27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLITIKA: Mediální bojovníci

9.3.2006

„…Vinu za špatný mediální obraz nelze donekonečna svádět na nízkou profesionalitu a nepřátelství novinářů, protože přinejmenším to druhé již není delší dobu pravdou…“ napsal František Mikš do editorialu prvního letošního čísla Revue Politika na margo špatné práce ODS s médii.

Možná tomu tak je na celostátní úrovni, ale aktivita jihomoravské regionální redakce MF DNES od ledna 2006 svědčí o tom, že právě ´to druhé´ u některých žurnalistů přetrvává v míře vrchovaté a že velmi podobně jako v roce 2004 v případě krajských voleb se chystají členové brněnské redakce celostátníhon deníku svým nemalým vlivem zasáhnout i do těch letošních, především komunálních.

Série článků byla odstartována v pátek 13. (symbolicky?) ledna textem Lucie Dvořáčkové „Mezi brněnskými politiky se šíří atmosféra strachu“, začínajícím téměř horrorově „…Brněnská politika je pro drsné povahy…“ a pokračoval popisem situace, který se podobal spíše scénáři nového pokračování Kmotra, než snahou o objektivní informování („…drsné metody, špinavé praktiky, vyhrožování, vydírání, kriminální činy, napojení na mafii…“). Autorka kupodivu opět zmínila i zcela vykonstruovanou kauzu Milana Venclíka, který jako kandidát na hejtmana čelil v měsících těsně před krajskými volbami na podzim 2004 sérii článků s nepodloženými obviněními. „…Policie nikdy nic nevypátrala…,“ píše Lucie Dvořáčková a navozuje tím ve čtenáři podprahový pocit, že policie nic vypátrat ani nechtěla.

Tak jak je pro brněnskou redakci zvykem, všechna obvinění se opírala pouze o tvrzení „zdrojů, které nechtějí být jmenovány“ , protože se prý obávají „odposlouchávání a sledování“. Redakční text byl v následujících dnech podpořen stejně fabulujícími články představitele zelené opozice, ale bohužel se ke kampani přidal i Rostislav Slavotínek z koaliční KDU-ČSL.

Předseda brněnského sdružení ODS, Miroslav Hošek, ve své reakci, kterou regionální redakce MF DNES zveřejnila 17.1., zmínil jistý „pocit déja vu“ z nové mediální ofenzívy a připomněl, že to byly mimo článků Hospodářských novin tehdejších redaktorů Radka Kedroně a Sabiny Slonkové i podobně laděná denunciační dílka brněnské MF DNES, která stály Milana Venclíka křeslo hejtmana. Na Jižní Moravě, jako v jediném volebním kraji, nevyhrála v listopadu 2004 ODS, ale rozdílem 1.205 hlasů – tj. 0,38% - zvítězili lidovci.

Byl jsem zvědavý, jestli na Hoškovu výtku o společném ovlivnění voleb žurnalisty Hospodářských novin a MF DNES bude redakce nějakým způsobem reagovat. Očekával jsem, že se zhodnocení své role v „Kauze Venclík“ zcela vyhne, ale kupodivu ne. Karel Škrabal, vedoucí jihomoravské regionální redakce MF DNES svůj neuvěřitelný sloupek nadepsal titulkem Nevedeme žádnou kampaň - a pokračoval - Stanovisko MF DNES - Redakce MF DNES se nepodílí na kampaních proti jakékoli politické straně a platí to i pro brněnskou ODS. Byly to jiné noviny, které před krajskými volbami postupně jako první přinášely další a další útoky na Milana Venclíka.

Takže překlad pro čtenáře z MfD newspeaku: Pokud nějaké „jiné noviny“ přijdou jako první s jakoukoliv lží o ODS, brněnská redakce MF DNES nevidí nic špatného na jejich dalším přetiskování a šíření.

Mám pocit, že to nebyl poslední díl seriálu tohoto brněnského způsobu aktivistické mediální práce a že se do voleb nadějeme dalších pokračování.


Psáno pro únorové vydání CEVRO REVUE

www.angle.cz