19.3.2024 | Svátek má Josef


FEJETON: Tak letos bychom neměli soulodit

26.5.2020

Naši představitelé nám občas dávají moudré rady, jak se máme chovat v době koronakrize. Kupříkladu vodákům se nedoporučuje soulodit. A co my, kteří letos nebudeme pádlovat?

Když jsem poprvé tuto informaci zaslechl v rozhlase, nejspíše jako většina jsem si myslel, že jsem se přeslechl. Koneckonců si umím představit, že při jisté činnosti přejde ten zpropadený virus z jednoho na druhou (případně z jedné na druhého, méně často z jednoho na jednoho či z jedné na jednu) celkem snadno. I když se jistě najdou tací, kteří si v rámci zápalu pro věc a současné starosti o protějšek (moje rouška chrání tebe) nasadí i v okamžiku hrátek prodýchaný pytlík na ústa, mám za to, že většina toto koná nezodpovědně, bez ochrany, tedy té respirační.

Každá profese či obor má svůj slang. A nalejme si čistého vína, zrovna oblast sexu má tolik různých verbálních variant, některé chronicky známé, jiné jsou však zcela matoucí a chápou je jen ti dva (případně i více, pokud jsou v jedné sektě). Takže jsem si zpočátku myslel, že zatímco nepádlující lid ve volných chvílích radosti souloží, tak vodáci to maskují písmenkem „d“.

Chyba lávky. I když má termín soulodit jistý dráždivý akcent, jde o činnost, sice jakousi gruppenmachen, ale jde jen o spojení lodní, nikoli lidské, kdy se více lodí spojí do jednoho celku a pádlují jen ti na okraji, zatímco ti uprostřed se mrzce vezou, aniž by hrábli. Což je jakýsi odraz i společenského uspořádání, nicméně údajně jde o činnost obvyklou a užívanou.

Zmíněné slovo mne donutilo vyhledat jeho přesný význam, koneckonců nic tak neobohatí vyhládlého blogera, jako cosi nové, neotřelé a málo publikované. A našel jsem opravdové skvosty (z publikace Hacknutá čeština). Takže například.

Souložka je rádoby věcná poznámka či slovní vsuvka, vyřčená během koitu. Tak to jsem vůbec nevěděl, že mohu během koitu vsunout ještě cosi jiného.

Souležet znamená, že s někým strávíme noc v posteli, aniž by došlo k sexu. Ach jo, tak už to konečně vím, co se mi často děje. Na druhé straně to může být i činnost žádaná, pokud jedu s kolegou na služební cestu. Substantivum souležba se týká téhož a už samotná nezvukomalba toho slova radí upustit od dalšího pokračování slovního rozboru.

Souloží není jen 3. osoba jednotného čísla slovesa, ale rovněž substantivum, popisující několik postelí pokupě. No teda, tady má fantasie dostává zabrat, takže raději jdeme dále.

Souložný prostor není, jak se možná někdo mylně domnívá, jen tak něco, kde se to odehraje a šmytec. K tomu potřebujete pořádné auto, nejlépe SUV, kde lze sklopit všechna sedadla do roviny a ulehnout ať už ke spánku spravedlivých na cestách či k činnosti vícekrát zde zmiňované. Nic pro chudáky, těm musí stačit posed.

Zajímavý je termín šoulož, což je prý termín pro sex na veřejnosti.

Opusťme dráždivé téma. Kupříkladu soulyžit je obdoba tajemného soulodění, jen dopravní prostředek je poněkud jiný. Nikde jsem nenalezl případné soukolení či souchození, souběh však známe z praxe všichni.

Přiznejme si na závěr, že jde veskrze o termíny a činnosti zábavné, poučné, které tu a tam, někteří častěji, rádi provádíme. Existuje však výjimka, která kazí onu stoprocentní normu.

Soudruh.

Převzato z blogu Tomáš Vodvářka se souhlasem autora