19.3.2024 | Svátek má Josef


MÉDIA: Kdopak nám tu lže?

8.5.2021

Kroupův „sociální demokrat“ je Martin Netolický

Janek Kroupa prohlašoval, že má dost věrohodných důkazů o tom, že chtěl Jan Hamáček vyměnit kauzu Vrbětice za Sputnik V a setkání Biden-Putin v Praze. Důkazem měla být schůzka se „sociálním demokratem“.

Kroupa slíbil v ČT24, že zveřejnění nové podpůrné informace k svému příběhu o „zradě“ Jana Hamáčka. Podle něj se ještě před setkáním na Ministerstvu vnitra, o němž Kroupa referoval jako o kauze „výměny Vrbětic za vakcínu a setkání Biden-Putin v Praze“, sešel Jan Hamáček se „sociálním demokratem“, kterému se s plánem svěřil. Z tohoto „sociálního demokrata“ se vyklubal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) v rozhovoru pro Novinky potvrdil, že se 15. dubna setkal s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) a je oním zdrojem, který zmiňují Seznam Zprávy v návaznosti na kauzu týkající se údajného handlu s národními zájmy s Ruskem, který měl Hamáček chystat. Podle Netolického na setkání mluvili pouze o cestě do Ruska, o Vrběticích nepadlo ani slovo. Jejich schůzka pak podle Netolického v příběhu není vůbec důležitá.

Netolický si v rozhovoru postěžoval, že mu Kroupa slíbil utajení zdroje a tak, jak to zveřejnil na Seznam Zprávy nebylo vůbec těžké Netolického identifikovat, protože o této schůzce na svém účtu referoval sám Jan Hamáček. Podstatné je však něco zcela jiného. Netolický tvrdí, že jel za Hamáčkem kvůli tomu, že nebude kandidovat do poslanecké sněmovny a „při této příležitosti“ se mu Hamáček zmínil o svém záměru dovézt do Česka jeden milion vakcín Sputnik. O Vrběticích nepadlo podle Netolického ani slovo, a tudíž nepadlo ani slovo o tom, že by chtěl Hamáček vyměnit vakcínu za kauzu Vrbětice. Připusťme, že mluví Netolický pravdu. V takovém případě se ale přesouvá vážné podezření ze lži na autora a investigativce Kroupu. Pokud chtěl zveřejnit důkaz, který by podpořil jeho verzi příběhu, evidentně se mu to nepodařilo.

A ještě jedna zpráva, která Kroupovi velmi uškodila. Ředitel Vojenského zpravodajství (VZ) Jan Beroun potvrdil, že se na schůzce debatovalo o cestě vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy, ale nepotvrdil, že by předmětem byla možná výměna informací o kauze Vrbětice za vakcínu proti covidu-19 Sputnik V. Na tiskové konferenci po čtvrtečním zasedání sněmovní komise pro kontrolu činnosti VZ to řekla její místopředsedkyně Jana Černochová....„Bylo potvrzeno, že schůzka se konala, že pan Hamáček tam řešil nákup Sputniku. Rozhodně tam neřešil, to jsme měli potvrzené, že by tam docházelo k nějakým dohadům o tom, jestli do toho nezapojit tuhle agendu, která se týkala Vrbětic,“ dodala poslankyně.

Tato informace přitěžuje Kroupovi ještě více než informace „sociálního demokrata“. Jednak ji podala zástupkyně ODS, jednak tato informace jen potvrzuje dřívější jasné stanovisko Jana Berouna, který na otázku, zda se jednalo o výměně Vrbětic za Sputnik odpověděl již dříve lakonicky: „Ne.“

Z výše uvedeného tak plyne vlastně jediný možný závěr. Pokud se na schůzce u Hamáčka nejednalo o tom, o čem píše Kroupa, je možné učinit jediný závěr. Odhalení Seznam Zprávy se nezakládá na pravdě a jde o výmysl. Lidově řečeno: Kroupa lže. Na ČT24 se 5.5.2021 po dvacáté hodině probírala kauza z různých úhlů a padla tam dokonce varianta o tom, že tuto (dez)informaci vytvořilo Rusko, aby pořádně zavařilo Hamáčkovi, který naopak patřil podle šéfa BIS k velmi aktivním politikům a který prosazoval tvrdou reakci na vrbětickou kauzu. Nebylo by to ostatně poprvé – vzpomeňme na údajnou otravu pražského primátora, což se ukázalo jako provokace a údajný „souboj“ dvou větví ruského velvyslanectví.

Pokud se tedy dle přímého účastníka jednání nejednalo v duchu, o kterém píše Kroupa, neměla by se Markéta Pekarová Adamová, Marian Jurečka i Petr Fiala ministru vnitra Janu Hamáčkovi omluvit?

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz