19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

POLITIKA: Mají jiný virus, nebo jinou vládu?

V České televizi v pořadu Události uvedli zpravodajství z Polska a Maďarska pod názvem „jiný přístup k epidemii covid“. Jde o to, že Maďarsko ani Polsko nezrušily pořádání vánočních trhů a nezavádějí žádná drakonická opatření proti covidu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Mayer 3.12.2021 14:34

... strašně by mě zajímalo, jestli se p. autor vůbec podíval na tu tabulku a zamyslel se nad tím co nám ta čísla říkají. Nemohl by totiž pak tvrdit, že epidemie má ve všech srovnávaných zemích stejný průběh. Například jen letmý pohled na čísla od nás a z Polska by mu prozradil, že Polsku měla třeba 27.11 tatáž choroba takřka chlup 3x větší smrtnost než u nás (a podobných údajů je tam daleko víc - to by skoro vydalo na článek, kdybych měl čas ho psát)

J. Hrazdil 3.12.2021 21:10

U tohoto poctu fatalit bych predevsim uvazil moznost statistickeho problemu malych vzorku. Kazdopadne bych pred vyslovenim kritiky konzultoval statistika, pane Mayere.

Podle meho nazoru ma vakcinace vliv na prubeh nasledneho covidoveho onemocneni a je tudiz racionalni u rizikovych skupin. Vse ostatni se zda byt pouze spekulace, at uz vice ci mene pravdepodobna.

Problem byl vyrazne zhorsen nejapnou komunikaci vlad a poradcu, vedouci k podkopani duvery u verejnosti.

Pri prednaskach jsem vzdy daval velky pozor na to, jake procento postgradualu rozumi prednasene latce, a byl jsem pripraven modifikovat svoji presentaci k lepsimu pochopeni. Bohuzel, hledat chybu u sebe neni u dnesnich politiku (a nanestesti i u odborniku) zrovna obvykle...

J. Kulheim 3.12.2021 11:50

Stejné infekční agens - různé země- různá opatření = stejné výsledky. Příčinou je to, že si virus dělá, co chce.

Proč- protože se jedná o pandemický virus, který je vysoce virulentní, lehce se přenášející a je pro člověka nový. Jedná se zoonózu a veškerá proti nákazová opatření jsou směřována pouze na lidskou populaci.

Pokud se bude stýkat s vnímavými jedinci, bude se množit a měnit svoje vlastnosti. Nákaza skončí až bude liská populace vůči infekčnímu agens odolná. Odolnost lze získat posilováním imunity, vakcinací, proděláním onemocnění. Ukázalo se narychlo uvařená nová vakcína nefunguje. Virus proti kterému by nás měla chránit tady už nezpůsobuje zdravotní problémy a proti stávajícím variantám nechrání. Obecně platí, že pokud se virus setkává s vnímavými jedinci, tak se rychle množí a tím se stává nebezpečnějším. Až se začne setkávat s odolnými jedinci tak se stane méně nebezpečným. Nechápu proč se odborníci snaží izolovat mladší lidi u kterých se nákazou klinicky neonemocní. Proč je vakcinovat, když si můžou vytvořit odolnost na virus, který je v současnosti ve vzduchu. Přece přirozeně vytvořené protilátky zaručují lepší odolnost jako vakcinační protilátky. Nehledě k tomu, že vzniknou slizniční protilátky, které jsou důležitější než humorální. Atd.

Virus tady s námi zůstane, protože má své hostitele mezi zvířaty.

V. Kain 3.12.2021 13:30

Tady se od prvopočátku prosazovali jenom restrikce do kterých byl zapojen kde kdo.Ať to byl téměř nepříčetný odborář Kubek a nebo hygienici plus epidemiologové ( někteří),ale i ti jejíchž profese byla zcela jiná.Některé restrikce byly na takové úrovni,že si člověk říkal zdali ti kteří je prosazují nejsou náhodou rozumu mdlého.

M. Hoblík 3.12.2021 10:02

Jednoduše - Babiš nevlastní žádné vánoční trhy, ale vlastní Hypermarkety!!! Řešil by to někdo z nás na jeho místě jinak? On musí, americká banka, která je skutečným vlastníkem Agrofertu nařídíla, bílý kůň činí...

A. Forman 3.12.2021 10:12

No, on je nevlastní, ale prodávají se v nich Agrofertprodukty.....

B. Jech 3.12.2021 9:42

To, co píše autor, není nic nového. O tom, že vládní opatření nemají na šíření nákazy téměř žádný vliv, psal Mises Institute už v dubnu:

https://mises.org/wire/why-there-no-correlation-between-masks-lockdowns-and-covid-suppression

A. Forman 3.12.2021 10:04

R^

J. Černý 3.12.2021 7:54

Autore nakažte se covidem a žijte s nim.

Z. Velínský 3.12.2021 9:10

Asi Vám následující laický názor přijde nepřístojný, popíračský. Virus Sars-COV-19 sám o sobě není nijak zvlášť nebezpečný, nebezpečná je přemrštěná imunitní reakce organismu. Ta reakce je tím přemrštěnější a větší, čím větší má nakažená osoba preventivní strach z následující nemoci. To psychika organismu vybudí tak masivní obrannou reakci, že to jedince nakonec může zabít. Takže podle mě: ano, uklidněme se, v poklidu a v dobré pohodě se nakažme virem, a žijme s ním. Sám jsem se o to usilovně snažil, ale ani jednou se nepodařilo. Někteří lidé zřejmě mají proti covidu predispozice. Důležité je nestresovat se, nebát se předem. Pak imunitní mechanismus v naprosté většině případů reaguje adekvátně a do týdne je po nemoci. O ty jednotlivé případy, kdy se to vymkne kontrole, se umíme postarat.

J. Vintr 3.12.2021 10:51

Podle zcela nepatrného procenta lidí, kteří opravdu onemocní, je zřejmé, že drtivá většina lidí má přirozenou imunitu. Stejně jako proti chřipce a všem ostatním infekčním nemocem.

O. Mayer 3.12.2021 14:13

Objevil jste nový světadíl , tuším že je to Amerika. Ano, opravdu máme něco jako imunitu- to bychom tu totiž už nebyli jako živočišný druh. A jistě, nemocných bývá obvykle méně než zdravých, protože to už by se tomu pak vlastně nedalo ani říkat zdraví, žeáno. Je důležité pronášet co nejčastěji myšlenky.

J. Vintr 3.12.2021 15:05

Pokud jste si nevšiml, tak se nás politici a jejich "odborní" pricmrndávači snaží neustále přesvědčovat, že když se nenaočkujeme, tak všichni zemřeme na ten strašný covid.

O. Mayer 3.12.2021 14:09

.. fajn, tak jste nám vysvětlil, že na virozy se vlastně umírá strachem. Teď tuhle tezi ještě něčím doložit, ideálně včetně detailního popsání mechanismu, jak k tomu dochází. Evidentně o tom máte asi tak podobnou představu jako kalaharský křovák o atomové bombě.

M. Chmelař 3.12.2021 9:59

Hysterický výkřik není argument do diskuse.

R. Langer 3.12.2021 12:08

Hm, a co je na tom jako zvláštního? 8-o

P. Kazo 3.12.2021 7:14

Ako povedal klasik: Už by som bol radšej, keby Covid usporiadal tlačovku a tom ako sa ochrániť pred vládou.

R. Vacek 3.12.2021 6:23

Autor by mohl vyučovat na zdravotní škole. Jeho teze, že restrikce nemají vliv na šíření nakažlivé nemoci, jsou originální a celkem blízké teoriím, že škodlivý patogen vzniká samovolně.

R. Langer 3.12.2021 7:19

A co je na těch tezích vadného? Myslím, že autor uvedla dost příkladů. V čem nemá pravdu, konkrétně?

V. Braun 3.12.2021 6:16

Tak nevím, jestli se tedy s virem naučí žít Polsko.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/jako-supi-cekame-na-smrt-upi-polsti-zachranari-40379911

R. Langer 3.12.2021 7:20

No jo, hovinka.cz, to je skutečně solidní zdroj informací... ;-D

J. Černý 3.12.2021 7:55

A kdo je podle vás solidním zdrojem informací ?

R. Langer 3.12.2021 12:10

Tak statistiky snad máte dostupné jako každý jiný, ne?

V. Braun 3.12.2021 18:09

Tak jistě, třeba v odkazu. Nová úmrtí Polsko 470, ČR 50, Maďarsko 191. I se započítáním rozdílu v počtu obyvatel je na tom Polsko 2x hůře než ČR. Maďarsko je na tom s aktuálním počtem úmrtí z těchto třech zemí nejhůř.

https://www.worldometers.info/coronavirus/

V. Braun 3.12.2021 6:09

Zatím na tu otázku, pokud jsou pravdivé informace v článku, je odpověď, že se s covidem učí žít Polsko. Tady a v Rakousku situaci známe a i to Maďarsko už má povinnou vakcinaci pro řadu obyvatel.

J. Pilny 3.12.2021 5:25

Jenomže Fialka myslel tím naučit se s covidem žít to, že si máme zvyknout na neustálou státní buzeraci a vymýšlení jakýchkoliv státních hovadin.

R. Langer 3.12.2021 5:42

Ano, to mi také okamžitě došlo. :-/

M. Šurgot 3.12.2021 4:28

Ja vidim jiny pristup k opatrenim u pracujicich v Polsku a u nas. Vozim material z Ceska do Polska. Zatimco v ceskem skladu nema nikdo, i pres narizeni vlady, nasazeny respirator ( a nikdo to zatim neresi i kdyz byly testovanim objeveny pripady nakazy ), tak v Polskem skladu maji respirator nasazeny vsichni. Nemam cas sjet v Polsku z dalnice do mesta, sklad je hned u dalnice, abych se podival na to, jak nosi/nenosi Polaci respiratory v obchodech. Vidim vsak ceske obchody a supermarkety, kde je kazdy den nemala cast lidi bud s respiratorem pod bradou, nebo uplne bez respiratoru. Taky to nikdo neresi.

Jen poznamenam, ze Covid nakaza se siri prevazne vzduchem, jako ostatni respiracni onemocneni, takze zakladem prevence musi byt ochrana dychacich cest.

V roce 2015 jsem behem dvou tydnu s krosnou na zadech projel pulku Japonska, vcetne Okinawy a videl jsem dobrovolne nosene rousky v MHD i na ulicich. Tehdy jeste o Covidu nevedel na celem svete, krome laboratore v Cine, nikdo nic.

A. Forman 3.12.2021 5:38

Kdo se neustále stresuje a bojí, nežije, živoří.

V. Braun 3.12.2021 6:12

V podstatě souhlasím, jen dodám, že je dobře udělat taková preventivní opatření, která relativně moc nestojí a neomezují, tím myslím zejména se nechat očkovat.