29.4.2024 | Svátek má Robert


POLITIKA: Nesmiřitelný

10.5.2011

Primátor Svoboda se protivníkům nepodvolí, raději rezignuje

Léta účelově vydatně promazávaný penězostroj pražského magistrátu se začíná zadírat. A v magistrátní koalici ODS a ČSSD to pěkně vře. Nové vedení velké radnice, nad nímž drží taktovku primátor Bohuslav Svoboda, totiž začalo skutečně plnit sliby, které obyvatelům metropole před loňskými podzimními komunálními volbami dalo. A dlouholetí politicko-byznysoví pretendenti s tím začínají mít vážný problém. Zjistili totiž, že Svoboda není snadno ovladatelnou figurkou, která bude bez obtíží přitakávat všem smělým nápadům na sofistikované penězovody ke „správným“ lidem a firmám.

Disharmonické tóny ovšem nezaznívají jen v celém ansámblu koaličních partnerů. Skřípe to i uvnitř týmu zvolených zastupitelů ODS. Pokud bychom problém zjednodušili, magistrátní reprezentanti občanských demokratů jsou nyní rozpolcení: na starou gardu a na zastupitele, kteří stojí v jedné linii s Bohuslavem Svobodou. Jde o hodně: například o transformaci městských akciových společností, aby se z nich nedaly tahat peníze mimo, nebo obsazení klíčových ekonomických postů na metropolitní radnici, odkud se dlouhá léta kutálely městské peníze.

Ilustrativním případem zmiňovaných potíží v dialogu může být nedávné jednání koaličních představitelů. Na něm se primátor velmi podivoval, proč nejsou v návrhu na transformaci městských akciovek zapracovány změny zamezující možnému rozkrádání společností, jak je připravil najatý expert Vratislav Kulhánek. Z rokování vyplynulo, že se někde ztratily.

Vraťme se však k problémům rozpolceného klubu ODS. Stará garda rekrutující se z lidí, již byli nablízku předchozímu primátorovi Pavlu Bémovi, si začala problém s neústupným reformátorem starých pořádků Svobodou intenzivně uvědomovat. Padl už dokonce i názor, že Svoboda může jako primátor skončit, protože je koalice v krizi. Zatím se tak nestalo.

Klíčová bitva se blíží. Oč se bude bojovat? O jedenácté místo v městské radě. Sociální demokraté, kteří dokážou nalézt společnou řeč se starou Bémovou partou, mají stejně jako ODS v radě po pěti křeslech. Háček pro přátele starých pořádků spočívá v tom, že členové rady za ODS jsou všichni do jednoho lidé stojící za Svobodou. A proto se teď řeší, kdo by byl tím jedenáctým žolíkem, jenž může hlasovat s ČSSD a družinu Svobodových věrných umořit.

Hovoří se o šéfovi pražské ODS Borisi Šťastném, který je forvardem týmu starých zadáků. Jenže s tím mají problém Svobodovi lidé, takže se zásadní mač nejspíš rozehraje uvnitř regionální struktury občanských demokratů. V klubu zastupitelů mají v současnosti zřejmě těsnou většinu jedenácti z dvaceti mandátů lidé primátora Svobody. V regionální radě je poměr sil obrácený. Skupina kolem politiků odstavených v komunálních volbách bude proto usilovat, aby se rozhodující souboj odehrál na této stranické půdě. Nakonec ale může dojít i k tomu, že spor bude muset řešit regionální sněm. Celostátní vedení strany v čele s Petrem Nečasem se ve sporu odmítá angažovat, přestože pád Bohuslava Svobody by silně poškodil pozici ODS v hlavním městě a mohl by znamenat vážné riziko pro výsledek v celostátních volbách.

Tento politický zápas může předznamenat možný rozpad současného magistrátního svazku. Ostatně sociální demokraté se už po možném náhradníkovi za občanské demokraty poohlížejí a TOP 09 není stranou zájmu ani některých vyjednavačů ODS. Jenže v kuloárech se proslýchá, že ani v pražské „topce“ nepanuje zrovna ideální interpersonální nálada a může v ní dojít k jistým změnám.

Mezi oběma partnery ODS a ČSSD aktuálně probíhá kvůli jistým problémům v komunikaci smírčí řízení. Obě strany tak mají necelý měsíc, aby znovu nalezly společnou řeč, jinak by mohl jejich svazek dle nastavených koaličních pravidel pozbýt platnosti.

Ať už se koalice udrží nebo ne, jedno je jisté: současný primátor metropole Bohuslav Svoboda se pokusu o očistu politicky zkompromitovaného magistrátu nevzdá. A to i za cenu toho, že by na funkci primátora musel rezignovat. Otázkou je, nakolik by měl jeho případný odchod dopad na už tak dost frustrované voliče pražské ODS, která v posledním komunálním plebiscitu utrpěla za dlouhá léta nejhorší výsledek. Koalice ODS a ČSSD by v případě zásadní roztržky v klubu ODS snadno ztratila většinu. Do hry by se tak dostala znovu TOP 09. Té totiž stačí získat jen šest zastupitelů ODS a může vládnout v Praze.

Týdeník EURO 18/2011