27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLITIKA: Andrej ´Bureš´

15.12.2011

Miliardář Babiš chce žalovat Ústav paměti národa kvůli obvinění ze spolupráce s STB.

Nejprve Andrej Babiš (krycí jméno Bureš) popíral jakoukoli spolupráci s StB. Nyní už připouští, že se do kontaktu s StB dostal, ale prý jen vypracoval analýzu dovozu surovin ze Sýrie. Server Euro.cz zveřejnil fotokopie jeho svazku u StB.

Na to, že jak sám říká, byl osloven jen v záležitosti dovozu nekvalitních nerostných surovin, na což vypracoval jednu analýzu, je nejméně tříletá spolupráce od podepsání vázacího aktu trochu v nepoměru. "Nebyl jsem agentem," říká Babiš, ale dokumenty hovoří o něčem jiném.

Nadto byla podstatná část jeho svazku v prosinci 1989 skartována a vzhledem k tomu, že StB v průběhu sametové revoluce skartovala jako divá všechny důležité dokumenty, dá se předpokládat, že i svazek Andreje Babiše obsahoval závažné informace, které nebyly jen obchodního rázu.

Je zajímavé, jak všichni agenti nejen StB, ale například i Stasi anebo KGB byli vedeni neprávem, nevěděli, že se stýkají s tajnými, popřípadě nikdy nic zlého neučinili anebo vůbec netuší, jak se do svazků dostali. Nemusíme chodit daleko. Stačí si vzpomenout na krycí jména Falmer, Kato nebo Roko.

Jeden z nejznámějších šéfů podniku zahraničního obchodu, Junek, rovněž spolupracoval s StB jako hospodářský rozvědčík. Přesto má být Babiš brán jako pan čistý a Junek jako špinavý estébák? Domnívám se, že oba prováděli stejnou činnost, ale vzhledem k tomu, že se Babišův spis skartoval, je možné, že dělal ještě něco navíc.

"Moje matka byla motorem rodiny a celý život bojovala za to, aby její děti v životě uspěly. Nechala se proto dokonce za několik stovek korun zaměstnat v Ústavu marxismu-leninismu a docílila toho, že jsem vstoupil do KSS," říká Babiš.

Pro mne to je jasná ukázka demagogie. Babišova matka svou prací docílila toho, že Andrej Babiš vstoupil do komunistické strany. V diskusích se Babiše zastávají stejní lidé, kteří hájí komunistické zločiny. Faktem je, že Andrej Babiš byl členem komunistické strany a minimálně tři roky spolupracoval s StB.

Možná mu někdo věří, když o sobě prohlašuje, jak je čistý a chce bojovat proti korupci. Já mu to jednoduše nevěřím. Nevěřím mu, že nespolupracoval, nevěřím mu, že je čistý a chce bojovat proti korupci. Jde mu čistě jen o vlastní prospěch.

Pokud se Andrej Babiš v byznysu nudí, tak ať si koupí medvídka mývala. Do politiky ať se laskavě necpe. O další "politickou divizi" soukromé firmy nestojí myslím většina národa.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora