27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


GLOSA: Investiční pobídky ekonomice nepomohou

13.4.2012

Vlády často lákají zahraniční investory a věří, že tím přivedou do ekonomiky nové peníze a podpoří ekonomický rozvoj. Česká vláda např. věnovala v roce 2011 700 milionů korun jako dotace filmařům.

Provládní ekonomové tvrdí, že filmaři utratí díky relativně malé pobídce násobně více peněz za služby v české ekonomice, více tržeb budou mít stavitelé filmových kulis, hoteliéři, komparzisté a restauratéři. Ti své tržby utratí za další výrobky a investované koruny se tak budou multiplikovat ku prospěchu celé ekonomiky. Je tomu ale skutečně tak?

Pobídka přiláká do České republiky filmařské investory. To se ale projeví změnou na devizovém trhu. Větší příliv kapitálu způsobí zhodnocení koruny. To sníží příliv ostatních investic a sníží export. Naopak dojde ke zvýšení odlivu investic a ke zvýšení importu.

Jestliže investor chce investovat v České republice sto milionů dolarů a jeho investice zhodnotí korunu ze 19,1 na 19,0 korun za dolar, pak investor nakoupí za svých 100 milionů dolarů 1900 milionů korun. Tyto peníze budou utraceny, jejich příjemci je použijí na nákup dalších služeb atd.

Nesmíme ale zapomínat, že investor koupil koruny na trhu od jiných osob, které za 1900 milionů korun koupili sto milionů dolarů. Tito zájemci o dolary nakoupí v cizině služby a zboží, které dovezou do České republiky na úkor českých výrobců. Svých 1900 milionů korun neutratí v České republice.

Zatímco se ekonomikou šíří 1900 milionů korun z rukou amerického filmového investora, nešíří se stejných 1900 milionů korun z rukou lidí, kteří je původně měli a rozhodli se za ně koupit od amerických filmových investorů dolary.

Korun v české ekonomice nepřibude. Stát pouze vzal na počátku daňovým poplatníkům 700 milionů korun a rozhodl se je dát jako pobídku americkým filmových producentů. Změnil tím strukturu poptávky ve prospěch filmového odvětví na úkor jiných odvětví, zvýšil tím import na úkor exportu. Ekonomice jako celku ale nepomohl.

Autor je ekonomem a předsedou Strany svobodných občanů

Převzato z časopisu Laissez Faire se souhlasem redakce