19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Postarají se senioři o Babišovo Waterloo?

21.1.2021

Když si Andrej Babiš (ANO), aniž k tomu byl důvod, vzal na triko řízení očkovací mašinerie, nejspíš na voličské hlasy nemyslel. Je bytostně přesvědčený, že nikdo na celou operaci nedohlédne lépe než on. Svoje žonglování se slovy a termíny jako problém nevnímá, sází na výsledek. Stejně tak si Babiš v létě s křišťálovou koulí v ruce nepřipouštěl, že konejšení občanů, jak si mohou užívat dovolených, cestovat a nebát se dalšího uzavření ekonomiky, může být předčasné.

Očkování ale budí vášně. Zajímá jak ty, kteří je pokládají za jediný únik před koronavirem, tak obchodníky s deštěm, podle kterých je infekce pouhá chřipečka a vláda nemá za lubem nic jiného než nám navléknout svěrací kazajky.

Už dnes je zřejmé, že vakcinace do října, jak Babiš původně předpokládal, neskončí. Nezavrší se tedy před sněmovními volbami a ony se nestanou happyendem. Mohou ale být mezisoučtem úspěchů a průšvihů, které očkování provázejí a provázet budou.

Start nebyl nic moc: haprující rezervační systém a k tomu výpadky dodávek vakcín. Vše se přitom teď točí okolo nejvlivnější voličské kategorie – seniorů. Ti jsou v posledních letech, po odlivu od sociálních demokratů a komunistů, stabilní základnou hnutí ANO. Od kabinetu se dočkali vyšších důchodů včetně bonusu k nim či zlevněného jízdného. Donedávna se jim Babiš snažil zavděčit způsobem, který až ostatní vrstvy dráždil.

Zlom přineslo zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnácti- a třiadvacetiprocentní daně z příjmu. Zaměstnancům zůstane víc v peněženkách, leč nejspíš budou muset na čas zapomenout na růst mezd.

Jenže právě na něj je navázán růst penzí. Těmi, kteří daňový balíček, jejž ANO prosadilo s ODS, odskáčou, nakonec mohou být senioři. Kromě toho pokud bude méně peněz přitékajících do státního rozpočtu, na nižších výdajích, zejména na veřejné služby, to citelně poznají v první řadě opět senioři.

Protože ale veřejným míněním hýbe nejvíc covid a věci s ním související, mohlo by se v Babišovo politické Waterloo změnit očkování nejstarší generace. Ta by premiérovi mohla již dnes vyčítat prázdninovou lehkomyslnost nebo pozdní antigenní testování, které ne na každého zájemce do Vánoc vyšlo. Nejtěžším hříchem v jejích očích ale může být vládní kličkování mezi ochranou veřejného zdraví a ekonomickými zájmy.

Komplikace provázející vakcinaci mohou být pověstnou poslední kapkou. První stres mnozí senioři zažívají, když se mají komplikovaně registrovat, druhý pak když se tísní v čekárnách třeba tam, kde elektronický systém padá i zdravotníkům. Takto moderní a efektivní stát s nemehly odstavenými od vesla nevypadá.

Babišovi tak paradoxně pomáhají nejzavilejší kritici vládních opatření včetně nošení roušek. Stěžují si na zavřené restaurace, obchody, diskotéky, skiareály i aquacentra, srocují se na náměstních, ba pořádají pochody před domovy premiéra a ministra zdravotnictví. Zpochybňují principy solidarity a vytvářejí ve společnosti dusno.

Na to bývají senioři hákliví. Vadí jim hloupé konflikty a těžce snášejí nespravedlnost. Hlavně ti, kteří dosud volili ANO, mohou v napjaté atmosféře nabýt dojem, že je Andreji Babišovi ubližováno a zaslouží si zastání. Nakonec mu třeba odpustí i ty technické komplikace. Nezřídka bývají senioři trpělivější a shovívavější než jurodivé mládí.

Babiš tedy ještě dříve narozené ze svého elektorátu odepisovat nemusí. Do voleb je daleko a výsledky jsou otevřené. Měl by si ale dát pozor, aby nesliboval nesplnitelné a svým chaotickým stylem v době, kdy na dobrém vládnutí obzvlášť záleží, seniory zbytečně nezvedal ze židlí.

Autor je politický analytik

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus