19.3.2024 | Svátek má Josef


EVROPA: K přijetí Green Dealu by mělo být referendum

5.6.2020

Co je větší změna – vstup do EU, nebo to, že přestaneme pálit uhlí, plyn, benzín, naftu, nebo že úplně změníme auta, průmysl a dokonce i jídelníček? I když skoro o nic nešlo, o vstupu do EU referendum bylo. Proč by nemělo být o nástupu zelené diktatury?

Pořád čekám, kdy některý z parlamentních subjektů jako celek zaujme jasný a ostrý postoj vůči Bruselu a jeho energetickému hazardu, který se nyní koncentroval v tom, co se nazývá Green Deal. Zatím to dokázalo jen pár jedinců. A také sněmovní Výbor pro Evropské záležitosti. Jisté pochyby vyjádřil i celý Senát.

Ale žádná ze stran. Ty spíš do svých programů připisují zelenou tužkou fráze, o kterých si myslí, že jim přivedou další voliče. Myslím, že v tom se poněkud mýlí. Čechům ještě, přes veškerou snahu Greenpeace a dalších aktivistických a jakoby vědeckých partiček a mnoha aktivistických novinářů (ve veřejnoprávních médiích i jinde), nezezelenalo uvažování. Čehož by se mělo promptně využít. Protože je to jedna z mála zbývajících možností, jak onen Green Deal, Zelenou dohodu, jak říkají zelení, nebo Zelený úděl, jak říkají ostatní, zastavit na českých hranicích. Protože to je to opravdu odpovědné řešení, které můžeme zanechat svým potomkům.

Jinak je uvrhneme do rizika energetické bídy, kterou snadno můžou následovat bídy další. Ostatně sebe také, protože zářná bezemisní budoucnost zemí, které jsou v EU, má přijít v roce 2050. Jenom za 30 let. Podle prognóz však už 10 let před tím nebude Česko schopné ani z daleka pokrývat svoji spotřebu elektřiny. A nebude ji odkud dovážet. Zároveň ovšem elektřina bude – podle panujících představ unijních struktur – téměř jediným povoleným zdrojem energie. Pro Česko je tak jedinou skutečnou bezpečnou možností postavit si dostatečnou jadernou kapacitu, což je ovšem výhled, který se fanatickému europarlamentu a Evropské komisi pranic nelíbí. A domácí zelené frontě se nelíbí nejen plán na stavbu jádra, ale chtěla by Česko donutit i k tomu, aby současné uhelné elektrárny zavíraly dávno před tím, než dojde uhlí v rámci limitů. Nejlépe ještě před rokem 2030. A to nejen ty, které stejně dosluhují a po jejichž odstavení už nebudeme mít elektřinu na vývoz, což dosud zelení aktivisté používali jako hlavní důvod pro to, abychom rychle odstavili několik uhelných elektráren.

Hrstka fanatických politiků a aktivistů, kteří odmítají realitu fyzikálních zákonů, chce všem členům EU nadiktovat svoji zatraceně nejistou vizi budoucnosti bez emisí CO2, s pojmy jako je jakási „demokratická energetika“ náklaďáky a autobusy na elektřinu a nadiktováním toho, kolik masa můžeme sníst za týden. Nikdo přitom neví, kolik to bude stát, ani jak by to mohlo fungovat. Jen se ví, že planetární množství CO2 to změní jen minimálně a dočasně, než CO2 do atmosféry dodají všechny ostatní země světa mimo EU.

Tohle přeci chce od lidí absolutní změnu způsobu života! A o čem jiném by už mělo být referendum, než o takové věci? Green Deal, Zelenou dohodu, nebo Zelený úděl už si může každý přečíst na stránkách sněmovny. Kdo se ujme toho, aby Češi dostali možnost vybrat si, v jaké budoucnosti chtějí žít?

Převzato z webu iUhli.cz