27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLICIE: Když se řežou plukovníci

19.9.2012

Situace v policejních sborech se nezklidňuje. Po odvolání Lessyho se objevilo závažné podezření vůči náměstkovi Generální inspekce bezpečnostních sborů Dušanu Brunclíkovi

Válka policajtů aneb Aktuální stav českých ozbrojených složek po odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho. Po diskutabilním konci bývalého šéfa policistů začínají ze zákulisí unikat další informace, které nejspíš měly zůstat navěky utajeny. Náměstek Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Dušan Brunclík podle informací týdeníku Euro možná vynášel informace z vyšetřovacího spisu.

Černoch, Sklepmistr, Převozník

Na stole Petra Lessyho přistála loni na podzim zpráva, která se ukázala jako velmi zajímavá. Stálo v ní, že se náměstek GIBS Dušan Brunclík v nejmenované restauraci sešel s nejmenovaným novinářem a na stole zapomněl citlivé dokumenty. Týkaly se vyšetřování úniku informací v kauze nákupu obrněných transportérů Pandur. Policie i Generální inspekce bezpečnostních sborů tehdy zkoumaly, jakým způsobem unikl utajovaný výslech bývalého manažera rakouské zbrojovky Steyr Stephana Szücse.

Součástí zprávy, kterou na stůl policejního prezidenta doručil neznámý "dobrodinec", byly i tři kopie listů z vyšetřovacího spisu GIBS ke kauze Pandur. Mimo jiné úřední záznam jihomoravského kriminalisty Josefa Šamalíka, který v prostředí zachytil poznatek, že viníkem onoho úniku má být náměstek nejvyššího státního zástupce Igor Stříž (Euro 24/2012). Později se ukázalo, že novinářem, se kterým se měl Brunclík sejít, byl televizní reportér Janek Kroupa.

Lessy předal listiny podle zjištění týdeníku Euro nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. Jenže podezřením Brunclíka se rovněž zcela nestandardně zabývá sama GIBS. A to přestože je Brunclík jejím vlivným náměstkem a byl to právě on, kdo naháněl Petra Lessyho a snažil se mu předat obvinění předznamenávající rychlý konec šéfa policejního sboru (Euro 36/2012). "Na našem útvaru je na rozdíl od jiných sborů naprosto běžné, že náměstek zodpovědný za chod výkonných oddělení se aktivně zapojuje do jednotlivých akcí. Příkladem lze uvést akce Černoch, Sklepmistr, Převozník," podotýká k roli Brunclíka tisková mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Inspekce podle týdeníku Euro čeká ještě na jeden výslech, aby případ uzavřela.

"Tato věc je ve fázi prověřování a z tohoto důvodu není možné sdělovat bližší informace," tvrdí mluvčí GIBS. Dá se nicméně předpokládat, že případ odloží. Brunclík totiž udržuje s Kroupou nadstandardní vztahy delší dobu, aniž by to odpovědným osobám u policie přišlo divné. "V rámci spolupráce s reportérem pořadu Soukromá dramata Jankem Kroupou měl Dušan Brunclík v průběhu loňského roku takových schůzek několik desítek," uvedla Sandorová.

Neoficiální vysvětlení příběhu podle inspekce zní, že zatažení Dušana Brunclíka do kauzy Pandury má na svědomí jeden z bývalých inspektorů, který nebyl na přelomu roku, kdy GIBS vznikal, převzat do stavu z původní inspekce ministra. "Šlo asi o sedm lidí, které jsme nechtěli," tvrdí Brunclík. Prý šlo pomstu lidí, kteří měli do svazku k pandurům přístup.

Další, prosím

Zklidnit situaci má za úkol nový policejní prezident Martin Červíček. Toto zklidnění však podle zainteresovaných lidí bude znamenat další personální změny. Jako první v řadě stojí Lessyho náměstek Pavel Osvald. Byl to on, kdo měl podle některých svědectví vozit tajně do budovy policejního prezidia lobbistu Věcí veřejných Michala Moroze.

Nabízí se vytažení na světlo nějakého "hříchu" z minulosti nebo odebrání bezpečnostní prověrky, což by znamenalo okamžitý konec ve funkci. "Prosím o pochopení, ale informace tohoto druhu není možné poskytovat," odpověděla mluvčí inspekce Sandorová na otázku, zda je proti Osvaldovi vedeno nějaké vyšetřování.

Kandidátem na vyhazov může být také šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. Jak týdeník Euro zjistil, generální inspekce je v případě zájmu o jeho osobu mimořádně aktivní. Důvody k odstranění obou plukovníků jsou nad slunce jasnější, jsou příliš spojeni s Petrem Lessym. A to znamená s Věcmi veřejnými.

Červíček už na uklidnění situace v Policii ČR pracuje. Dokonce natolik intenzivně, že si nenašel čas na zodpovězení otázek týdeníku Euro. "Martin Červíček byl k médiím i k veřejnosti vždy vstřícný, a to i v pozici náměstka policejního prezidenta pro trestní řízení a rovněž v pozici ředitele pražské policie. Nicméně od okamžiku svého jmenování do funkce veškerý svůj čas i úsilí směřuje prioritně dovnitř policie. Velmi intenzivně vede jednání s představiteli celorepublikových útvarů, jednotlivých krajských ředitelství a dalších útvarů a složek policie, komunikuje se státní samosprávou, ministerstvem. Jeho snahou je jasně definovat budoucnost policie po stránce ekonomické i organizační, respektive personální s ohledem na plánovaný rozpočet a specifika konkrétních regionů v rámci České republiky," uvedla Červíčkova mluvčí Andrea Zoulová.

Muž se smutnou tváří navíc sklidil první úspěch. Zatímco Petr Lessy se více peněz pro policisty domáhal marně, hned po Červíčkově jmenování přišlo na provoz policie přes 700 milionů korun. Dle interpretace nového vedení byly vyjednány ještě za Lessyho, ten o tom ale prý nemá ani ponětí.

Lessyho protiúder

Bývalý policejní prezident se přesto z boje stáhnout jen tak nehodlá. Jeho advokát Tomáš Sokol odeslal stížnost proti obvinění, ve které dokládá, že se Lessy trestných činů nemohl dopustit tak, jak jsou mu dávány za vinu. Minulý pátek pak Lessy podal trestní oznámení na ministra vnitra Jana Kubiceho, který podle něj zneužil svou pravomoc veřejného činitele, když šéfa policistů odvolal.

GIBS Lessyho obviňuje, že měl 6. září loňského roku předat mluvčí policejního prezidia Pavle Kopecké dokument očerňující náměstka policie zlínského kraje Jaroslava Vaňka. Kopecká při výslechu na inspekci uvedla, že jí měl nakázat, ať inkriminovaný dokument předá redaktorovi deníku Právo Radimu Vaculíkovi. "Tento dopis téhož dne plk. Mgr. Kopecká v pizzerii Fattoria, na adrese Praha 7, Veletržní 20, někdy v poledne, podle vašeho pokynu předala do rukou redaktora deníku Právo Radima Vaculíka, kterého opět na základě vašeho pokynu předtím vytipovala jako vhodného novináře za účelem předání citlivých materiálů a uskutečnění rozhovoru s vámi na citlivé téma… Svým zavrženíhodným úmyslným jednáním jste porušil služební slib hned v několika bodech. Porušil jste ustanovení zákona, zneužil jste ve vlastní prospěch informace nabyté v souvislosti s výkonem služby, nezachoval jste o nich mlčenlivost," stojí ve sdělení obvinění.

Petr Lessy ovšem tvrdí, že v inkriminovaný den v Praze vůbec nebyl, protože měl dovolenou. Den předtím se totiž jeho syn vyboural na motocyklu, a Lessy za ním proto jel na Moravu do nemocnice. Dokládá to protokolem o udělení dovolené na inkriminovaný den, podepsaným ministrem vnitra Janem Kubicem. Kubice Lessymu povolil dovolenou od 6. do 8. září. Je tedy zřejmé, že buď Lessy předával Kopecké dokument během dovolené, Kopecká vypovídala účelově anebo inspektoři GIBS někde udělali chybu.

"Půl dne předtím a ten tvrzený den se skutek nemohl stát, protože klient nebyl na tom místě, o kterém bylo tvrzeno, že na něm měl skutek být spáchán. Jak si s tím inspekce poradí, to nedokážu odhadnout. Ale striktně vzato podle práva by to trestní stíhání měli zastavit. Co mě do jisté míry šokuje, je, že toho dotyčného před sdělením nevyslechli a nezeptali se, co jste dělal toho a toho dne? Budou s tím mít potíže," řekl týdeníku Euro Tomáš Sokol.

Kubata za Kubiceho?

Pokud se alibi Petra Lessyho prokáže, padá tím konstrukce obvinění bývalého policejního prezidenta a svůj post by měl opustit ministr vnitra Jan Kubice. "Pokud by se prokázalo, že odvolání policejního prezidenta Lessyho bylo účelové, ve vteřině odstoupím. Ale obvinění z účelovosti odmítám," nechal se slyšet krátce po Lessyho odvolání ministr. Právě o této variantě se v politických kuloárech intenzivně spekuluje s tím, že by se Kubice mohl stát šéfem Správy státních hmotných rezerv. "Něco se u Kubiceho děje, má sbalenou kancelář," nahrává těmto spekulacím zdroj týdeníku Euro.

V politických kuloárech se už objevilo jméno možného Kubiceho nástupce – věčného čekatele na ministerskou sesli, bývalého primátora Ústí nad Labem Jana Kubaty. Otázkou ale je, zda zveřejnění jména tohoto potenciálního kandidáta nebude polibkem smrti.

Policie opravdu není v dobré kondici.

Má málo peněz, vyšetřování mediálně známých kauz Tatra, Pandur či Casa jsou vedena zvláštními způsoby a politický tlak na policii je stále cítit ve vzduchu. A prosakují neuvěřitelné informace: například že se ministr vnitra v uzavřené společnosti nechal slyšet, že policie na exministra obrany Martina Bartáka obviněného v kauze Tatra nic nemá.

Zatímco je veřejnosti exkluzivně servírována kauza nepříliš oblíbeného středočeského exhejtmana Davida Ratha, zároveň se v tichosti odkládá případ kmotra ODS Alexandra Nováka, jehož bankovními účty protékaly stamiliony korun. Dělá to dojem, že veřejnost má být částečně protikorupčně uspokojena, ale "koza má zůstat celá". To není dobrá zpráva o stavu českých ochránců zákona.

Týdeník EURO 37/2012, 10.9.2012