27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLITIKA: Kostlivec se hlásí

23.12.2013

Je klidně možné, že policisté opět – a to fatálním způsobem – zasáhnou do běhu politických událostí

S velkou pompou zveřejněnou koaliční dohodu označili mnozí kolegové novináři za odložení sporů. Programově ani zdaleka nevyjasnila, kde chtějí vládnoucí strany vzít na pokrytí dopadů zrušení zdravotnických poplatků, zrychlení valorizace penzí, zvýšení daňových bonusů na děti a spoustu dalších naslibovaných dárků. Spory o to, jak naplnit státní kasu tedy budou na stole už za pár měsíců. Slibovat si, že nás od zvyšování daní zachrání další plošné škrty na ministerstvech – nazývané za Nečasovy vlády, která k nim přistoupila v opravdu rozsáhlém měřítku, škrty orangutaními – je vskutku naivní. A nezbytné zásahy do mandatorních výdajů hodlá tahle koalice dělat úplně obráceně, než by bylo záhodno. Tedy místo škrtů má přijít další navyšování něčeho už tak přespříliš vysokého.

Přitom je docela možné, že to vše bude řešit jiná vláda, než ta sestavovaná Bohuslavem Sobotkou. Bez větší pozornosti proběhla minulý týden médii zpráva o obvinění dvou osob v kauze privatizace zbytkového podílu v OKD. Jedním z nich je Pavel Kuta, bývalý místopředseda Fondu národního majetku, který smlouvu s Karbon Investem o nevýhodném prodeji balíku akcií před devíti lety podepsal. Hlavní roli při tomto prodeji ovšem sehrálo ministerstvo financí, v jehož čele tehdy neseděl nikdo jiný než Bohuslav Sobotka. O jeho možném zapletení do kauzy OKD se v kruzích kolem vedení ČSSD mluví už více než rok. A teď vypadl kostlivec ze skříně.

Jde o to, že stát prodal zhruba 47 procent akcií OKD skupině kolem Viktora Koláčka za čtyři a půl miliardy. První pokus, který zatrhl ÚOHS, byl za cenu dokonce poloviční. Součástí OKD byly i hornické byty, oceněné zhruba na padesát tisíc za jeden. Těch bytů bylo a stále je čtyřicet tisíc. Snížená cena byla sice podmíněna předkupním právem nájemníků, ale to nebylo nikdy realizováno. Naopak Koláček vzápětí prodal doly i s byty společnosti Charles Capital Zdeňka Bakaly za násobnou cenu a Bakala byty zase vyvedl do jiné své společnosti RPG Byty a zastavil jimi následně dluhopisy ve výši deseti miliard korun. Sobotka si nějaký čas nato pořídil nový byt. Původ peněz vysvětloval naspořenými poslaneckými náhradami. Ta transakce je zkrátka od samého počátku podezřelá.

Dočkáme se toho, že policisté opět fatálním způsobem zasáhnou do běhu politických událostí? A v jaké pozici je nyní Bohuslav Sobotka vůči Miloši Zemanovi, který v srpnu při hlasování o důvěře Rusnokově vládě prohlásil, že nemůže jmenovat novou vládu padlé trojkoalice ODS, TOP 09 a LIDEM, protože netuší, koho dalšího policisté obviní v kauze Nagyová. A tuší nyní, koho policisté dále obviní v kauze OKD? Čert ví. Ale možná nejen on. Zákulisní informace o pokračujících kontaktech hlavy státu s některými státními zástupci a špičkovými funkcionáři policie jsou docela varovné. Pokud by byly pravdivé, zacházel by prezident i policisté daleko za hranice svých pravomocí. Každopádně by to mohlo znamenat, že Rusnokův kabinet bude sedět na svých židlích o dost déle, než doufali i jeho největší fanouškové.

Je vůbec v případě nepoužitelnosti Sobotky pro premiérský úřad nějaké náhradní řešení, když se nám ten Michal Hašek tak fenomenálně ztrapnil při neumělém pokusu o stranický puč? To rozhlížení vypadá marně.

Leda, že by Miloš Zeman ukázal na Babiše, jehož volební výsledek je vážně jen o maličko horší, než ten socialistický, a tudíž by měl být na řadě. To by asi v ČSSD nezůstal kámen na kameni.

Položme si nyní řečnickou otázku: O co jde Miloši Zemanovi? Chce snad vystřídat v Černínském paláci Kohouta Lubomírem Zaorálkem a Marušku Benešovou na spravedlnosti třeba svým "oblíbencem" Jiřím Dienstbierem? Ta hra je nyní značně nepřehledná a odhadovat, co se stane zítra či na Štědrý den, je opravdu hodně obtížné. Možná je všechno v pořádku a do Tří králů tu budeme mít krásnou novou vládu, sice bez programu, ale usmívající se a oplývající dobrými předsevzetími. Ale to, že je člověk paranoidní, ještě neznamená, že po něm nejdou, pravil kdysi jeden docela chytrý člověk.

Týdeník EURO 51/2013, 16.12.2013