19.3.2024 | Svátek má Josef


BIG BEN: G20 - náš nejlepší přítel

8.12.2022

Rozvláčné a nečtivé bláboly z mezinárodních setkání státníků jako jsou COP27 nebo G20 jsme si zvykli v lepším případě ignorovat, v horším nebrat vážně, i kdybychom jim rozuměli. Mnohdy k naší škodě, protože nám pak může uniknout, že někde mezi řádky na nás šijí nějakou habaďuru zakuklenou do frází o něčem globálně blahodárném. A tak nám mohla uniknout i jedna drobnost ze setkání G20 na Bali 14-16 listopadu, konaného pod heslem „Zotavit se spolu, zotavit se silnější“. S trochou pozornosti a zkušenosti nám na něm samotné zprofanované klišé „spolu“ mohlo rozblikávat poplašné červené světýlko. Když někdo mimo nás dělá něco „spolu“, můžeme se vsadit, že nás to bude něco stát.

To blikání bylo zakryto hustým nánosem „velkých témat“: Kromě Ruské války proti Ukrajině to byly „nebývalé multidimenzní krize“ (v plurálu), které světu kladou „vážné výzvy“ působící účastníkům „hluboké znepokojení“: Devastace způsobená pandemií Covidu-19. Klimatická změna. Hospodářský pokles. Nárůst chudoby. Narušená globální potravinová bezpečnost vyostřená současnými konflikty a napětími. Zpomalené globální zotavení. Ty všechny dohromady a každá zvlášť znesnadňují plnění „cílů udržitelného rozvoje“.

Proto se účastníci „odhodlali“ a „zavázali“: Podniknout urgentní činy na záchranu životů, zamezení hladu a podvýživy. Obzvlášť pozorně se zabývat zranitelnostmi rozvojových zemí. Prosazovat transformaci k udržitelnému a odolnému zemědělství a potravinovým systémům a dodávajícím řetězcům. Zastavit a obrátit ztrátu biodiverzity. Podpořit zmírňování klimatu a jeho adaptaci. Posílit environmentální konzervaci a ochranu, udržitelné užívání a redukci ekosystémové degradace. Posílit ekosystémové služby. Prosazovat zdravé a udržitelné zotavení budující, uskutečňující a udržující univerzální zdravotní pokrytí. Naléhavě rapidně transformovat a diverzifikovat energetické systémy a posilovat energetickou bezpečnost, odolnost a tržní stabilitu s cenově dostupnými dodávkami energií pro všechny.

A podobné. Hodně podobného. A mezi tím verbálním harampádím nacházíme několik bodů blikajících alarm:

  1. Uspíší digitální transformaci, která bude více inkluzivní, člověkocentrovaná, posilující a udržitelná.
  2. Podpoří boj proti dezinformačním kampaním, kybernetickým hrozbám, online urážkám, a zabezpečí konektivitovou infrastrukturu.
  3. Posílí globální zdravotní systém vládnutí, s vedoucí a koordinační úlohou WHO a podporou mezinárodních institucí, s rozsáhlou imunizaci proti Covidu-19 a univerzální dostupností bezpečných, cenově dostupných, kvalitních a účinných vakcín.

A k tomu jen tak nenápadně ještě taky zavedou vakcínové pasy „na umožnění mezinárodního cestování“.

Chce tomu někdo rozumět jinak, než že se opět chystá globální zákaz cestování bez očkování a elektronicky sledovatelných pasů, s digitálním „člověkocentrovaným“ (vážně, je to anglicky „human-centred“) archivováním osobních informací, kontrolovaný mezinárodními institucemi pod velením WHO, digitálně sledovaný, likvidující každou „dezinformaci“?

A byla snad náhoda, že konferenci G20 zahájil povzbudivým projevem sám velký autor „Velkého resetu“ Klaus Schwab? Pro něhož, jak nedávno přiznal v TV interview, „vhodným modelem pro mnohé země je Čína“?

Převzato z www.radiouniversum.cz

Kurasovy knihy najdete třeba zde: http://www.pi-shop.cz/kuras/