27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLITIKA: Tlustý dokonal svou zradu

25.3.2009

ČSSD se svým návrhem na vyslovení nedůvěry popáté uspěla, když návrh socialistů podpořili všichni komunisté, odpadlice zelených Jakubková a Zubová a poslanci Tlustý a Schwippel, kteří byli zvoleni za ODS. První komentáře, a to z levicového tábora komunistů a socialistů, jsou jednoduché. Vláda na přeběhlících vládla a s přeběhlíky z koaličních stran skončila. Má to být jakýsi díl odplaty. S tímto levicí šířeným názorem si dovolím důrazně nesouhlasit.

Když Topolánkova vláda získala důvěru v poslanecké sněmovně na počátku roku 2007, získala pro sebe rovných sto hlasů. Hlasování se zdržel Petr Wolf a dva první, tehdy nezařazení, poslanci Pohanka a Melčák, se hlasování nezúčastnili. Není tedy pravdou, že by přeběhlíci z ČSSD vládu aktivně podpořili. Svou neúčastí na hlasování pouze umožnili, aby vůbec nějaká nekomunistická vláda vznikla. Na to se podle mého názoru nesmí zapomínat. Údajná „zrada“ těchto tří poslanců není vůbec srovnatelná s aktivní účastí na podporu této vlády. Obvykle se rovněž zapomíná na to, že se při hlasování o důvěře vládě poslanec Wolf zdržel hlasování. Bylo to jeho první zřetelné odmítnutí poslušnosti Paroubkovi. Nebyla to tedy až volba prezidenta, kde se poslanec Wolf poprvé vzepřel vůli Paroubka.

Včerejší hlasování o nedůvěře vyžadovalo, aby odpadlíci z ODS a zelených aktivně vystoupili proti vládě a podpořili návrh ČSSD. Zatímco Jakubková a Zubová jsou ženy s nízkým či nulovým politickým rozhledem a domnívají se (jak bláhové!), že jim tento postoj u ortodoxních voličů zelených (kterých je asi 1%!) pomůže na kandidátku nové, tzv. demokratické strany zelených, čin Tlustého a Schwippela je promyšleným aktem pomsty Topolánkovi. Prebendy, které za to Tlustý bude inkasovat, si můžeme zatím jen domýšlet. Máme ale jeden praktický příklad, a to poslance Kotta, který také od ODS přeběhl k ČSSD a Rath na jeho věrné služby nezapomněl.

Nyní je na tahu prezident republiky.