29.4.2024 | Svátek má Robert


POLITIKA: Primátorův problém

31.5.2011

Obvinění z pojistného podvodu pražského zastupitele za ODS Jana Kalouska může značně zkomplikovat život primátorovi metropole Bohuslavu Svobodovi. Kalousek totiž patří do skupiny lidí, kteří podporují Svobodu při reformních očistných krocích na pražském magistrátu. Jeho případné odstoupení by výrazně změnilo rozdělení sil na radnici.

Kalouskovým náhradníkem totiž není nikdo jiný, než protřelý matador z Prahy 1 Filip Dvořák. Pokud by nastoupil na magistrát, vyrovnaly by se tak síly mezi Svobodovým týmem a lidmi, kteří se rekrutují ze skupiny Pavla Béma a spol.

Kalousek se podle informací policie zapletl do trestné činnosti dnes už neexistujícího autoservisu, jenž vedl dvojí účetnictví: jedno pro finanční úřad a druhé pro pojišťovny. „S osobou, která si u nich nechala opravit vozidlo, se dohodli, že navýší fakturu,“ vysvětlil kriminalista Pavel Just. Podle policie si dal Kalousek do zmiňovaného servisu opravit auto dvakrát, takže prý o podvodu musel vědět. To ale zpěvák odmítá a proti obvinění podal stížnost.

Obvinění se objevilo zhruba dva měsíce poté, co bylo Kalouskovi podle informací týdeníku EURO nabídnuto, že by mohl místo v zastupitelstvu přepustit náhradníkovi ze staré party. Kalousek ale takovou nabídku, kterou údajně dostala i další členka zastupitelstva a starostka Prahy 6 Marie Kousalíková, odmítl.

Napětí uvnitř pražské ODS nakonec vyústilo do páteční mimořádné regionální rady strany. Některé městské části, jejichž představitelé mají údajně blízko k vlivnému členovi ODS Tomáši Hrdličkovi, si předtím stěžovaly na nespravedlivé rozdělování rozpočtových rezerv magistrátem. Primátor Svoboda se ještě před jednáním snažil vysvětlit, že jde o peníze na konkrétní projekty a nepřidělují se na základě stranického rozhodnutí. Po zhruba tříhodinové diskusi vydala rada prohlášení, že by se systém přerozdělování rozpočtových rezerv měl do budoucna změnit. Sporem by se měl tento týden zabývat klub zastupitelů ODS.

Na začátku rady vystoupil Jan Kalousek, který potvrdil, že podal stížnost proti svému obvinění. Tvrdil, že o podvodech v servisu neměl tušení.

Týdeník EURO 21/2011