19.3.2024 | Svátek má Josef


GLOSA: Vládo, kde je cíl?

21.1.2021

Chaos lze přijmout, je-li za ním nějaká perspektiva

Nepatříte mezi seniory či zdravotníky a těšili jste se, že 1. února se zaregistrujete k očkování? Máte smůlu, termín se odloží. Neměl by smysl, kdyby se lidé registrovali a pak museli měsíce čekat na očkování. Vyhlížíte, za jakých podmínek se uvolní karanténní restrikce? Možná si to pamatujete z října, kdy ministr zdravotnictví Prymula oznámil, že je třeba srazit reprodukční číslo R pod 0,8 a denní přírůstek nakažených pod 1000. Včera však premiér Babiš sdělil jiné kritérium: je třeba srazit počet hospitalizovaných s covidem na asi 2000.

Tyto posuny se opírají o racionalitu i vývoj nákazy. Jiná věc je, a zdaleka nejenom česká, jak je vnímají lidé. Tipněte si, odkud pochází tato ukázka z novin: „Přetížené systémy, odřeknuté termíny, zmatení klienti. Vedle nedostatku vakcíny je průšvih s registracemi druhý největší problém.“ Že by včerejší LN? Ale kdež, včerejší Die Welt z Německa.

Každý stát i vláda teď čelí podobným průšvihům a tlaku. Ten tlak nevytvářejí jen epidemická čísla, ale i společnost – myšleno její státotvorná většina, nikoliv konspirátoři a „mašíblové“ na demonstracích. Jak píše v témže Weltu redaktorka Luisa Hofmeierová: „Důležitá je nějaká perspektiva, s níž se může ztotožnit většina obyvatel: společný, dosažitelný a realistický cíl.“

Zní to dobře a pochopitelně, ale jak to udělat? To není džob pro epidemiology, imunology či virology, ale pro politiky. Když politici podle čísel a závěrů expertů mění termíny či pravidla, ať to srozumitelně vysvětlují. Ať alespoň v obrysech informují, jak je to s dodávkami vakcín, od nichž se vše ostatní odvíjí. Německý ministr zdravotnictví Spahn včera řekl, že snížení dodávek od firmy Pfizer potrvá jeden až dva týdny a týká se všech zemí určení kromě USA (našince napadne: že by to prezident Biden už zítra zvrátil?). Alespoň taková slova si z úst zdejších politiků zaslouží i čeští občané – a hlavně tu představu společného, dosažitelného a realistického cíle.

LN, 19.1.2021