19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Tohle mění pravidla hry

21.4.2021

Připravme Putinovi fakturu za Vrbětice

Zjištění, že za výbuchem v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014 stáli důstojníci ruské vojenské rozvědky GRU, je tím, čemu se zpravidla říká „game changer“.

Pravidla hry s Ruskem se mění. Účast Rosatomu na stavbě nového bloku Dukovan je nemyslitelná. Vakcíny Sputnik do Česka nedorazí. A česko-ruské konzultace, které si zařadilo do agendy hradní bratrstvo Miloše Zemana, budou nejspíš odloženy k ledu.

Jiné pokračování vrbětické kauzy si snad nelze ani představit.

Ministr vnitra a ministr zahraničí Jan Hamáček na jejím počátku vyhostil osmnáct ruských diplomatů – agentů pod diplomatickým krytím. To je šestkrát víc, než kolik jich Česko vypovědělo před třemi lety.

Tehdy jsme projevovali solidaritu s Brity. Reagovali jsme na situaci, kdy v Salisbury agenti GRU Alexandr Miškin (alias Alexandr Petrov) a Anatolij Čepiga (alias Ruslan Boširov) – titíž, kteří měli prsty ve vrbětickém výbuchu – otrávili novičokem dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru.

agenti

Rusové se revanšují vyhoštěním šestnácti českých diplomatů a čtyř zaměstnanců české ambasády. A nejsou to poslední tahy v diplomatické válce, kterou odstartovalo odhalení ruského podílu na výbuších, které otřásly Českem.

Plamenný dopis se špatným adresátem

Jan Hamáček a samosebou také Andrej Babiš ještě budou muset leccos vysvětlovat. Například jak to bylo s chystanou Hamáčkovou cestu do Moskvy, kam měl vicepremiér odletět několik hodin po oznámení ruského pozadí výbuchu ve Vrběticích. Byl to skutečně zastírací manévr, jak tvrdil Hamáček v Otázkách Václava Moravce?

Miloš Zeman, kterému čučkaři z BIS pobořili východní politiku, si zase leccos bude muset srovnat v hlavě. Advokát režimu prezidenta Vladimira Putina si na formulaci svého stanoviska vzal celý týden, po který bude k odhalení pozadí bombového útoku (a patrně ke všemu) nedůstojně mlčet.

Inspiraci by přitom mohl čerpat z dopisu, který jeho kancléř Vratislav Mynář nedávno zaslal evropské fotbalové asociaci UEFA. Mynář se v něm zastal obránce pražské Slavie Ondřeje Kúdely potrestaného za rasový útok na protihráče v zápase s Rangers Glasgow. Proložil ho plamennými výzvami Nepoklekneme před vámi, anebo žádné výhrůžky na nás neplatí.

Pro případ roztržky na zeleném pažitu to byla přemrštěná (a taky hloupá) reakce. Zato pro bombový útok naprosto uměřená.

Ruská střelnice v české gubernii

Vláda se chystá dokument tajné služby o vyšetřování výbuchů munice ve Vrběticích hned po svém pondělním zasedání odtajnit. Snad se tedy dozvíme víc.

Z toho, co naznačil Hamáček, je patrné, že munice z Vrbětic měla vybuchnout v jiné zemi. První ze dvou výbuchů v říjnu 2014 nastal předčasně, nějakým nedopatřením se spustil nástražný systém. Počátkem prosince, kdy bouchla munice ve druhém skladu, zase už v Česku neměla být.

Podle jedné verze měl munici odvézt bulharský obchodník ukrajinské vládě. Podle jiné ji chtěli Američané dovézt syrským povstalcům.

Nebyl to tedy přímý útok na Česko. Byl to zpackaný ruský útok v Česku. Ukázal, že ruská věrchuška tuto zemi pokládá za území k vedení nepřátelských operací, které ohrožují životy lidí i jejich majetky.

Diplomaty to nesmí zaskočit

Vyhoštěním diplomatů by každopádně kauza neměla skončit. To je rutinní věc. V posledních dvou měsících vyhošťovaly ruské diplomaty, byť ne v takovém množství jako Česko, i jiné evropské státy – Bulharsko, Itálie, Německo Polsko a Švédsko. Jenže český případ je jiný, žádná tuctová špionáž, ale bombový útok v zájmu cizí mocnosti.

Neměli bychom proto zapomenout vyřadit Rosatom ze soutěže o dostavbu Dukovan. A k tomu předložit Putinovu režimu za Vrbětice účet, který by zahrnoval kompenzace pozůstalých po obětech exploze, ale i kompenzace škod v okolí.

Jistěže ruské vedení nezaplatí. Přiznalo by tím odpovědnost za útok. Je jasné, že jakýkoli podíl na něm bude dál popírat, obviněním se bude vysmívat a o Češích roztrubovat, že slouží strýčku Samovi.

Přesto taková faktura za muničák má smysl. Je přece žádoucí dát Putinovu vedení najevo, že na sobě nenecháme štípat dříví.

Převzato z magazínu Finmag.cz se souhlasem redakce