19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Dva volební nicneříkající kongresy

22.1.2020

Rok nám radostně začal dvěma volebními kongresy. Své divadlo nám představili Piráti, kteří očekávaně potvrdili Ivana Bartoše a hned z jejich shluknutí zazněl zásadní signál pro veřejnost, že už je na čase legalizovat prodej mariány huány a z peněz takto utržených financovat důchodovou reformu. To je částečně geniální, jako ostatně Piráti jako celek. Já fakt nevím, proč se nejmenují Zhulení, sedělo by to lépe.

Kdo chce vidět, jak na tom jsou Piráti, když uspějí a sestaví koalice, měl by se podívat na jejich znamenité výsledky ve městech, jako je např. Praha nebo třeba Jablonec n.N. Představa, že se Piráti nějak srovnají do politické reality, kde je třeba dělat kompromisy tak, aby se věci přece jen pohnuly, je v tomto složení a s Jakubem Michálkem jako ideologickým vůdcem téhle entity z říše pohádek. Lepší to prostě nebude, obávám se, nikdy.

Nezůstali jsme ušetřeni také volebního sjezdu ODS, který z neznámého důvodu pokryla ČT tak, jako by šlo o volbu presidenta republiky. Přitom zvolili předsedou Petra Fialu, jelikož kandidoval pro jistotu sám, a jinak to byla děsná nuda. Nově zvolený předseda utloukl všechny cílem, že ODS musí převzít odpovědnost všude, kde to jen bude možné. Tím vlastně neslíbil nic, protože jestli zase do příštích parlamentních voleb v roce 2021 půjde s tím, že s ANO a Babišem nikdy, tak ještě dlouho nebude moci převzít odpovědnost nikde. Já panu Fialovi rozumím, je krásné pindat v opozici za dobrou gáži, chvástat se, že všechno, co dělá vláda, stojí za prd, a ukazovat svaly, které nebyly podrobeny námaze vládnutí.

Zpestřením byl divoký projev Pavla Novotného, který nečekaně a neúspěšně kandidoval na místopředsednictví. Dalším zpestřením bylo nezvolení Alexandry Udženije jako jediné kandidátky na 1. místopředsedu, a to dost drtivě. Zcela po právu, tahle holka na vysokou politiku prostě nemá a stačí leda tak na komunální úroveň. Fajnové bylo její vystoupení s reportérem ČT 24, když se strojeně veselila, že nic, jede se dál, a přiznala, že jí kolegové vnutili panáka. Tak Sandro, žerty stranou, nebyl to jeden panák, že?

A pak už to jelo jak namydlený blesk, první místopředseda skromný, mírně mrtvolný Zbyněk Stanjura a sada surikat běžně asistujících velikému vůdci Petru Fialovi při tiskovkách byla zvolena do funkcí řadových místopředsedů. Je třeba přece klid na práci. S jednou výjimkou ale: zvolen byl Alexandr Vondra, jediná osoba, která tam něco znamená a mohla by v budoucnosti s ODS někam pohnout. Výborný a uměřený v zahraniční politice a ještě zpětně je třeba přiznat, že to byl jediný chartista, který byl už v roce 1989 na vládnutí. Bohužel dostal přednost Jiří Dienstbier za zásluhy o výstavbu před Vondrou, který byl v té době mlaďas. Škoda, že se dostal do Brusele, v EP toho moc proti té více či méně vypatlané zeleno-neomarxistické přesile nedokáže.

Na obzoru není vládnutí ODS, pokud je slibuje - zcela mimo realitu - Petr Fiala s tím, že vyhraje volby. ODS v tomto složení, s tématy, která má nyní na programu, volby nejen že nevyhraje, ale možná to projede i s Piráty. Ta strana je ve špatném rauši ze stále opakovaného tvrzení, že současný předseda stranu zachránil a zkonsolidoval. To je sice pravda, ale to už je šest let a od té doby stagnace, stagnace a stagnace a velká spokojenost tu se 13, tu se 14 procenty preferencí z průzkumů. Co to je za ambice? Na obzoru žádná plachta bílá, žádné nosné téma jako třeba nikdy euro, nikdy přerozdělování imigrantů, ať se bude nazývat, jak se bude nazývat, ekologická politika v postupných rozumných krocích bez nepromyšlených veletočů a tak by bylo možné pokračovat až do zdánlivě kacířského, jestli náhodou bychom se neměli vrátit ke konstituční monarchii, abychom se vyhnuli tak „kvalitním“ kandidátům, jaké předložily renomované partaje včetně ODS při posledních presidentských volbách. Anebo bychom nemuseli trnout, že by presidentem mohl být třeba senátor Pavel Fischer. To je o strach.

Takže nic nového pod sluncem v obou případech, zkrátka nuda a marnost.