27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLITIKA: Budou lékaři demonstrovat proti IZIP?

6.10.2011

Projekt elektronická zdravotní knížka se od svého počátku jevil poněkud kontroverzně. Kdopak moudrý by stál o to, aby jeho osobní a citlivé údaje o zdravotním stavu mohl elektronickou cestou získat každý, kdo to dokáže? Lékaři se za pacienty neozvali, ačkoliv oni především vědí, proč mají ctít služební tajemství a o pacientech a jejich zdravotním stavu nic nezveřejňovat.

Pacienti samotní mnohdy nedomýšlejí, proč není dobré zveřejňovat, jak zdravé mají orgány a jakou krevní skupinu k tomu, kdy a do jakého zdravotnického zařízení jsou zvaní k uspání kvůli banální operaci, případně to, jaké léky lidé mají nejraději nebo kolik kloubů by se potřebovalo, aby lid dostal to, co žádá. Databáze s takovými údaji by byla k vyvážení jen ryzím zlatem a wolframem k tomu, možná i nově objeveným dolem mastkového bohatství na Slovensku.

Naštěstí se pacienti více méně nedali zneužít a lékaři tiše projekt nepodpořili. Člověk by si řekl, že začátek s nastražením pasti IZIP dopadl dobře díky vrozené nedůvěřivosti českého občana.

Ale ouha. Past sklapla jinak, než jsme čekali. Bohužel je na místě si přiznat, že i to se dalo čekat, neboť podobné pasti již v podmínkách českého zdravotnictví nastraženy byly a sklaply opravdu bolestivě. Například Šťávova (přítel pana Kalouska) Diag Human. Ani do této kauzy se nijak kriticky a moudře veřejně nezapojila lékařská obec. Proč také? Lékaři chtějí navýšit své mzdy a zkrátit úvazky, toť vše.

Zatímco běží arbitráž kvůli Diag Human, kvůli níž České republice hrozí konfiskace majetku v zahraničí, což jsou přede vším výstavní budovy a vzácná umělecká díla, před očima veřejnosti na půdě VZP vyrostl nový, podobný případ, tentokrát s názvem IZIP.

Bude lékařská obec demonstrovat proti tunelu na vyvádění peněz pro zdravotnictví nazvanému IZIP? Nebude. Proč by? Lékaři přece, jak již dokázali, chtějí své mzdy a pacienty ať vezme čert i s celým zdravotnictvím a jeho problémy. Jinak totiž odejdou. Kam? To asi nevědí ani oni sami.

V současné době by čistě hypoteticky mohli na Slovensko, neboť tamní lékaři kopírují českou estrádu o proklamovaném, jinak reálně neuvažovaném odcházení lékařů a umírání jejich pacientů za jásotu odcházejícího lékařského personálu. I slovenští lékaři se dali zabavit stejně hloupě jako ti čeští, zatímco se možná i na Slovensku chystá nějaký povedený tunel na vyvedení peněz z nejsilnější a nejbohatší zdravotní pojišťovny.

Kdo by si nevzpomněl na doby, kdy se VZP vytýkalo, že sedí na penězích, zatímco lékaři na ně marně čekají. Tak VZP už na penězích nesedí, lékaři si nic nevydemonstrovali a pacienti jsou ti, o které ve zdravotnictví vůbec nejde, tak ti mohou poctivě mlčet a spolehlivě platit zdravotní pojištění. To, o co ve zdravotnictví jde, totiž peníze, poteče IZIPem za spokojeného přihlížení nejen organizátorů, ale vlastně nejspíše i za mlčení odměněných, na švýcarské konto. Peníze potečou tunelem za beránčího přihlížení celé vlády.

Neumím si představit, co by se rozpoutalo, kdyby v akci Děkujeme-odcházíme lékařská obec demonstrovala nikoli proti pacientům, ale postavila by se proti zdravotním pojišťovnám. Zato si umím představit, že by lékaři i pacienti měli dnes o hodně lepší vyhlídky, neboť tunel IZIP by zřejmě nebyl dotažen do zdárného konce. Předpokládám, že čeští lékaři se na odpor IZIPu nahlas nepostaví a že za rok či dva pochopí, že se s českými pacienty vezou na jedné děravé a vratké lodi.

Převzato z JanaSimonova.blog.idnes.cz se souhlasem autorky (její další blog: Simonova.blog.cz)