27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


ARMÁDA: Slovo generála

11.10.2022

Jsme ve válce, či ne? Odpovědi se různí. Z médií zaznívá, že Putin vede válku proti Ukrajině i Západu, takže v ní jsme, ale když Putin zavře plynové kohouty, vyvolá údiv, jako bychom ve válce nebyli.

Přou se i němečtí ministři: šéf zdravotnictví Lauterbach říká, že ve válce jsme, šéfka obrany Lambrechtová mu oponuje. I proto má smysl rozhovor s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou na ČT 24. Není zvykem, aby válku na Ukrajině veřejně komentovaly špičky armády. Třeba v německých médiích to dělají generálové ve výslužbě. A ještě méně je zvykem, aby špičky armády tu válku komentovaly v širších souvislostech. Generál Řehka tak učinil a nutno říci, že dobře – úspěšně suploval leckteré politiky.

Jsme ve válce? „Je třeba velmi zvažovat slova, protože říci, že jsme s někým ve válce, už má nějaký význam,“ odpovídá Řehka. „My teď ve válce určitě nejsme.“ Zaplaťpánbůh za ta jasná slova. Čím nás válka nejvíce překvapila?

Řehka odpovídá neotřele: „Říkalo se, bylo to i ve strategických dokumentech, že kdyby v Evropě hrozil konflikt velké intenzity a rozsahu, budeme mít varovací dobu 10 až 15 let na to, abychom měnili naši strategii a začali se chystat. To nyní padlo.“ Je to důležitý postřeh. Právě od něj se odvíjí potřeba modernizovat armádu a dávat na ni slíbená dvě procenta HDP.

Co z té války vyvodit? Podle Řehky se mezinárodní podpora Ukrajiny neopírá jen o sympatie. „Oni si ji vybojovali. Dokázali něco na bojišti a zároveň to dokázali vykomunikovat na Západ.“ Z toho plynou i lekce pro nás. Za prvé: chceme-li, aby nám někdo pomáhal, musíme se nejdřív sami bránit. Za druhé: obrana není jen armáda, je to vůle se bránit a věc celé společnosti. A Řehka „na sto procent věří“, že my bychom se v analogické situaci také bránili.

Ještě je dost pamětníků doby, kdy se důstojníkům říkávalo „zelené mozky“ či „gumy“. Je dobré vědět, že v čele armády stojí člověk, který se z této nálepky vymyká a navíc říká i to, co od politiků takto jasně nezazní.