27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLITIKA: Socialisté hledají korupčníky

25.11.2011

Zkusili už zrcadlo?

Socialisté brojí proti korupci, často vystupují s osočením toho či onoho z korupce, vyzývají k odstoupení ministra nebo k demisi vládu.

Zjevně se snaží odpoutat pozornost od sebe a svých problémů. V krátké době vyplavaly na světlo tři korupční aféry, které padají na hlavu socialistů a jejich blízkých přátel. Mostecká uhelná, OKD a Škoda Plzeň. Společným jmenovatelem je osoba Stanislava Grosse a jeho okolí.

Švýcarští vyšetřovatelé po Mostecké uhelné přišli i na podivné finanční toky kolem Škody Plzeň. Mostecká uhelná byla zprivatizována v roce 1999 a podle Švýcarů je důvodné podezření z korupce a podvodu. Česku vznikla podle Švýcarů škoda 3.5 miliardy korun a podezřelou osobou je Robert Sýkora, Grossův kamarád, který se silně angažoval v Grossově zázračném zbohatnutí.

V roce 2002 byla privatizována Škoda Plzeň (Škoda Holding). I zde se objevily podivné finanční toky. V této kauze figuruje stejná firma jako v případě MUS a kterou Švýcaři prověřovali kvůli podezření z praní špinavých peněz. 150 milionů vede do Česka s podezřením na korupci a stopy vedou k Pitrovi a zavražděnému Mrázkovi.

Poslední podivný obchod je OKD a který prošetřuje protikorupční policie. Grossova vláda prodala OKD "za hubičku" Karbon Investu a dva týny po obchodu se přihlásil miliardář Bakala s dvoutřetinovým podílem v Karbon Invest.

Scénář byl podobný prodeji MUS, kdy si nabyvatel koupil firmu za její vlastní peníze. Karbon Invest "nakoupil" OKD za 4.1 miliardy korun, ale podle odborných posudků mají jen byty, které ODS patřily vyšší hodnutu, celkově pak mělo mít 46% akcií OKD hodnotu 24 miliard.

U tohoto obchodu asistoval Bohuslav Sobotka coby ministr financí, stejně jako u prodeje Škody Plzeň. Pokud dnes Bohuslav Sobotka volá po boji proti korupci, je to poněkud pokrytecké. Když si ještě k jeho působení na ministerstvu financí připočteme daňové odpustky pro přátele socialistů a děsivé hospodaření v době téměř sedmiprocentního růstu pak je na místě otázka, zda náhodou Bohuslav Sobotka nebyl na těchto transakcích nějak finančně zainteresován.

Předpokládám, že jako ministr financí musel vědět o podezřelých privatizacích podniků, notabene, pokud to spadalo do jeho kompetencí a dvou ze tří obchodů se zúčastnil. "Místo vlády reforem máme vládu korupcí," hřímá Sobotka. Hledá-li korupčníky, pak by bylo dobré, aby se podíval do zrcadla společně se svými přáteli spolustraníky a přáteli přátel.

Jestliže pan Sobotka považuje za normální pořídit si z poslaneckých náhrad na dopravu luxusní bydlení, pak není možno se divit, že podezřelé obchody a korupci u vlastní strany nevidí. O to pokrytečtější je, že nadává na současnou vládu a současného ministra financí, jako by to byla tato vláda, která podezřele privatizovala.

Celý postoj Sobotkových socialistů lze shrnout do prozaického a známého rčení, kdy zloděj křičí chyťte zloděje. Pro socialisty je právě toto typické. Za jejich vlád bylo tolik korupčních afér a tolik podezřelých obchodů, že by měli být zticha a zbytečně na sebe neupozorňovat.

Už takhle je jednou z možností, že by se mohl Bohuslav Sobotka stát následníkem Iva Svobody. A pokud by se mu podařilo prokázat vinu, bylo by to jen spravedlivé. To neplatí jen pro současného šéfa socialistů, ale pro každého politika, který se nelegálně obohatil anebo se podílel na nelegálních obchodech, korupci a tunelování.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora