27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLITIKA: Proč Fischer?

11.1.2012

Ta otázka mě pronásleduje už od doby jeho vlády/nevlády ve Strakově akademii. Čím si lidi tak získal a proč ho chtějí nechat sedět na Hradčanech? Já si tuhle jeho popularitu nedokážu nijak zdůvodnit.

Vždyť čím se za své vlády proslavil? U mě pouze tím, že ačkoli měl v hrsti celou politickou populaci - neudělal naprosto nic. Jen moře slibů a zákony odkládal a odkládal, až je odložil na další vlády, které už musí dělat kompromisy. Mně připadá, že jeho základní vlastností nebude žádná státnickost nebo politický talent, ale spíše touha po klidu a kompromisu.

Celou dobu jeho vlády jsem čekal na to, kdy už konečně vezme poslaneckou sněmovnu pod krkem a prosadí nějaké zásadní zákony a reformy. Měl na to prostor, ODS vládnout už nemohla a ČSSD vládnout nechtěla. Ale on v klidu a pohodě dělal takového statistu ve Strakovce a čekal s pusou plnou slibů na volby. Pak se v klidu a pohodě odstěhoval do Londýna na pohodlnou pozici viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj, odkud z dálky sleduje, co se děje v našem malém údolí.

Nevšiml jsem si, že by se nějak něčeho zúčastňoval, někde něco dělal, vyvíjel v rámci státu nějaké politické nebo veřejně prospěšné aktivity - jen pracuje jako každý člověk v rámci své firmy a občas vypustí nějaký malý komentář ohledně své možné kandidatury na prezidenta.

Nevidím žádný důvod, proč by zrovna on měl být v příštích letech dosazen na Hradčany - ať v přímé nebo nepřímé volbě.

Proč, proč, proč? Ať mi to někdo řekne. Mně připadá, že to rozhodně není státnická osobnost velikosti Havla nebo Klause. Je to pouze člověk, který byl v určitou dobu po ruce - nic víc. A jak sám konstatoval někde v rozhovoru, byl členem KSČ a tím si podle mě sám zasadil ránu nožem do zad - já už z principu nechci nikoho, kdo byl v KSČ na polistopadovém postu presidenta naší republiky. Trochu mi připadá, jako by ztratil kontakt s realitou, a trochu mi připadá, jako by hodně nadhodnotil svou osobnost v rámci státu.

Měl by se probudit, sestoupit z toho piedestalu, na který se postavil sám, a probudit se do reality, která mu řekne to, že je pouze člověk, kterého naše vypočítavá politická reprezentace použila k vyplnění doby mezi dvěma volbami do parlamentu.

Nic víc.

Převzato z blogu se svolením autora