29.4.2024 | Svátek má Robert


GLOSA: Náraz na dno

25.8.2014

Odpadlíci z ODS prohloubí nevolitelnost komunálních stran

Preference pod 10 % a komunální volby přede dveřmi. To jsou pro dnes již bývalé komunální politiky ODS dva důvody vedoucí k jejich odchodu z ODS. Není to zdaleka jenom problém Prahy.

V dobách své slávy bylo v ODS před každými komunálními volbami také živo. Bylo nutné občas i za cenu „obětí“ vypráskat „zasloužilé radní či starosty“ a obsadit kandidátku novými, „nezkorumpovanými“ lidmi. To se stalo například ve Strakonicích, Českých Budějovicích. Vyhození politici ODS pak postavili „své“ komunální kandidátky a dost často i uspěli.

Dnes již takový vývoj většinou nepřichází ani do úvahy. Kdo by se také pokoušel oživit partaj s preferencemi leckdy jen těsně nad 5 procenty. Žádné vnitrostranické puče se tak nekonají, naopak pozorujeme „úprky za štěstím“. Nyní jsou to starostové za ODS, kteří zakládají dříve tolik jimi kritizovaná „sdružení nezávislých kandidátů“ bez jasného programu a s jediným cílem – ještě jednou oblafnout voliče a zajistit si další čtyři spokojené roky.

Nicméně doba obecně není těmto novým či rádoby novým sdružením nakloněna. České politice nyní jednoznačně dominuje Andrej Babiš, který může očekávat výrazný úspěch svého hnutí i v nadcházejících komunálních volbách. Leckde se dokonce vedou úvahy o tom, že ANO 2011 získá nadpoloviční množství hlasů. Snaha bývalých politiků ODS zachránit si kůži a ještě z toho cosi vytřískat bude proto pravděpodobně marná.

Kandidátky ODS čeká náraz na tvrdé dno, leckde budou rádi, pokud se jim podaří překročit 5 procent. Mohou se však stále spolehnout na určitou zavedenost ODS a „železné“ voličské jádro, které ODS zůstalo po aféře „Nagygate“. Naopak odpadlíci z ODS jdou do značně nejistého podniku. Svou minulost neututlají a stejně se svezou s neúspěchem ODS. Očekávám soumrak nezávislých sdružení, snad kromě malých vesnic s pár obyvateli, kde se najde jen tak tak kandidátů, aby se tam vůbec mohly volby konat. Ve velkých městech očekávám dominanci ANO 2011, ztráty ČSSD a slabé výsledky TOP 09 i ODS.

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz