. Každý, kdo není v politice naprostý diletant, by tady okamžitě čuchal problém.

Ne tak TOP 09, ta se cítila dost silná na to, aby si kladla podmínky. Podmínky dílem urážlivé a dílem politicky nepřijatelné. Nikdo, a myslím tím opravdu nikoho, si nenechá žvanit do své vnitrostranické politiky. Jakmile si někdo začne klást podmínky, že s těmito ne a tamtěmi také ne, tak to zavání průšvihem. Průšvihem pro toho, kdo takové podmínky klade. A když to ještě doplní nějakým bonmotem o propojení s byznysem, tak není divu, že v protihráči chytnou saze.

Je už po boji, vznikla koalice taková, jaká vznikla. Mnozí v tom vidí konec světa, jiní, a mezi nimi i já, si myslí, že se nic tak světoborného nestalo. 13,329% oprávněných voličů v Praze si přálo za primátora pana Tůmu, 10,219% si za primátora přálo pana Svobodu a nakonec se Svoboda ukázal jako zkušenější a lepší vyjednávač a bude primátorem. Opravdu nechápu, kde v tom kdo hledá jaký problém.

Problém vidím někde jinde. V radě magistrátu má být obsazeno jedenáct křesel. Už jenom proto, aby počet byl lichý a nedocházelo k nerozhodným výsledkům. A TOP 09 jako zhrzený nápadník zahodí snubní prsten do Vltavy a zůstane mimo? Vždyť to jedenácté místo v radě přece znamená úžasnou moc. Je to jakýsi jazýček na vahách, který může převážit rozhodování tím či oním směrem.

Ale pan Tůma ne. Když nemá primátora, tak bude trucovat. Tak na co potom do politiky lezl? Klaus, když v roce 2002 prohrál volby, tak šel bez mrknutí oka poctivě pracovat jako poslanec a tento přístup se mu více než vrátil. A to jsem ještě koutkem oka zahlédl titulek v MF Dnes "Tůma odmítá ministerské křeslo" nebo tak podobně. Kdyby to nebyl bývalý guvernér ČNB, tak bych se opravdu otázal, zda zde nejde o nějakého nafoukaného panáka.

Převzato z blogu autora s jeho souhlasem