27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLEMIKA: K vyjádření bývalé předsedkyně NS Ivy Brožové

9.8.2023

Bývalá předsedkyně NS dr. Iva Brožová se včera v pořadu 90´ ČT 24 (zde: ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3605874-komunisticke-soudce-resil-uz-porevolucni-zakon-podotkla-brozova-a-varovala-pred) vyjádřila k otázce, zda lze v dnešní době posuzovat kandidáta na post ústavního soudce z hlediska jeho rozhodovací činnosti před listopadem 1989. Mluvila o zcela jiném problému, než který v dnešních dnech rezonuje. Zde se přece nejedná o prověřování předlistopadové rozhodovací činnosti toho kterého soudce. Tyto otázky byly vyřešeny a paní dr. Brožová správně odkázala na to, co po listopadu 1989 nastalo v poměrech české justice. V době, kdy ještě nebyl zákon o protiprávnosti komunistického režimu ani nefungoval Ústavní soud.

Problém je úplně někde jinde.

V těchto dnech se řeší, zda lze u osoby soudce, jenž by případně v tom kterém rozsahu před listopadem jednal, choval se v rozporu s obecně přijímanými pravidly morálky, může splňovat v poměrech demokratického právního státu morální předpoklady pro výkon funkce soudce Ústavního soudu. Tato otázka a její řešení vůbec nesouvisí s posuzováním kontinuity komunistických soudců, kteří se rozhodnutím státu „přetavili“ do polistopadových poměrů a bylo jim umožněno i nadále rozhodovat.

V tomto směru se tedy paní dr. Iva Brožová (vrcha.webnode.cz/news/vlcice-iva-brozova/) dopustila určité formy manipulace, neboť argumentuje na zcela jiný problém, který již byl po listopadu 1989 zcela vyřešen a nikdo existenci polistopadového rozhodování soudců nezpochybňuje.

Pokud je tedy historiky u toho kterého kandidáta „prověřována“ či snad dokonce u již nového ústavního soudce by měla být „prověřována“ jeho předlistopadová rozhodovací činnost, tak výhradně a jen z pohledu toho, aby se mohlo posoudit, zda v kontextu s takovým rozhodováním lze o něm v dnešních poměrech uvést, že je morálně zdatným jedincem. Pokud převládne (primárně u prezidenta republiky) názor, že nikoliv, nemůže být takový kandidát jmenován soudcem Ústavního soudu. A v případě nově jmenovaného soudce by pak pan prezident buďto mohl asi sdělit, že takový soudce byl již jmenován a nemíní se k tomuto problému vracet, nebo jej může vyzvat pro nové závažné okolnosti k rezignaci, anebo veřejnosti vysvětlit důvody, pro které k takové výzvě k rezignaci nepřikročil (přikročit) nemohl.

Problém morálního kreditu soudce, který usiluje o post soudce Ústavního soudu, je tedy něco úplně jiného, než problém, k němuž se včera na ČT 24 vyjadřovala bývalá předsedkyně NS dr. Iva Brožová. V těchto dnech se neřeší předlistopadové rozhodování bývalých komunistických soudců. Hledá se odpověď na otázku, zda dotčený kandidát je mj. i morálně způsobilý stát se Ústavním soudcem. Abychom si všichni rozuměli.

Více zde: https://vrcha.webnode.cz/news/k-vyjadreni-byvale-predsedkyne-ns-ivy-brozove/