7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
exulant 9.3.2006 19:15

kde je dneska

pan taraszataras, pred nekolika dny mi tvrdil, ze v ceskem tisku je vsecko cenzurovano z Nemecka a kritizuje se  jenom ten socialistiky zamereny politicky smer.
Renata D. 9.3.2006 16:27

Pro tic-tac

"Statistický úřad udělal svou revizí loňských dat z české ekonomiky středoevropského tygra. Ať si myslíme o zveřejněných číslech cokoliv, skutečností zůstává, že ekonomika roste především zásluhou exportu a jedná se tedy o zdravý růst," konstatoval ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek."
Křupan 9.3.2006 17:09

Re: Pro tic-tac

Myslíte ten export německých, francouzkých a japonských aut, které jsou shodou okolností montovány u nás?
Zisky z toho plynou do mateřských zemí, to málo co zůstane tady hravě vykompenzují daňové prázdniny - investiční pobídky.
 
Renata D. 9.3.2006 17:34

Re: Re: Pro tic-tac

Lepší je vývoz německých aut než  když si Kožený odvezl miliardy přímo v kufříku a ještě mu Klaus a spol tleskali.
Křupan 9.3.2006 18:46

Re: Re: Re: Pro tic-tac

Tedy vy jste fakt střelená...
OBČAN XY 9.3.2006 19:24

Re: Re: Re: Re: Pro tic-tac

 Je-li střelená,musíš ty být prostřílený,jako cedník......
exulant 9.3.2006 23:38

Re: Re: Pro tic-tac

hospodarska data Skodaauto rikaji neco jineho. Ale co tak dan ze mzdy nejlepe placenych zamestancu v republice?
Tomáš Gottschalk 9.3.2006 15:51

grázli

Brněnská ODS akorát těží z celostátní popularity, volby by pod Špénou vyhrála i Topolánkova tenisová raketa. Jak jinak je možné, že by dlouhodobě rozpolcená partaj dostala třetinu hlasů. Bohužel se do ní dostala spousta šíbrů typu bratří Venclíků, Jonáše, Hoška atd., která provádí skvělé kšefty a la Jalta, nádraží a další, ale místo nich není alternativa.
Čtenář 9.3.2006 12:07

Pane Blaho ,doufám že nezvracíte zadarmo.Doufám,že to CEVRO, za které píšete, vás i platí?

Pane Blaho a kdyby na ODS byla tak zlá jen brněnská redakce MfDnes. On se k tomu přidává na celostátní úrovni i p.Steigerwald. V dnešní MfDnes nadává jak vzteklý pes, články takové údernosti se psaly naposled v roce 1953. A přitom v tomto článku na ODS úplně zapomněl, jako by pro něho neexistovala.
Vlad 9.3.2006 12:06

Je mi líto, ale cokoliv špatného je publikováno,

nemůže dosáhnout reality ODS. Žádný podvodník, zloděj (viz snahy lumpa Bendy) ani vrah žádající právo žít z peněz pozůstalých podstatně líp než sami pozůstalí, nebude podporovat jinou partaj než ODS. Zlatí Bolšáni - za nich lumpová aspoň v base pracovali,. Už to většinu z nich logicky odradilo. Kdyby musel sudí zaplatit špatně odvedenou kauzu opravenou vyšším soudem, nebo advokát neússpěšné odvolání, nebo firma, jež se dopustila prasárny zaplatit náhradu škody,. Kdyby sudí za svoji neocho5tu rozhodnout zaplatil náklady sporu. kdyby fanatici hesdel ODFs je museli pocítit i na vlastní kůži. Atd.
Kdyby byla v tomto státě preferována spravedlnost a ne úplatné právo hajzlů, volební program ODS, pak by to šlo ...
zrusksc 9.3.2006 12:26

Re: Je mi líto, ale cokoliv špatného je publikováno,

Ten "lump"Benda je stokrát lepší než zapšklej a zřejmě neúspěšnej člověk jako jseš ty.Zlatí bolšáni,to může napsat jenom magor.Zjisti nejdříve co Benda chtěl zrušit a pak nebudeš plácat hovadiny.
OBČAN XY 9.3.2006 14:54

Re: Re: Je mi líto, ale cokoliv špatného je publikováno,

 Toho Bendy bych se moc nezastával...Taky zákonodárci tohoto typu,spadlí se školní škamny do akvária parlamentu ani snad nemohou být soudní....Pochopitelně,že není sám tohoto ražení.....
Sch.glosátor 9.3.2006 10:19

ODS a ČSSD jsou jako dvě velké firmy soupeřící na trhu.

Chtěl jsem místo "jako" napsat "jenom", ale jsem pořád ještě pořád naivní blb. Přesto nečekám na zázraky, ale volím stranu ne lepší, ale méně mizernou a více schopnou. Čili ODS. Ano, je to strana hrabající pro sebe a obklopená hrabajícími pro sebe. Jako každá jiná. Protože o tom je praktická politika praktických politiků myslících na své dobro. Jiní, jiných vlastností by neuspěli. Nebo snad znáte někoho, kdo do vysoké politiky vstoupil s velkými ideály, uspěl v ní a čtyřiadvacet hodin denně nemyslí na nic jiného než na blaho svých voličů ? Jenomže pokud není naprostý idiot,  tak se snaží vytvářet podmínky nejen pro sebe, ale i pro voliče. Čili systém o něco méně mizerný než ostatní a nezasahuje do toho co jakžtakž funguje samo.
Renata D. 9.3.2006 10:46

Re: ODS a ČSSD jsou jako dvě velké firmy soupeřící na trhu.

Teoreticky máte pravdu, jenom mě vysvětlete jak je možné že schopná strana dovedla po 6 letech vládnutí hospodářství do mínusových čísel HDP a finanční krize, zatímco ti neschopní to po 7mi letech dovedli k rekordnímu 6% růstu HDP a ke kladnému saldu zahraniční obchodní bilance. 
tic-tac 9.3.2006 11:27

Re: Re: ODS a ČSSD jsou jako dvě velké firmy soupeřící na trhu.

Koukáte na čísla a neumíte je interpretovat. Nevidíte souvislosti a jen samotný růst HDP neznamená, že se všem a všemu v republice bude dařit lépe. Vy mne vážená Renato vysvětlete, jak jste spokojená s dvojnásobnou nezaměstnaností a rekordním státním dluhem, to vše vytvořeno nynější vládou. Kdo tohle zaplatí? Každopádně zjevně se v problematice státních financí a HDP neorientujete, což dokazuje fakt, že jásáte nad samotným číslem HDP. Mimochodem víte co vše růst HDP ovlivňuje? Jak se na něm vůbec podílí vláda? Vámi tak úspěšná?
Renata D. 9.3.2006 11:39

Re: Re: Re: ODS a ČSSD jsou jako dvě velké firmy soupeřící na trhu.

Promiňte, nemám asi ten správný třídní pohled a skutečně neočekám se že všem a všude bude dařit lépe jak to zjevně očekáváte Vy. Tak se to tvrdilo už  v nějaké pohádce a jak to dopadlo si dost lidí stále ještě pamatuje. S nezaměstnaností na mě nechoďte, vím z vlastní zkušenosti ve firmě, že sehnat někoho do fabriky ke strojům je nadlidský úkol. Ale zkusím se zamyslet a chápat že pouze stagnace HDP, nulová nezaměstnanost v prosperujícím bankovním socialismu a dluh ukrytý v různých agentůrách a v nekrytých bankovních úvěrech je tou správnou cestou k prosperující ekonomice.
Křupan 9.3.2006 11:53

Re: Re: Re: Re: ODS a ČSSD jsou jako dvě velké firmy soupeřící na trhu.

Víte co byl bankovní socializmus? Bankovní socializmus byl, když se po pádu RVHP lily peníze do socialistiských velefirem, aby bylo na výplaty. Pokud totiž tyto skvělé n.p. vůbec něco vyráběly, tak na sklad.Ono to totiž nikdo nechtěl, víte.
 
Můžeme se hádat, do jaké míry byl tento postup správný. Bylo by správné tyto firmy poslat do šrotu ze dne na den? Asi ne, že? Tak se to změkčilo bankovním socializmem, jinak by pravděpodobně volby vyhráli zase komunisté.
 
jb 9.3.2006 12:46

Re: Re: Re: Re: Re: ODS a ČSSD jsou jako dvě velké firmy soupeřící na trhu.

Křupane, tohle ja báchorka vymyšlená jedním staříkem, tuším, že se jemnoval Tuček. Je tak mizerná že nemá cenu se o ní bavit. Takže nějakou jinou. 
Renata D. 9.3.2006 15:22

Re: Re: Re: Re: Re: ODS a ČSSD jsou jako dvě velké firmy soupeřící na trhu.

Drahý Křupane, už (skoro) každý tenkrát věděl a veřejně to říkala většina skutečných ekonomů, že když nastane skutečná transformace průmyslu, dostaví se silný nárůst nezaměstnanosti.
Toho se Klaus bál jak čert kříže, proto se zavedl ten bankovní socialismus (jak sám správně popisujete) se všemi jeho negativními dipadz na ekonomiku a tak to zůstalo na socanech aby provedli transformaci bank a následně i průmyslu. Vyčítat jim to co muselo nastat a co měla původně udělat pravicová vláda mě připadá nefér.
tic-tac 9.3.2006 11:59

Re: Re: Re: Re: ODS a ČSSD jsou jako dvě velké firmy soupeřící na trhu.

Nechápu proč tady zavlékáte místo věcných argumentů nějaké s prominutím kecy o třídním pohledu. Já vám řeknu jen jedno: úspěch ekonomiky se hodnotí podle toho, jak se v ní žije obyčejným lidem. Není to z mé hlavy ale z hlavy jistého ekonoma jménem Adama Smith. ( http://cs.wikipedia.org/wiki/Adam_Smith ) S touto tezí se souhlasím a je mi jedno, jestli je u vlády levice, či pravice. K DPH. Do DPH jednoduše řečeno se počítá vše, co je vyrobeno a prodáno. Takže co s tím? Rekordní zadlužení domácností, které roste = vyšší DPH. Zvyšování cen energií = vyšší DPH. Víc lidí v nemocnicích a u lékaře = vyšší DPH. Můžu pokračovat do nekonečna. Chci jen, aby jste si uvědomila jednu věc. To, že nějaké číslo vypadá hezky neznamená, že je to v pořádku. Pokud si vláda půjčí peníze, ty pak rozfrcá za blbosti typu mimořádných přídavků na pastelky apod, promítne se to mimo jiné i růstem DPH. Lidé ty peníze pochopitelně utratí. Otázkou ovšem je, jestli pak 6%HDP je tou věcí, nad kterou je třeba jásat. Ekonomie je složitý organismus. Něco jako lidské tělo. Tady mně asi taky nebudete tvrdit, že ačkoliv mám v háji mozek po těžké autonehodě a jsem v hlubokém kómatu, z kterého se už neproberu, tak je to OK. Srdce, plíce a vůbec celé tělo je naprosto v pořádku a je to až na mozek v dobrých "číslech".
tic-tac 9.3.2006 12:22

Re: Re: Re: Re: Re: ODS a ČSSD jsou jako dvě velké firmy soupeřící na trhu.

Navíc DPH neříká nic o tom, kam zemně a její ekonomika kráčí. Je to jen číslo, které je samo o sobě k ničemu. Bohužel se s ním dneska každý ohání a pro některé je modlou a indexem úspěchu. Člověk s minimálním ekonomickým rozhledem a povědomím ovšem ví své. Proto třeba jako alternativa k HDP tu je například index ISEW(Index (trvale) udržitelného ekonomického blahobytu) či index GPI. Tyhle se počítají trošku jinak než HDP, i když z něj defakto vycházejí. Například ISEW = vážená osobní spotřeba + nedefenzivní veřejné výdaje - defenzivní osobní výdaje + služby práce v domácnosti + úpravy kapitálu - náklady znehodnocení životního prostředí - znehodnocení přírodního kapitálu. Dávám to tu jen proto, aby jste pochopila, že jsou i jiné alternativy hodnocení úspěchu ekonomiky.
Sch.glosátor 9.3.2006 12:24

jak je možné že schopná strana dovedla po 6 letech vládnutí...

Nedovedla. Řečené by platilo o KSČ a o čtyřiceti letech vládnutí. Až na to "schopná strana". Představa, že politická strana vede, nebo že by měla vést  hospodářství, je zásadním omylem vycházejícm právě ze zkušenosti minulých čtyřiceti let. Ostatně, KSČ nebyla politickou stranou v tom slova smyslu, nýbrž "Stranou"jako mocenským hegemonem. Je sporné do jaké míry v parlamentním systému poměrného zastoupení  může formálně vládnoucí politická strana ovlivňovat ekonomiku. Pokud vůbec, pak nepřímo. Pak nemůže být řeč o "vedení". Mimo to ve zmíněné době probíhala nutná restrukturalizace z řízeného na tržní hospodářství. Bavme se spíš o nezbytné výši oněch transformačních nákladů a zda a do jaké míry transformace vytvořila podmánky pro současný růst. Apriori je nesprávné spojovat aktuální růst s aktuální vládou. Že za aktuální vlády je právě takový, neznamená prokázanou příčinnou souvislost. To platí obecně, nejen ve vztahu k aktuální vládě. Aktuální vláda vždy vydává aktuální úspěch za svůj a neúspěch dává za vinu aktuální opozici, nebo "objektivním potrížím". Jaro, léto, podzim, zima...Jak tady někdo trefně poznamenal (připomeň se), ekonomické cykly se nekryjí s volebními obdobími.
tic-tac 9.3.2006 12:33

Re: jak je možné že schopná strana dovedla po 6 letech vládnutí...

Tohle ovšem lidé z 30 vteřinového zpravodajského šotu na Nově o rekordním růstu DPH nezjistí. Bohužel navíc všemu, co noviny či televize kváknou někteří jedinci věří. Nějak je ani nezajímá kouknout se na informace z jiných zdrojů a nebo si vyhledat informace kompletní. Obzvláště je to pak smutné u lidí, kteří mají k dispozici internet.
I-Worm 9.3.2006 12:49

Problém je v tom, že ti největší odborníci na ekonomiku

mirnix tirnix zaměnují HDP a DPH. Inu, už vidím ten hospodářský růst po volbách...
tic-tac 9.3.2006 13:02

Re: Problém je v tom, že ti největší odborníci na ekonomiku

Bohužel jsem místo HDP napsal DPH. Je na tom vzhledem k mým předchozím a snad jasným příspěvkům něco špatného?
Sch.glosátor 9.3.2006 13:53

Bohužel navíc všemu, co noviny či televize kváknou někteří jedinci věří.

Dobře jim tak.
Šedovous 9.3.2006 8:56

Prostě pane Blaha, buď budou psát pro nás a nebo

jim zavřeme hubu, co ty ryzí vzore všech demokratů !?
Váš článek lze shrnout jednou větou.
Pavla B. 9.3.2006 8:41

Brno

Propojení brněnských politických špiček (ODS, KDU-ČSL) s podnikatelskou lobby je mimořádně těsné. Pro řadu brněnských zastupitelů se město stalo dojnou krávou, pro řadu brněnských podnikatelů je rozpočet města zdrojem velice výhodných zisků. Nejmenovaný náměstek primátora byl dokonce již ministrem Zgarbou vyhozen z Pozemkového fondu za spekulaci s městskými pozemky, nicméně si vesele náměstkuje dál, aniž by se nad tím kdo rmoutil. Dokonce ani MFD, pokud vím, o tom nepsala. Pan Hošek již jako náměstek primátora přijal od města pro svou firmu celkem zanedbatelnou zakázku (o dřívějších obchodech jeho firmy s magistrátem asi nemá cenu se zmiňovat, čo bolo, to bolo), pitomých pár desíte tisíc Kč mu (v mnohamiliinovém obratu jeho firmy) stojí za to, aby se dopustil střetu zájmů. Proč si město umanulo za drahé peníze koupit zřícenimu Jalty, také není nikomu jasné. Atakdále.
Čumil 9.3.2006 9:33

Re: Brno

Ach, Pavlo B., vy prostě nechcete chápat, že cokoli brněnská ODS činí, jen pro vaše blaho činí. Je to skupina nezištných politiků, kteří bez ohledu na osobní výdaje a námahu budují lepší příští a jsou proto zcela mimo jakoukoli myslitelnou kritiku. Zamyslete se nad sebou; ostatně pan starosta vaší městské části vás už vede dlouho v patrnosti... Je to takový šarmantní pán.
Pavla B. 9.3.2006 10:30

Čumile,

Vy mě dokážete vždycky spolehlivě vytočit připomínkou lokálních bystrckých hovadin. Pan starosta, kromě toho, že neovládá pravopis (jak se o tom mohou každý měsíc přesvědčit čtenáři Bystrckých novin), je přes svůj pochybný šarm celkově inteligenčně deficitní, což bych mu ještě odpustila, ale společně s jeho talentem profitovat na veřejné funkci jde o smrtící kombinaci. Bystrcké zastupitelstvo prohlásilo petici proti R43 podepsanou cca  35 000 lidmi za neplatnou. Bystrcké zastupitelstvo požádalo městské, aby byla schválena studie stavby akvaparku v těsném sousedství přehrady a související změna územního plánu. Bystrcké zastupitelstvo se stará o to, aby podnikatelé v okolí přehrady (hospody, stánky) nezkrachovali a všemožně podporují nesmyslné akce přitahující obecentvo (různé závody plavidel, ohňostroje), místo aby se snažili alespoň vymyslet nějaký rozumný plán na  její vyčištění.
Asi před rokem jsem u příležitosti návštěvy pana primátora v Bystrci osobně ukecala tohoto slovutného muže, aby se zasadil o zřízení plážových sprch na přehradě (prodloužená možnost koupání - přehradní hnusy se jednoduše spláchnou). Celá akce započala vybudováním dvou kadibudek v ceně 2 miliony Kč, tedy v ceně velmi slušného 2 + 1. (Nehledě na to, že chemická WC na přehradě instalována jsou.) Hajzlíky budou mít vyhřívanou podlahu, možná by tam ještě mohli přes repráky pouštět stranickou hymnu, obojí podpoří peristaltiku.
Přestavba bývalé školy na sídlo ÚMČ stála 38 miliónů, přičemž vzápětí po dostavbě se uvolnila nová, moderní budova pošty.
Kdyby někomu nebylo jasné, která strana má v bystrckém zastupitelstvu nejsilnější zastoupení: ODS.