19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Proč loudí Zeman z BIS informace o ruských špionech?

2.12.2020

ČT 24 věnovala večerní vysílání 30.11.2020 údajnému požadavku prezidenta Miloše Zemana vůči BIS k ruským špionážním aktivitám v Česku. Podle expertů jde o „nehorázné“ požadavky.

Miloš Zeman dlouhodobě usiluje o diskreditaci ředitele BIS Michala Koudelky. Odmítá ho, a to vytrvale, jmenovat do hodnosti generála a o výsledcích práce BIS se již mnohokrát vyjádřil kriticky či ironicky. Nyní se v Česku vzedmula nová vlna podpory veřejnoprávní televize Koudelkovi poté, co bylo oznámeno, že Miloš Zeman vznesl vůči BIS „nehorázné požadavky“.

Opozice je velmi kritická k tomu, že prezident Miloš Zeman požádal BIS o jména ruských špionů v Česku. Podle předsedy STAN Víta Rakušana jde o pokračování prezidentovy války s Bezpečnostní informační službou. Opoziční politici se obávají, že Zemanova žádost ohrozí bezpečnost Česka i zdrojů BIS.

Někteří opoziční politici přímo za ruského špiona v Česku označují prezidenta (Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová), jiní opoziční politici jako Marian Jurečka z KDU-ČSL hovoří o „nenormalitě“. Pokud by údajně byla v Česku normální situace, interně by se to „vyřešilo“- rozuměj mezi prezidentem a BIS. Protože ale normální situace není, vzbuzuje to „pochybnosti“. Je pozoruhodné, že opoziční politici vesměs považují Zemana za bezpečnostní riziko, tj. že pokud by získal tyto informace, ihned by to roztroubil do světa.

Mne osobně zajímá v této situaci něco docela jiného. Ředitel BIS Koudelka již mnohokrát prohlásil, že Rusko a Číno jsou největšími hrozbami pro Česko. Asi před rokem a půl se Zeman vyjádřil tak, že BIS jsou „čučkaři“, protože žádného ruského špiona nechytili. Asi po roce se BIS „pochlapila“ a na její popud byli vyhoštěni dva pracovníci ruské ambasády. Samozřejmě, Rusko vyhostilo recipročně naše zástupce v Moskvě. Připomeňme si „akci ricin“ dle zprávy ČT24.

Údiv podle ní budí dění v českých médiích a počínání řady českých politiků. V daném případě se podle mluvčí jedná o jakési nekonečné a uměle vytvářené problémy. Příslušné složky a úřady by podle ní měly předložit faktické důkazy, anebo popřít některá tvrzení. „To jsou už chorobné fantazie. Kritizovat je nebo popisovat, nějakým způsobem je charakterizovat prostě nejde,“ řekla podle agentury TASS rovněž Zacharovová na toto téma novinářům. „Je to další hrubá provokace hraničící s chorobným deliriem těch sil v Česku, které chtějí za každou cenu poškodit rusko-české vztahy. Vycházíme z toho, že v Praze si musejí plně uvědomovat závažnost důsledků používání takových metod a manipulací,“ prohlásila mluvčí ruského ministerstva zahraničí. Týdeník Respekt totiž s odvoláním na neupřesněné zdroje napsal, že pracovník ruských tajných služeb údajně vybavený jedem ricin přicestoval před třemi týdny s diplomatickým pasem a na letišti ho vyzvedlo auto ruské ambasády.

Posléze bylo oznámeno, že tuto zprávu poskytla médiím ruská strana s cílem poškodit česko-ruské vztahy, a onen údajný autor byl vyhoštěn. Také bylo oznámeno, že pozadí celé akce (únik do Respektu), bude důkladně vyšetřeno. Samozřejmě, nic se nevysvětlilo.

Zeman z titulu své funkce má zcela jistě nárok na podrobné i utajované informace z BIS. Je samozřejmě vázán mlčenlivostí tak, jak mu ukládá zákon. Zemanův požadavek ale dle mého není principiálně zamířen proti zájmům Česka, ale proti vágním zprávám BIS o bezprostřední hrozbě z Ruska či Číny, aniž by BIS nějak viditelně na rejdy těchto mocností reagovala. Nakonec, „akce ricin“ byla skutečně ruská provokace, kterou Respekt a další média spolkla i s navijákem. 

Těžko se lze ubránit v této souvislosti dojmu o tom, že každoroční zprávy BIS jsou prefabrikovaným produktem, který má uspokojit českou politickou scénu tak, aby BIS dostala své finance. Ten, kdo se zprávě posmívá, jako právě Zeman, čelí „oprávněné kritice“ těch politiků, kteří Rusko a Čínu ztotožňují s osou zla. Zdá se mi, že Česko, resp. celá Evropská unie, čelí krizím, které neumí nebo nedokáže vyřešit a hledá někoho, na koho by své problémy mohlo svalit. Byla to praxe i někdejšího bolševického režimu, který své problémy sváděl na rejdy západních špionů. Jsme tedy v situaci ne nepodobné někdejší obraně tábora míru a socialismu.

Rusko samozřejmě má zájem těžit z problémů EU, a zcela jistě v tom podniká i řadu kroků. Předpokládám, že ale ani EU či Západ nespí a sbírá své poznatky z Ruska. Občas některé komentáře zdůrazňují, že současné vztahy Rusko versus Západ jsou špatné podobně, jak tomu bylo v éře před Gorbačovem v SSSR. Tomu se tehdy říkávalo „studená válka“. Jak bychom tedy měli říkat současnosti – „druhá studená válka“?

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz