29.4.2024 | Svátek má Robert


KONFLIKT: Putin v koutě

29.9.2022 11:12

Putin válku prohrává a chová se jako raněné zvíře zahnané do kouta, které z posledních sil bojuje o přežití. To, že válka na Ukrajině se pro Rusko nevyvíjí dobře, dokazuje i ruským prezidentem vyhlášená částečná mobilizace, která má do ruské armády získat 300 tisíc nových vojáků. Vojenští experti už uvedli, že tato mobilizace Rusům nijak nepomůže, protože nemají dostatečné množství potřebného materiálu, výstroje, a výzbroje, aby jim mohli vybavit tak velké množství odvedenců.

Je jasné, že Rusko válku prohrává a jeho armáda má v tomto konfliktu velké ztráty, které dosahují až 80 000 padlých, zraněných a nezvěstných vojáků. Kdyby skutečně probíhala speciální vojenská operace na Ukrajině podle plánu, jak trvale lže veřejnosti Putin, tak už by vláda v Kyjevě dávno padla a ruské vojenské jednotky by 9. května uspořádaly v ukrajinské metropoli vojenskou přehlídku. Rovněž celá Doněcká oblast měla být do konce května okupována Rusy. Tak to bylo původně Kremlem ohlášeno. Nic z toho se však nestalo. Když k tomu připočítáme poslední neúspěchy a porážky ruské armády v Charkovské oblasti, tak je jasné, že Kreml má i přes dřívější silácká prohlášení velké problémy a proto se uchýlil k částečné mobilizaci.

Co to znamená pro Českou republiku? Pro ní a pro celý Západ to znamená jediné, musí zesílit svoji pomoc napadené Ukrajině. Je nutné posílat této zemí více zbraní, včetně těch nejmodernějších a také další potřebný materiál. Jsem rád, že i ministryně obrany Jana Černochová sdílí stejný názor a rovněž prosazuje zvýšení dodávek, které pomohou Ukrajincům v obraně jejich vlasti před ruským agresorem.

Ruský vůdce Vladimír Putin bývá často srovnáván s jiným diktátorem Adolfem Hitlerem. Někomu se to může zdát přehnané, ale jisté shody existují. Tak například Hitler vykřikoval cosi o tom, že Češi utiskují sudetské Němce a on je musí chránit, Putin zase hlásá nesmysly o údajném útlaku Rusů na Ukrajině, prohlásil se za jejich ochránce, a výsledkem je brutální agrese proti sousední zemi.

Z toho plyne jasné poučení, násilníkům se nesmí ustupovat v žádném případě. Oni totiž jakýkoliv ústupek berou nikoliv jako nabídku ke smíru, ale slabost, a poté svoje vyděračské požadavky ještě stupňují. Takovým jako je válečný zločinec a masový vrah Putin je třeba ukázat sílu a rozhodnost se nepodat, protože je to jediné, čemu rozumí.

autor je středočeský krajský zastupitel za ODS