19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Mají jiný virus, nebo jinou vládu?

3.12.2021

V České televizi v pořadu Události uvedli zpravodajství z Polska a Maďarska pod názvem „jiný přístup k epidemii covid“. Jde o to, že Maďarsko ani Polsko nezrušily pořádání vánočních trhů a nezavádějí žádná drakonická opatření proti covidu.

Pandemie covidu má ve střední Evropě, zejména na území bývalého Rakouska-Uherska, velmi podobný průběh. Ve všech státech se nemocnice plní pacienty a řada z nich nakonec zemře. Zatímco Rakousko, Slovensko a Česko (v pořadí, jak se zavádějí drakonická opatření včetně povinné vakcinace) s covidem vedou válku (zejména mediální a politickou), Polsko a Maďarsko naopak život svým občanům v zásadě nekomplikují.

Nejprve uvedu data z webu ourworldindata.org o vývoji epidemie ve výše jmenovaných státech během listopadu.

infikovani

Počty obyvatel v závorkách podle Seznam států světa podle počtu obyvatel – Wikipedie (wikipedia.org)

Lze pouze konstatovat, že epidemie má ve všech státech shodný průběh jak co do počtu pozitivně zjištěných případů infekce, tak i co do počtu zemřelých. Maďarsko vykazuje vyšší počty úmrtí, v ostatních státech jsou úmrtí na milion obyvatel přibližně stejná.

Zatímco výše uvedená data ukazují na velmi podobný průběh pandemie, diametrálně se liší přístup jednotlivých vlád k řešení situace. Rakousko vyhlásilo lockdown a nařídilo povinnou vakcinaci, Slovensko rovněž výrazně omezuje život obyvatel, Česko vydává také podobná opatření s tím, že připravuje povinnou vakcinaci u vybraných skupin obyvatelstva a vážně uvažuje o povinné vakcinaci všech. Polsko a Maďarsko život svých občanů příliš neomezují. Maďarsko nařídilo povinnou vakcinaci státním zaměstnancům a zdravotníkům, v Polsku běží více méně vše normálně, nikdo nic nekontroluje. Podle zpravodajů ČT je v Polsku hospitalizováno přes 20 tisíc pacientů a asi 2000 jich jsou na JIP, v Maďarsku je v nemocnicích asi 7000 osob.

Jestliže je vývoj epidemie velmi podobný ve všech státech střední Evropy, pak v médiích je pandemie různě akcentována. Zpravodaj v Maďarsku zpovídal lékaře, který si stěžoval, že se v televizi o situaci v nemocnicích vůbec nemluví. Maďarsko čekají volby, a divák ČT si tak jako hlavní sdělení má odnést, že současná opatření dělá vláda proto, aby v příštím roce ve volbách uspěla. Ostatně, my máme čerstvou zkušenost s tím, že restrikce se začaly uplatňovat až po volbách do poslanecké sněmovny. Slib Andreje Babiše, že v Česku nebude povinná vakcinace, už vzal po volbách také za své. Česká média, zejména ČT, kterou poctivě sleduji, mají covid již několik měsíců jako hlavní téma a otravují tak ovzduší systematicky.

Lze tedy konstatovat, že vládní opatření v zásadě vůbec nesouvisí s faktickým stavem epidemie jako takové, ale jsou jednoznačně řízena politickou reprezentací. Jestliže je vývoj epidemie ve všech státech podobný, lze navíc také konstatovat, že restrikce na vlastní průběh pandemie nemají velký vliv - a možná nemají vliv žádný.

Líbila se mi teze designovaného premiéra Petra Fialy, že s covidem se musíme naučit žít. Nezbývá než položit tuto kardinální otázku: Kdo se učí žít lépe s covidem ve všech výše jmenovaných státech? To nechávám čtenáři na jeho laskavém posouzení.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz