27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


GLOSA: Hašku a Onderko - bravo, bravo a ještě jednou bravo!

6.1.2010

Trochu jiný pohled na tombolu, která vstoupí do statistických a matematických dějin. No řekněte, komu z Vás se poštěstilo, vyhrát jackpot v kurzu 1 : 40 000? To se snad může stát jen jim.

Brněnský primátor Roman Onderka a jihomoravský hejtman Michal Hašek vyhráli v tombole dvě hlavní výhry. Stalo se na předvánočním galavečeru firmy, jejíž obrat tvoří podle jejího ředitele Morávka ze 30% zakázky od města Brno. Galavečera se zúčastnilo přibližně 600 lidí. Lístek stál 299 korun a prodalo se jich 998. Losovalo se 81 cen. Onderka se umístil na skvělé druhé příčce a vyhrál zájezd do Egypta pro dvě osoby. Ihned nato vylosoval Haška. Hašek obsadil první místo a vyhrál osobní auto. „Měl jsem ten večer prostě štěstí. Za losy jsem utratil 6 tisíc korun. Vyhrál jsem ještě dort a volňásky na ohňostroje,“ pochlubil se primátor Onderka.

Hašek se po dohodě se svou paní rozhodl, že věnuje vůz na dobročinné účely. Onderka zase svou výhru věnuje do tomboly na blížícím se plesu. Prý je to danajský dar. Řeknu vám, ti dva měli teda kliku. A nebo…

… nebo je vše daleko jednodušší. Oba se již delší dobu neobjevili v médiích a možná, že tato kvalitně připravená PR akce jim vynesla zpravodajství na všech třech televizních stanicích v hlavním čase, dále na všech zpravodajských serverech a pevně věřím, že i nějaké titulky zítřejších novin se najdou. Zároveň je připravena půda pro účast televizních štábů při okázalém předání Haškova nového vozu a jistě se zastaví i na Onderkově věnování zájezdu do další tomboly. Vždyť který ze štábů by si nechal ujít takového sólokapra v podobě zrealizované science fiction s názvem "1 : 40 000? Náhoda přeje připraveným!". Koneckonců, s rozpočtem státu i krajů zvládli čeští socialisté i větší kouzla.

Jistě, ano, stále platí, že prostě mohli mít jenom kliku. Jenže víte, jak to s těmi socialisty u nás je, když je něco zadarmo nebo z cizího. Vždy jsou první. Buď mají ruku dopředu (chtějí), nebo nahoru (hlasují). Takový přetrvávající a stále sílící socialistický zvyk.

A přitom by stačilo tak málo - aplikace normálního rozumu, přirozeného odhadu situace a trocha skromnosti. Stačilo by takovým podezřením předejít a jako politik se neúčastnit tomboly na galavečeru firmy, která vyhrává ve městě či kraji, kterému šéfuji, jednu zakázku za druhou... Jenže to bychom po dnešních politicích chtěli v době mediokracie moc. Koneckonců vzpomínám, že to byl David Rath, který svého času při obhajobě průhledné kandidatury Brožové prosazované Paroubkem prohlásil, že do sněmovny a politiky přece patří dva druhy lidí: "Ve sněmovně máte takové, kteří pracují. A pak muste mít další, kteří jsou vidět..."

Hašek s Onderkou patří podle mě do druhé skupiny. Ostatně jako většina politiků z ČSSD. Spousta kamer a spousta řečí o ničem. A hlavně dluhy všude, kam socialisticky šlápnou.

P.S.: Ten poměr 1 : 40 000 je matematické vyjádření šance, že z 998 lístků obsadí dva konkrétní lidé první a druhé místo zároveň.

Převzato z Frantisekmatejka.blog.idnes.cz se souhlasem autora.