27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLITIKA: Chce Sobotka vážně prohrát volby?

1.5.2017

Bohuslav Sobotka sestavil v týmu svých poradců seznam 22 otázek, které má Andrej Babiš odpovědět. Nejde jen o korunové dluhopisy, jde dokonce o to, jak před dvaceti lety Babiš Agrofert získal.

Bohuslav Sobotka je v úzkých. I přes masivní propagandistický tlak ČSSD i KDU-ČSL proti koaličnímu partnerovi zůstává odhodlání voličů podpořit v podzimních volbách hnutí ANO Andreje Babiše stálé. Pokud by Sobotka vážně uvažoval o odvolání místopředsedy své vlády z funkce, byl by to další nevšední příspěvek k politologickým analýzám o tom, jak „vyrobit“ mučedníka.

Sobotka svým tlakem na Babiše snad i doufal, že ten „ztratí nervy“ a sám rezignuje. V tom případě by ale ztratil především možnost vystupovat jako ten, který překážel tradičním politikům svým přístupem, a nemohl by vůbec hrát „důstojnou roli“ mučedníka. Proto nyní Sobotka zkouší Babišovy nervy skrytými i otevřenými výhrůžkami o jeho návrhu na odvolání z vlády. Babiš už o odvolání z vlády mluví vážně a říká, že z hlediska jeho práce coby ministra financí neexistuje jediný pádný důvod k jeho odvolání. Po mnoha letech skončil loňský rozpočet přebytkem a Babiš má silné argumenty k tomu, že to bylo právě jeho zásluhou „řídit stát jako firmu“.

Z obecného pohledu na současnou situaci platí, že i kdyby Sobotka Babiše skutečně odvolal a prezident Miloš Zeman by s odvoláním souhlasil, vyrobil by si „mučedníka“, který šlápl tradičním politickým stranám na řadu jejich „kuřích ok“. Vytahovat na světlo boží otázky, jak Babiš k Agrofertu přišel, je sice možné, ale naprosto k ničemu. Jen těžko si lze představit, že by mohly být vůbec předmětem nějakého případného trestního oznámení. Je však potřeba vzít do úvahy jinou věc, a to že po neúspěšné politické diskreditaci hnutí ANO by se Sobotkova ČSSD musela pokusit zabránit tomuto hnutí zúčastnit se podzimních voleb. Sobotka si totiž musí být vědomý toho, že pokud by Babiše z vlády skutečně dostal, jeho dalšímu působení v české politice nezabrání, a musel by skutečně dosáhnout toho, aby Babiš a jeho hnutí ANO nebyli k volbám připuštěni. Takový „malý puč po Turecku“? Nicméně takový pokus by Sobotkovi těžko prošel. Sobotka je všechno jiné než malý český „Erdogan“.

Sobotka má přitom čas tak měsíc, maximálně dva. Pak přijdou prázdniny a po nich nás už čeká start volební kampaně. Na druhou stranu premiér svým postupem významně ohrožuje výsledek ČSSD. Pokud by nedosáhl svého a nezlikvidoval Babiše tak, že by nemohl ve volbách kandidovat, čeká ČSSD jen volební výprask. Už dnes se političtí oponenti ČSSD v opozici ptají, jak to, že to, co dnes Sobotkovi na Babišovi vadí, mu nevadilo po volbách v roce 2013. Sobotka hraje vabank a na jeho straně určitě nebude prezident republiky. Ten může souhlas s odvoláním Babiše protahovat, popřípadě může dokonce s odvoláním nesouhlasit s odkazem na možnou politickou nestabilitu právě v kritickém období volební kampaně. Celkově lze Sobotkův postup označit za nepromyšlený a chybný.

Je přinejmenším podivné, že Sobotkův tým poradců radí premiérovi více konfrontace s Babišem, když tato politika za poslední asi tři měsíce praxe nepřinesla ČSSD ani procento navíc a procenta neubrala ani hnutí ANO. Evidentně nyní Sobotkovi radí lidé prosazující obrat ČSSD doleva, ale tam jsou pevně ukotveni komunisté. Všimnul jsem si na stránce experta pro ekonomiku Michala Pícla, že on propaguje předsedu Labour party Jeremyho Corbyna. I ten se svou levicovou politikou zřejmě drtivě prohraje britské volby. ČSSD tím, že přijala hnutí ANO Andreje Babiše do vlády, umožnila jeho růst a zakořenění do českého politického systému. Pokus na poslední chvíli Babiše z vlády vykopnout je projevem čiré bezradnosti. Bude za něj po právu ve volbách potrestána.

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz