19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: „Bijte je bez slitování," křičí Rakušan

16.10.2021

Volby dopadly jinak, než kdo předpovídal. Dá se říci, že značná část (po pravdě tedy většina obyvatel ČR) je výsledkem překvapena. Opozice vyhrála, to se sice dalo čekat, ale následné děje jsou dost děsivé. A výroky a prohlášení mnoha šéfů „vítězných“ stran budí zděšení, rozhořčení a obavy. 

Vykroužkovaná strana rudých pirátských fanatiků propadla, ale chce tři ministerstva! Drzost a agresivita některých náhle budoucích vládních politiků vyvolává velmi drsné ozvěny i tam, kde donedávna převažovaly hlasy kritizující Babiše. Esencí těch diskuzních příspěvků byl krátký a drsný komentář „Hitler byl taky Rakušan“. To jsem si přečetl v diskuzi pod článkem Rakušan: Očistíme úřady od lidí, kteří sloužili holdingu.

Abych se přiznal, mě to taky napadlo, když jsem si přečetl, jak nám poslanec a předseda hnutí STAN Vít Rakušan nastínil své základní úkoly, až konečně dostane to křeslo ministra – jistěže vnitra, jak požaduje. Takže státnicky pravil: „Čím dříve by se tahle vláda (Spolu a Pirstan) ujala své funkce, tím více času máme k tomu, abychom ministerstva očistili od lidí, kteří nesloužili téhle zemi, ale sloužili holdingu.“

Ale nesvádějme to na Rakušany, my tady máme svoje vlastní pěkné svině už velice dlouho. Jakožto „stařec, hnáty křivé, pod plachetkou osoba“, abych parafrázoval našeho velkého básníka, si už něco pamatuji.

Nejprve mi maminka vykládala, jak po záboru pohraničí Němci se v Praze vynořilo mnoho bojovníků proti „židobolševismu“. Jak její kamarádka z Letné, pražská Němka, seděla s jinou mladou dámou obdivující pražské intelektuály v kavárně Slavia. Tam se to mladými a levicovými intelektuály jen hemžilo. Dámy popíjely kávu, když tu, ještě za druhé republiky (1938-1939) v jednom listopadovém dnu do kavárny Slavie vtrhla skupina mladých mužů a s pokřikem „Židi ven“ a „Juden raus“ začala vyhánět židům se údajně podobající lidi z kavárny. Dotyčná kamarádka maminky se začala německy ohrazovat vůči takovému jednání. Až ji jeden česky mluvící muž popadl pod křídlo a zdrhal s ní na chodník k Národnímu divadlu a hučel do ní: „Ženská, co vás to napadlo mluvit německy?! To nevíte že většina pražských židů mluví právě německy?!“

Ideově a duševně spříznění předchůdci pana Rakušana už v lednu 1939 zařídili, aby byli Židé vylučováni ze státní činné služby. Hned 15. března 1939 vydala advokátní komora usnesení, které zakazovalo židovským advokátům zastupování klientů před soudy. Podobně se zachovala lékařská komora a následně také komora báňských inženýrů. A to byli jistě samí slušní a vzdělaní lidé, do té doby „demokrati jako řemen“.

Myslí-li si nějaký osel, že jeho se to netýká, on na žádném ministerstvu nepracoval a nikoho z Agrofertu nezná, a tak je z obliga, velice se mýlí. Už náckové vymysleli termín „židomil“ a jediná povolená strana Národní souručenství to realizovala. Brzo Vydala prohlášení, že žádný správný vlastenec se nesmí s židy stýkat, nesmí je veřejně zdravit, podávat jim ruku anebo jinak zrazovat českou budoucnost v Říši. A tak jako židům, tak i židomilům (dnes agroferťákům a Babišovi nakloněným osobám) bude zakázáno pracovat ve veřejné správě a budou jim například zabavovány „zbytečné“ byty (to by se mohlo hodit pirátům, co?!?). No, zbytek už znáte.

Také soudruzi bolševici byli morálně pilní a odhalovali rejdy západních imperialistů a jejich pomahačů. Já si ještě pamatuji heslo: „10 000 do výroby“, rozkulačování vesnice, houfné zavírání starostů vesnic i měst, prostě soudruzi byli bdělí. Slovy stalinisty V. Rakušana budou hledat „nějaká místa, kde mohlo dojít k ovlivňování – možná bezprecedentnímu – státního aparátu ‚(ve prospěch Agrofertu), aby to vyšetřování vedlo nějaký způsobem. To jsou místa, kterými se musíme zabývat…“

Jo, jo, jak říkal soudruh Stalin o prvním bolševickém monstrprocesu s tzv. šachtinci (označenými za strůjce tehdejších neúspěchů bolševismu): „Šachtinci jsou nyní uvelebeni v každém odvětví našeho průmyslu… V žádném případě nebyli chyceni všichni. Ničení prováděné buržoazní inteligencí je jednou z nejnebezpečnějších praktik opozice proti rozvoji socialismu. Ještě daleko nebezpečnější je pak spojení s mezinárodním kapitalismem. Kapitalisté vůbec nesložili zbraně, shromažďují síly k novému útoku na sovětskou vládu.“

No, nenaposlouchali jsme se dost o tom, že zločinec Babiš chce u nás odstranit demokracii a zavést osobní vládu? Jako Orbán? A že je tomu potřeba s mezinárodní pomocí „pokrokového světa“ za každou cenu zabránit? Taková hesla i takovou dobu já znám.

Já si ještě pamatuji, jak jsme byli s bratrem „ubytováni“ ve speciálním dětském domově pro děti protistátních zločinců, západních vojáků a jiných pomahačů imperialistů. Většina rodičů těch dětí byla tehdy v lágrech. A začínalo to tak krásně, všude slovo Mír a Svoboda a Pracující lid. Lidi v tom městečku se k nám chovali slušně. Ovšem - protože nejdřív zvolili bolševiky - už nemohli nic dělat. Obraní o baráky, pole, firmy, domy, o peníze při tzv. „měnové reformě“ chudí a zastrašení už jen mlčeli.

Pak se pokusili vzbouřit, ale byl z toho Srpen 68. Já jsem byl plíživý kontrarevolucionář, statisíce lidí přišlo o místa, ale hned se našli pěkní hajzlíci, takzvané „rychlokvašky“, co se drali na místa vyhozených a těch, co utekli…

Ale fakt je, že předstírali alespoň nějakou úroveň, a tak dali lidem možnost „poklonit se u vrbiček“, a protože se jim to stejně jako v roce 1953 začalo za chvíli posírat, nenápadně vzali plno lidí zpátky.

Ale hubou aspoň slibovali „zářné zítřky“ a že to „příští lepší bude příště už lepší“, zatímco Pirátostán slibuje krásný vzduch na dietě bez masa, bez zbytečných výletů (kór ne vlastním autem, jen na kole), život ve zdravém chladu, zkrátka moderní chudobu. Jistěže naši a nikoliv jejich! Pro sebe chtějí místa ministrů, čím víc, tím líp. Že padá celá světová ekonomika, na to nemají čas, oni se perou o křesla a limuzíny a slibují pomstu každému, kdo se jen jednou otřel nějak o Agrofert. Třeba si koupil kostelecké párky (nebo je prodával), nebo mu někdy přistál na stole papír s hlavičkou Agrofert, jedno o čem.

Všem se pomstíme, my jsme zvítězili a od této chvíle to bude podle osvědčeného „Maul halten und weiter dienen!“, případně „Straně věřte, soudruzi“.

Já jsem si o nich nedělal nikdy žádné iluze. Ale že to bude takhle chamtivý a nechutný spolek, to mne i v mém věku poněkud překvapilo. Nezájem o věci veřejné, prosazování šílenců od pirátů, které lidi odmítli, od parlamentu se ozývá jen mručivé bručení, jak se lidské nuly zarputile rvou o kost. Díky lidské blbosti a velké náhodě vyhráli ti, co dodnes žili s heslem „čím hůř, tím líp pro nás“. Hluční žvanilové bez jakéhokoli vlastního plánu, opakovači cizích myšlenek a hýkači prázdných hesel. No, jejich šéfové se odkopávají zatraceně rychle.

Holt pan Rakušan je buď nácek, nebo bolševik, ale rozhodně ne demokrat. A jak to říkal Anton Špelec, ostrostřelec: „ Pan poslanec je vůůůůůl…..lí lidu zvolen.“