19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Babiš versus Kalousek

9.12.2021

aneb Volby na Hrad, co by měly říz

Že žádný spasitel na Hrad nepřijde? A co Miroslav Kalousek? Někdejší šéf TOP 09 prý vážně zvažuje svou kandidaturu. Můžeme snad zažít zábavnější mač ve finále prezidentských voleb 2023 než jeho souboj s Andrejem Babišem?

V politice se někdy dějí věci, které bývají do poslední chvíle pokládány za nereálné. Kdo třeba v roce 2013 čekal, že do druhého kola prezidentských voleb proti Miloši Zemanovi postoupí Karel Schwarzenberg?

Mohl by se snad Miroslav Kalousek v lednu 2023 ve volebním finále postavit Andreji Babišovi?

Andrej Babiš už kampaň odstartoval výzvou Sbírejte podpisy, třeba zkusím Hrad. Ve videu na Facebooku řekl: „Všichni se na to ptají. Tak mě snad napadlo, že kdyby lidi začali sbírat petiční archy a posbírali by dost podpisů…“ A hle – za několik dnů na pražském Andělu stál petiční stánek.

Babišovi by přitom stačilo, kdyby ho nominovalo 20 ze 72 poslanců za ANO (ústava, článek 56, odstavec 5). Majitel tohoto hnutí však rozehrál stejný scénář jako před sněmovními volbami. Hraje v něm na city voličů: Už jsem chtěl v politice končit, ale lidé mě přesvědčili, abych kandidoval.

Hogo Fogo z financí

Jeho protipól Miroslav Kalousek složil v lednu poslanecký mandát. A už tehdy o kandidatuře na Hrad pravil „nikdy neříkej nikdy“. O necelých jedenáct měsíců později dává najevo, že o ní vážně uvažuje.

V rozhovoru pro Právo řekl: „Ještě nejsem rozhodnutý, ale fakt je, že jsem o tom začal vážně přemýšlet (…) Říkám, že by pojetí prezidentské funkce mělo být více civilní a prezident by neměl být veřejností vnímán jako národní ikona.“

Národní ikona z Kalouska vskutku být nemůže. Není žádný Limonádový Joe. Podstatná část veřejnosti by si ho spíš mohla ztotožnit s padouchem jménem Horác Hogo Fogo Badman.

Jenže do národní ikony má daleko i Babiš. Tři příklady, které ukazují, že je od ní vzdálen víc než Kalousek:

1. Kalousek se během vládního angažmá zaskvěl tím, že známým ponechával neprávem získané dotace – Babiš se v případě Čapího hnízda sám snažil získat dotaci lstí, pomocí nastrčené firmy.

2. Kalousek vyjednával s komunisty toleranci pro vládu sociálních demokratů podporovanou lidovci – Babiš vládl se sociálními demokraty s podporou komunistů.

3. Kalousek se pro leckoho stal symbolem deficitů, dluhů a zejména škrtů, které stoupenci ANO označují přívlastkem „tupé“. Babiš ho však se svou vládou v deficitech trumfnul a zanechal za sebou dluhy (nejen způsobené covidem), které jsou vyšší a „tupější“.

S Kalousem by volby měly říz, ale…

Kalouskovi se nedá upřít politický um. Má postřeh, je nadán řečnickými schopnostmi, intelektem převyšoval sněmovní průměr. Dokáže debatovat o makroekonomických tématech, jako jsou strukturální deficit, finanční trhy, anebo ratingy. Má chytrý humor a na rozdíl od mnohých poslanců se orientoval v diskuzích.

Není pochyb, že volby, ve kterých by se proti Babišovi postavil Kalousek, by měly říz. Byly by na hony vzdáleny volebnímu finále v roce 2018, kdy proti vyčerpanému Zemanovi stál toporný kolovrátkový akademik Jiří Drahoš drmolící „je to marný, je to marný, je to marný“… (A nakonec to opravdu bylo „marný“.)

Kalousek se chce rozhodnout do konce zimy. Nejvyšší čas. Nejpozději v lednu 2023 bychom měli znát jméno příštího českého prezidenta.

Kandidovat se na Hrad chystá, anebo to aspoň zvažuje, houf zájemců. Kromě Babiše a Kalouska mezi ně patří generál Petr Pavel, senátor Pavel Fischer, odborový předák Josef Středula, matematik a majitel Zlatého slavíka Karel Janeček či ekonomka a rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. A svého člověka se do voleb chystají vyslat i strany pětikoalice. Mohl by jím být Vít Rakušan, Miloš Vystrčil, případně Alexandr Vondra.

Pan nevolitelný

Kalousek by se v téhle společnosti neztratil. Jenže vyvolává negativní emoce. Zejména v jeho případě platí, že politikům se hříchy sčítají (někdy i násobí). A Kalousek těch hříchů posbíral kopec.

Výsledkem je, že mu v průzkumech agentur CVVM a STEM v minulých letech pravidelně vyslovovalo nedůvěru kolem osmdesáti procent dotázaných. A jeho roční distanc od politiky tuhle cifru sotva mohl výrazně snížit. Proto se dá předpokládat, že Kalousek je v prezidentských volbách nevolitelný.

Také Babiš postupem času nabíral nedůvěru. Teď mu nevěří kolem dvou třetin voličů a stejný počet dotázaných se v sondě Medianu vyslovil proti jeho kandidatuře na Hrad. Třetina voličů mu však postačí k postupu do druhého kola a při předpokládané šedesátiprocentní účasti ve druhém kole může Babiš, na rozdíl od Kalouska, pomýšlet na vítězství v kole druhém.

Volební finále Babiš versus Kalousek tedy pravděpodobně nakonec nebude. Lze si aspoň přát, aby se proti Babišovi postavil někdo s Kalouskovým politickým rozhledem (ale bez Kalouskovy minulosti).

Převzato z magazínu Finmag.cz se souhlasem redakce