27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


GLOSA: Agrobyznys za každou cenu

15.7.2009

Zemědělci se čertí, když si někdo troufne říct, že jejich podnikání je jako každé jiné. Sami přitom dálničními a silničními protesty jen potvrdili, že to tak skutečně je. Jejich továrny na mléko prodělávají a podnikat se ztrátou se nedá. Agrobyznys stejně jako každý jiný byznys se dělá kvůli zisku. Proto chovatelé nebudou držet krávy, které si na sebe kvůli prachmizerným cenám mléka nevydělají. Nikdo se tomu nemůže divit. Proč ale okupovat dálnice a silnice?

Poslední demonstrativní přehlídka nejmodernějších traktorů blokovala automobilový provoz, a stejně to s cenami mléka nepohne. Ale přece jen byl protest řízený Velebovou agrární komorou k něčemu dobrý. Demonstrující všem ukázali, jak je to doopravdy s jejich pokorou k venkovu a krajině, jak jim leží na srdci dobro spotřebitelů. Zemí se valila velká voda, která s sebou brala lidské životy a mnoha rodinám odnesla úplně všechno, zatímco zemědělci, mezi nimiž nemohli být žádní opravdoví sedláci, si bez skrupulí troubili o víc peněz. Lidské tragédie šly stranou před byznysem. Není to tak dávno, co agrární komora prokázala, že odvolat demonstraci jde bleskově, ale jen pod slibem dalších peněz.

Je přitom pravda, že zemědělství není podnikání jako každé jiné. Žádný jiný podnikatel nedostává dotace, které však zemědělci berou jako naprostou samozřejmost. Jenom jich mají stále málo, a to do agrárního sektoru letos přiteče pomalu čtyřicet miliard korun.

Ale zpátky k mléku nebo klidně cihlám, zubním pastám či počítačům. Proč by mělo spotřebitele zajímat, jaké jsou náklady na jejich výrobu, jimiž neustále operují producenti mléka? Zajímat je to nemusí. Kdo umí, ten se neztratí.

Týdeník EURO 27/2009