19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Tak si to shrňme, pane prezidente

24.9.2021

Nejprve citát z hradního webu (22. 9.): „Současně se prezident republiky pousmál nad hloupostí některých novinářů, kteří se domnívali, že zpráva o zdravotním stavu se publikuje v okamžiku nástupu do nemocnice.“

Pokračování: „Ve skutečnosti k vydání této zprávy je nezbytná celá řada vyšetření trvajících několik dní. Z tohoto důvodu nemohl tiskový mluvčí Jiří Ovčáček publikovat výsledky tohoto vyšetření v dřívější době.“

Rozumím této informaci tak, že prezident se ztotožnil s tím, jak o nástupu do ÚVN jeho mluvčí informoval. Myšleno na Twitteru.

Což je pro normálně uvažujícího pozorovatele české politické scény poněkud překvapující. Celé to vyvolává otázku, zda Miloš Zeman do Ovčáčkova Twitteru vůbec nahlédl, zejména pak na příspěvky publikované v den nástupu do ÚVN, tedy v úterý 14. září 2021.

Připomeňme aktivitu Jiřího Ovčáčka na Twitteru @PREZIDENTmluvci z toho dne.

- 07:03 ... reakce na vyjádření šéfa ODS Petra Fialy týkajícího se tradiční rodiny.

- 09:56 ... foto z Hradu na Petřín s tradičním přáním krásného dne. (Děkujeme.)

- 10:44 ... citát slov římskokatolického papeže Františka.

- 10:59 ... příspěvek k návštěvě římskokatolického papeže Františka na Slovensku.

- (Po 11. hodině nastoupil dle zpravodajských serverů Miloš Zeman do Ústřední vojenské nemocnice.)

- 12:17 ... V době, kdy byl dle zpravodajských serverů prezident v ÚVN, citoval Jiří Ovčáček tři verše z biblického Žalmu 3:

@PREZIDENTmluvci 1

- 14:02 ... informace o udělení milosti.

- 15:55 ... retweet příspěvku premiéra Andeje Babiše – zde jsme se poprvé na Twitteru mluvčího prezidenta (nikoli od něj, ale nepřímo od premiéra) dozvěděli, že Miloš Zeman je v nemocnici.

- 16:52 ... příspěvek, čemu nás učí římskokatolický papež.

- 16:57 ... příspěvek o žvanivém ptáku:

PREZIDENTmluvci 3

Snad nebudu daleko od pravdy, když napíšu, že ne každému bylo dáno těmto vznešeným slovům porozumět.

- 17:02 ... výzva „Volme Ano“.

- 18:22 ... retweet příspěvku z webu Církev.cz – o římskokatolickém papeži na Slovensku.

Toť vše.

Nalijme si tedy čistého vína. Novináři, a jsem přesvědčen, že to platí také o obyčejných občanech, jakým je autor tohoto článku, nepožadovali 14. září po Jiřím Ovčáčkovi „zprávu o zdravotním stavu Miloše Zemana v okamžiku nástupu do nemocnice“, nýbrž jakoukoli informaci o tom, že prezident republiky nastoupil do ÚVN, případně co je důvodem hospitalizace a zda se vůbec o hospitalizaci jedná.

Takovou informaci ovšem tiskový mluvčí prezidenta neposkytl a místo ní citoval z 3. žalmu. Nelze se pak divit, že mnozí (opět včetně autora tohoto čánku) považují způsob, jakým Jiří Ovčáček (ne)informoval o prezidentově hospitalizaci, za hrubé selhání mluvčího hlavy státu. Pokud se za něj Miloš Zeman postavil, podpořil tím to, proti čemu dlouhodobě vystupuje, totiž neprofesionalitu úředníků ve službách českého státu (v tomto případě neprofesionalitu svého tiskového mluvčího).

Nehledě k tomu, že obsah Twitteru označeného jako „Jiří Ovčáček @PREZIDENTmluvci“ často působí jako profil tiskového mluvčího římskokatolické církve, nikoli českého prezidenta.

Převzato z blogu autora s jeho svolením.