19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Hamáček a satan Sputnik

14.5.2021

Nekvalitní testy z Číny nevadí, ďábel sídlí v Kremlu. Nezapomínejme, že budou volby

Politika není soubojem programů, ale narací a osob s nimi spojených. Což přímo plasticky ukazuje kauza patálií Jana Hamáčka s cestou do Moskvy.

Jasných, jednoznačných informací máme k dispozici opravdu poskrovnu. Stále není zcela zřejmé, zda ministr vnitra a předseda ČSSD opravdu chtěl do Moskvy letět, či zda přípravy cesty znamenaly jen vypouštění kouřové clony. A pokud návštěvu reálně plánoval, o čem všem chtěl vlastně vyjednávat? O dodávkách ruské vakcíny Sputnik V a o uspořádání summitu Biden–Putin v Praze? Nebo dokonce hodlal zmíněné skutečnosti v podstatě vyděračsky vyměnit za české mlčení o účasti agentů ruské zpravodajské služby GRU při výbuších ve Vrběticích?

Tuto naraci vrhl na scénu článek webu Seznam Zprávy, jemuž ale i řada Hamáčkových kritiků vyčítá chabou podloženost. Jeho verze každopádně hodně kulhá. Informace o angažmá GRU ve Vrběticích údajně v zákulisí kolovaly dlouho před sobotou 17. dubna, kdy Jan Hamáček a Andrej Babiš vystoupili na mimořádné tiskové konferenci. Hamáček měl do Moskvy odletět v pondělí. Ututlání tak mohl sotva garantovat již v době příprav cesty.

Usilovná kanonáda

Problematická je však i ona kýžená protihodnota. Rusové přece o dodávky své vakcíny vehementně usilovali, a neexistoval tedy důvod, proč ji z nich nějak páčit. Stačilo se jim podvolit. Podobné jednání by dávalo smysl ve vztahu k britskému premiérovi Borisi Johnsonovi, aby nám přece jen přenechal nějakou tu AstraZeneku, kterou si pomocí ostrých loktů „uhamounil“ pro britské občany. Avšak Jamese Bonda naše kontrarozvědka u nějaké nekalé činnosti nejspíše nechytila, a i kdyby ano, asi bychom tuto „drobnou nepříjemnost“ v rámci spojeneckých vztahů zametli pod koberec.

A setkání vrcholných státníků v Praze? Vždyť ony ty Vrbětice nejsou zas až taková bomba, aby Česká republika výměnou za mlčení získala přímo grandiózní prezent. Navíc voliče ČSSD zajímají jiné věci než nějaký summit a Miloš Zeman může jen stěží očekávat, že by Američané souhlasili s hostitelem, jehož celkem nedávno evidentně nechtěli pozvat na oficiální státní návštěvu.

Ano, za Hamáčkovou cestou nejspíše cosi vězí. Možná i snaha domluvit se s Rusy přece jen nějak interně, což ještě nemusí znamenat, že vlastizrádně. I proto se usilovná kanonáda snaží rozbořit zeď, která jeho tajemství dosud střeží. Celá záležitost ale rovněž odhaluje silně emoční a zároveň velmi povrchní přístup k zásadním otázkám české zahraniční politiky a národní bezpečnosti.

Podle hejtmana Martina Netolického, Hamáčkova stranického kolegy, leč zároveň příslušníka křídla, které na posledním sjezdu utrpělo porážku, mu stranický šéf sdělil pravý účel moskevské cesty. Prý chtěl milionem Sputniků proočkovat národ, vyvést ho tak z babylonského zajetí koronaviru a díky tomu uspět ve volbách. Dle expertů je však k elementární ochraně před epidemií nutné proočkovat alespoň sedmdesát procent populace. A poněvadž většina vakcín vyžaduje dvojí aplikaci, potřebujeme k tomu asi 14 milionů dávek. Hamáčkův milion Sputniků, i případně schválených Evropskou lékovou agenturou, by tudíž celý národ rozhodně nespasil. Geopoliticky by se navíc pěkně rozředil v moři od Pfizeru a jiných západních společností.

Rakousko i Německo (některé spolkové země jako Bavorsko nebo Sasko) o Sputniku čile jednaly a patrně se čeká už jenom na schválení, aby se mohla rozeběhnout jeho distribuce, popřípadě výroba na německém území. Samozřejmě, nákup Sputniku představuje riziko, nikoliv ale osudový pád do ruského područí.

Boj o voličské hlasy

Paradoxně souběžně s Vrběticemi a titulováním Jana Hamáčka skoro za vlastizrádce probíhá akce návrat dětí do škol. Mohutně preferovaná nejen vládou, ale i opozicí. Technicky ji však zatím umožňovaly především antigenní testy dovezené z Číny, jejichž spolehlivost se limitně blíží nule. Docela hazard, ale těší se široké podpoře, neboť psychologicky vlastně znamená porážku pandemie. A nekvalitní testy z Číny zde najednou nevadí. Podobně nikomu nevadí, když Slavia Praha s výrazným přispěním čínských investorů poráží zvučné soupeře v Evropské lize. Pak jsou slávisty skoro všichni, včetně rozhodných zastánců prozápadní orientace.

Podle nich ďábel sídlí v Kremlu, jmenuje se Putin a chce si nás označkovat Sputnikem. Nicméně peklo se aktuálně přesunulo do Indie. A její příklad ukazuje, že pandemie nebude poražena, pokud se ji očkováním nepodaří vymýtit i v chudých lidnatých zemích. Především na toto pole je nyní nutné upnout strategicko-bezpečnostní pozornost.

U nás ale něco podobného nehrozí. Obě opoziční koalice dosahují v součtu na parlamentní většinu zpravidla v těch volebních modelech, v nichž se ČSSD nachází pod pětiprocentní laťkou, a hlasy pro ni si tedy fakticky přerozdělují úspěšnější strany. Ostrá palba na Hamáčka, ber, kde ber, je tudíž od opozičních politiků zcela racionální, byť pouze vnitropolitickou a účelovou strategií.

Autor je politolog

LN, 12.5.2021