19.3.2024 | Svátek má Josef


KOMIKS: O zlém vezírovi hodného bagdádského kalifa

3.6.2023

René Goscinny (1926-1977) zemřel předčasně, bohužel. Je autor filmů (mj. skvělé komedie Krysy z temnot), Mikulášových patálií a komiksů. Neznámější jsou jeho kreslené seriály o Asterixovi a kovboji Šťastném Lukovi, ale psal i o indiánu Umpa-paovi či velkovezírovi Iznougudovi, zlé tresti všech zlých podrazů kosmu, co se kdy semlely.

V časech Tisíce a jedné noci, kterou scénárista René Goscinny přívětivě paroduje, slouží vezír Iznougud komicky a nepravděpodobně naivnímu kalifovi, kterého prahne znovu a znovu odstranit, aby se kalifem stal sám. Dře „jak otrok lampy“, nevyjde mu to přesto nikdy. Má snad „jeho“ orientální kalif anděla strážného? Má něco nad sebou, asi jako to míval inspektor Clousea? Kdopak ví.

Komiksová dobrodružství s Iznougudem (přednedávnem vyšlo nové) mají vždy podobnou, analogickou kostru, již lze přiblížit na pokračování Sportovní vyžití v kalifátu.

To bylo právě přeloženo do češtiny a na úvod se konstatuje, že děti „východní země“ mohou v zimě stavět leda „pískuláky“ – z písků. Sněhu nepoznaly. Jsou jím nedotčeny. Ba je sníh natolik neznám, že jedna z postav prohodí: „Kde ty loňské písky jsou.“

Do této situace přichází - bůhvíodkud - světoběžník a líčí Hárúnu Al-Pašíqovi (sic) líčí krásy našich evropských zim. Vezír vyzvídá, jak to u nás v únoru vypadává; cestovatel mu předestírá bílé roční období i jeho negativa. Ta lotra zaujmou. Zadá stvoření zlolajné zimy jako úkol orientálnímu mágovi Meteorologosovi.

Toho ale musí nejdřív dostat ze žaláře. A proč Meteorologos bručí? Pokaždé se spustil liják, když nahlásil slunečno, a naopak. Je smolař. Typický. Ale nemusí se rmoutit. Má fešácký kriminál, takže se mu (prorokovi) ani nechce ven.

Nakonec musí vezír přidat výhružku, že ho jinak nabodne na kůl, a teprve teď čaroděj zapracuje - zapříčiní zázrak. Sněžení na poušti. Nemalé. Takže je v kalifátu založeno středisko zimních sportů. To se rozkřikne za hranice. Hle, valí se - ze všech směrů - nadšení kočovníci pouště, kteří - zničehonic - vynajdou lyže. Zrovna tak je vybudován hotel U bílé duny a místo vleku létají lyžaři na vrchol skutečné duny na pestrých pohádkových kobercích.

I kalif se přichází sklouznout a zlý vezír ho zezadu postrkává. Osobně pánovi připne lyže. Kalif je prostoduchý a rádci - jako ve všech pokračováních - věří, aniž by vnímal jakékoli úklady. Paranoidní není; naopak. A sice je orientálním panovníkem, ale připomíná svými postoji Oblomova. Svého „oddaného“ vezíra má za výkvět dobroty. Nikdy nevycítí ani náznakem sebemenší pikle. Dávno měl proto zahnívat v hrobě, ale je dítko štěstěny. I tentokrát. Pod svahem se - místo něj - opakovaně přizabíjí velkovezír. Groteskní karamboly nekončí. Každý díl seriálu má jen několik stránek a vše, co vyprávím, tedy musí být geniálně zhuštěno. A stranou sice Iznougud opakuje tradiční svou větu „stanu se kalifem místo kalifa“, ale sníh jako vražedný nástroj nefunguje.

Vezír se přece zmátoří a vyvolá lavinu. Rozkutálí sněžnou kouli. Patrně by kalifa konečně poslala na věčnost, ale náhodou… si to kolem cupitá meteorolog. A zvolá, že sníh vydrží. „Logicky“ okamžitě nastoupí vlna tropických veder. Kulící se koule v nanosekundě roztaje. „A tak se toho léta stalo, že plány velkovezíra zase jednou uvázly v tekutém písku.“

V Goscinnyho geniálních komiksech takto funguje zlý rádce, který vždy prohrává, ale samotný arabský svět není pokořen. Ani náhodou. A vylíčen je v ideálním světle.

Snad všichni v Bagdádu totiž o vezírově zlodušství vědí a neschvalují jeho úklady. Nenávidí toho trpaslíka i jím dštěné zlo. Goscinny přišel na anti-charakter velkovezíra Iznouguda při psaní jedné z povídek o školáku Mikulášovi. Klukům na táboře tam vypráví vedoucí příběh s podobně prožluklým vezírem, kterého teď máme i v samostatné komiksové sérii. Po desetiletí (1962-2004) jej kreslil Jean Tabary (1930-2011) a po Goscinnyho smrti dokonce vymýšlel scénáře (od roku 1981). Když odešel, komiksy kreslil v letech 2012-2021 jeho syn Nicolas (*1966), a roku 2022 vyšlo v Paříži dvaatřicáté album, které prvně není výtvarně realizováno nikým rodu Tabary.

Iznogoud - Oficiální stránky: https://iznogoud.com

Česky dosud knižně byly zveřejněny následující vezírovy a kalifovy příhody: Džin, Státní návštěva, Pravé ruce, Horda, Dvojník, Ostrov obrů, Žabaři, Velký voči, Kouzelný nápoj ze západu, Stroj času, Piknik, Schovávaná, Letní dovolená aneb Spousta atentátů proti státu, Kalifova plavba, Propanbuthanova nádoba, Zlovolný rozpouštěč, Neviditelná hrozba, Diamant neštěstí, Kouzelná figurína, Záhadný vylepovač plakátů, Hvězda pro Iznouguda, Iznougudův učedník, Tatarův talisman, Klobouk!, Teď mu to nakreslím!, Geniální přístroj, Cesta která nevede nikam, Příšerný pozlacovač, Kalifovo žezlo, Záhadná mast, Mrkvička pro Iznouguda, Magic-fiction, Zmrzlinový zločin, Osudný šlofík, Den bláznů, Souboj, Bludiště a Volby v kalifátu.

https://www.kosmas.cz/knihy/515538/velky-vezir-iznougud-je-zpet/