27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLITIKA: Konzistentní a zásadový jako Cyril S.

10.10.2006

Názorový vývoj místopředsedy KDU-ČSL v několika málo týdnech by měl být vepsán do učebnic. Netřeba dalších slov, stačí jen citovat:

V lidovecký den „D“ – 24. srpna 2006 kdy Miroslav Kalousek odpoledne oznámil, že se dohodl s Jiřím Paroubkem na společné vládě, vyšel v Právu rozhovor s Cyrilem Svobodou - vyjádřil se v něm zcela otevřeně a jednoznačně:

„…Bude-li pověřen Paroubek, není důvod odmítat jednání…“

Po okamžité negativní reakci regionů otočil Cyril Svoboda 26. srpna 2006 o 180 stupňů:

„…Klobouk dolů před naší členskou základnou, zachránila partaj před hanbou…“

31. srpna 2006 v ČRo1-Radiožurnálu v pořadu O kom se mluví:

„…Já si myslím, že je možné mít, nebo že by byla šance mít třeba dohodu o menšinové vládě, ať už s ODS nebo ČSSD. A ty menšinové vlády, obě dvě, potřebují nějakou míru tolerance od KSČM. Ale nejsou to vlády s účastí KDU-ČSL. Podle mě dohoda tohoto typu se sociálními demokraty by byla asi možná teď…“

5. října 2006 píše MfD - Jiří Paroubek má ve hře o vládu ČSSD s podporou KSČM v ruce nečekaný trumf. Jmenuje se Cyril Svoboda. Lidovecký exministr zahraničí přišel s návrhem, který může Paroubkovi velmi pomoci. Považuje za chybu, že si KDU-ČSL zakázala tolerovat menšinovou vládu ČSSD, kterou by podrželi komunisté.

„…´To usnesení bylo přijato ve vypjaté situaci. Neměli bychom to vylučovat jako jednu z možných variant,´ řekl MF DNES Svoboda…“

a celou taškařici (prozatím) zakončil bývalý ministr zahraničí České republiky 6. října 2006 takto:

„…Jsem proti tomu, aby KDU-ČSL měla podíl na vládě, která by se opírala o jakoukoliv podporu KSČM…“

***********************

Prohlášení Cyrila Svobody pro ČTK ve čtvrtek 6. října 2006
Mladá fronta Dnes se pokusila o trik - znejistit KDU-ČSL a její voliče před volbami. Zneužila k tomu rozhovor se mnou. Ohrazuji se proti manipulaci s mými výroky.

Poprvé v dějinách našeho státu nebyla vyslovena důvěra vládě, kterou jmenoval prezident republiky. To nás má vést k tomu, abychom hledali nové řešení. V rozhovoru s novinářem MfD jsem akademicky popsal teoretické scénáře sestavování příští vlády, aniž jsem naznačil jakoukoliv osobní preferenci. Chovám se konzistentně: podporoval jsem projekt Trojkoalice, hlasováním jsem podpořil vládu vedenou M. Topolánkem. Snažím se podpořit každé řešení, které umožní vznik odpovědné, demokratické vlády a přál bych si, aby se česká vláda nemusela opírat o podporu KSČM. Panu redaktorovi jsem několikrát zopakoval, že jsem proti tomu, aby KDU-ČSL měla podíl na vládě, která by se opírala o jakoukoliv podporu KSČM.

www.angle.cz