8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

GLOSA: Investiční pobídky ekonomice nepomohou

Provládní ekonomové tvrdí, že filmaři utratí díky relativně malé pobídce násobně více peněz za služby v české ekonomice, více tržeb budou mít stavitelé filmových kulis, hoteliéři, komparzisté a restauratéři. Ti své tržby utratí za další výrobky a investované koruny se tak budou multiplikovat ku prospěchu celé ekonomiky. Je tomu ale skutečně tak?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Majtán 13.4.2012 20:41

Podstata nefunkčnosti dotací je někde jinde

Investiční pobídky by mohli fungovat za asi tak 100 předpokladů, jak jste si jistě v učebnici od Macha přečetl. Ovšem pokud se nad předpoklady zamyslíte, zjistíte, že jsou absolutně nereálné a že to co jste napsal a co je v té učebnici, je jen bezvýznamná setina toho, co skutečná světová ekonomika obnáší. Blbost je hlavně zakotvená, jak již všichni vědí, v podstatě celé ekonomické teorie, kterou se snaží mermomocí prosazovat rozvinuté ekonomiky a rozvojové jim tak těžce nakládají, protože využívají slabin této teorie...

D. Streit 13.4.2012 8:55

Výborný postřeh

V. Novák 13.4.2012 8:43

Ne - stát tím nasměroval peníze filmových producentů,

které by ti jinak utratili v jiné vstřícnější zemi, do ČR. Čili ostrouhá Maďarsko nebo Británie, které pobídky filmovým investorům rovněž poskytují, ve prospěch Česka.

A nebo - jak propaguje Mach (resp. jak vysvětluje další vládní tupý škrt) - ostrouhá Česko a peníze dostanou Maďaři, Britové,...

F. Pavlis 13.4.2012 11:53

Re: Ne - stát tím nasměroval peníze filmových producentů,

My, co nejsme ani makro, ani mikroekonomicky vzdělaní, si jen klademe otázku, zda to není pouhopuhé podbízení.  Kdyby tady byly interesantní podmínky pro normální podnikání, nebylo by třeba ani dotací a jiných vábniček. Daňové prázdniny na 10 let  umožnily mnohé firmě konkurenční výhodu a když ta  zmizela, zmizely i některé firmy. Zaměstnanost to řešilo jen krátkodobě a příjem daní ze mzdy  e.t.c. asi ty daně odpuštěné o prázdninách nenahradil. Ale říkám ... nejsem ekonom. Jen tak člověk kouká a diví se těm mnoha argumentům a prognozám tváří v tvář skutečnostem. Výjimky potvrzují pravidla. To ale také platí.

V. Novák 13.4.2012 12:01

Máte na vývěr - odpustit daně, nebo žádné nevybrat,

neb firma půjde investovat tam, kde jí daně odpustí. Z daní té firmy máte takjaktak pendrek - a navíc máte nezaměstnané.

Jo, kdyby nikdo nikdy a žádných okolností nepřišel s žádnými pobídkami, stejně jako Mirek Dušín neřekl sprosté slovo - to byste měl pravdu.

Mohl byste jmenovat některé ty mnohé firmy?

Rovněž nejsem ekonom, jsem prostý matfyzák.

J. Strakoš 13.4.2012 6:05

Dotace jsou vždy zlé

Dotace vždy ovlivní trh negativním jevem - a je jedno, zda se jedná o pobídky filmařům nebo majitelům sluneční elektrárny. Výsledkem je vždy ohnutý trh a zneužívání dotací.

J. Kanioková 13.4.2012 2:26

Investiční pobídky nevytváří smluvní vztah oboustranně rovnoprávně výhodný

Což takhle zajistit slušné a rovné podmínky pro podnikání všech, především zrušením všelijakých regulačních podmínek, kterými jsou podnikatelům házeny klacky pod nohy...

Tyhle pobídky podporují cizí podnikatele, kteří většinou stejně, jakmile jim vyprší lhůta tak odtáhnou jinam. V každé situaci je možné si zahraničního investora koupit dostatečně velkou investiční pobídkou. Ovšem řada alternativ by prospěla všem,  nejen selektivně vybraným investorům, a byla by i levnější. Kromě toho investor který bere od státu dotace není investor ale sociální případ.

Systém těchto pobídek vytváří nerovné podmínky, kdy "nevybrané" firmy jsou nejen znevýhodněny samotným faktem, že nedostaly subvence, ale ještě si navíc ze svých daní platí takto vzniklou konkurenci.

Platí, že každé takto nově vytvořené místo vytěsní jiné pracovní místo na trhu. to ukázal i skutečný vývoj nezaměstnanosti v regionech, kde byly realizovány velké investiční akce. Např. kdysi druhá největší investice, firma Philips v Hranicích, se tam tehdy téměř vůbec neprojevila na nezaměstnanosti.

Dobře o tom píše i Klaus v článku - http://www.klaus.cz/clanky/1234

V. Novák 13.4.2012 9:54

Až se čistým trhem budou řídit všechny státy,

a nebudou do trhu a tržních vztahů zasahovat, až přestanou chránit své vnitřní výrobce (selektivně) cly a jinými opatřeními, až přestanou USA podporovat Boeing a EU Airbus, až přestanou USA i EU podporovat své zemědělce, až nastane volný pohyb osob, kapitálu, zboží a služeb - tak PAK budete mít pravdu.

Obávám se však, že to dřív "se bude tančit všude/až naše vítězné vlajky rudé/na stožáry světa vyletí", jak veršotepal Pavka Kohoutů...

Do té doby firmy jako TPCA nebo Hyundai budou přinášet pravovní místa do Kolína a Nošovic - a nebo na Slovensko, do Polska, Maďarska,... kde jim nabídnou lepší pobídky.

J. Kratochvíl 13.4.2012 10:58

Re: Investiční pobídky nevytváří smluvní vztah oboustranně rovnoprávně výhodný

Paní, dneska vytahovat Klause a jeho argumenty je opravdu troufalost. "Ekonom", který přivedl tuto zemi tam kde je, to jest do pěkného průšvihu, tak vy si dovolíte ho tady citovat. Kde asi udělal soudruh Klaus chybu?

J. Kanioková 13.4.2012 11:40

Aha, Klausofobie....

nemůže náhodou i za válku u Zulukafrů?

J. Kratochvíl 13.4.2012 17:19

Re: Aha, Klausofobie....

Za to, že jsem Klausofob se nestydím. Spíš bych si připadal trapně kdybych ho stále obhajoval. Za válku u Zulukafrů asi opravdu nemůže, ale za rozdělení naší společnosti a rozpad Československa a nesmírné ekonomické škody opravdu může a ještě mu to nestačí a snaží se rozdělovat a rozbíjet celou Evropu, ale tam přece jen trochu narazil. A jak se po letech ukazuje pravdu neměl v ničem ani v té neviditelné ruce trhu, která všechno ureguluje. Asi soudruh Klaus udělal někde chybu.  

V. Kún 13.4.2012 1:54

Bravo, pane Machu! To se Vím povedlo...

No vidíte, pane Machu. Takový eurobijec, a jak skvěle jste tu odhalil jednu z hlavních nevýhod každé domácí měny. Kdybychom tu totiž měli euro, pak Američané by nám platili rovněž eury (mají jich v Americe dost za vývoz svých výrobků a služeb do Evropy), a čeští příjemci  by pak ta získaná eura buď rozpustili (utratili, investovali) do služeb a výrobků domácí provenience (tedy by napomáhali oživit domácí ekonomiku), a nebo by za ně holt nakoupili v cizině to, co doma nenajdou. A že tu ti Američané nechají mnohem víc, než činí ona státní dotace, je zřejmé. Ostatně tu dotaci nedostávají Američané, nýbrž čeští poskytovatelé filmových služeb (rekvizitáři, architekti, výrobci kulis, kompars, ateliery atd.), aby byli schopni svými cenami konkurovat Bulharům a Rumunům. Bez dotace by jim totiž svými cenami nemohli konkurovat a Američané by tu neutratili ani ň.

M. Bezouška 13.4.2012 7:51

Re: Bravo, pane Machu! To se Vím povedlo...

bravo pane Kúne. Vůbec jste nepochopil podstatu věci, a asi nikdy nepochopíte. Mimochodem, je docela jedno v jaké měně s dotace uskutečňují, protože jejich záporný vliv se tím nijak nemění. Proberte si večer u kafe ty nejzářnější a nejznámější příklady: "zelené" energie, šrotovné (to nás naštěstí o chlup minulo, zato Němcům se vyplatilo!), firmy jako Philips Hranice, Flextronics, Eastern Sugar, možná si vzpomenete i na další, a zkuste je zhodnotit. Kromě evidentních přímých ztrát jsou tu i další, závažnější, ale o tom by asi bylo marné se i jen zmiňovat.

V. Novák 13.4.2012 8:46

Eastern Sugar byl "pobídkován"?

Já měl za to, že prostě zakoupil (za zajisté tržní ceny) české cukrovary - a pak je (jako nejlepší neb soukromý vlastník) zrušil.

V. Novák 13.4.2012 9:48

Eastern Sugar byl "pobídkován"?

Já měl za to, že prostě zakoupil (za zajisté tržní ceny) české cukrovary - a pak je (jako nejlepší neb soukromý vlastník) zrušil.

R. Jonák 13.4.2012 8:43

Re: Bravo, pane Machu! To se Vím povedlo...

Kam vy na ta moudra chodíte to ví jen bůh. Každá dotace ať je na cokoliv jen ničí ostatní. Kdysi jeden docel achytrý pán prohlásíl: dotace by měla být prhlášena za sprosté slovo a já mu dávám plně za pravdu.

T. Pansky 13.4.2012 1:35

Autor ma naprostou pravdu. Financnimi pobidkami ...

... se presentovali vetsinou socialiste. Ano, nektera odvetvi se vybudovala, ale po vyschnuti pobidek zase zkrachovala. Zustala zde dira v kapse danoveho poplatnika. Ceskemu poplatnikovi to ovsem nevadi, protoze ten se neridi prirozenym pocitem neceho dosadnout ci neco vybudovat vlastnimi silami. Cesky poplatnik se stale ridi myslenim: "Kdyz ja nemam kozu, at sousedovi chcipne take ..." Proto budeme jeste dlouho vsichni chudi. top0625top@live.com

V. Kún 13.4.2012 1:57

Re: Autor ma naprostou pravdu. Financnimi pobidkami ...

Můžete tu napsat, pane Panský, co už jste Vy vybudoval vlastními silami?

V. Novák 13.4.2012 11:11

A to která odvětví skončila tak, jak popisujete?

Pokud myslíte výrobu obrazovek v Hranicích, tak tam nešlo o vyschnutí pobídek, ale o celosvětovou technologickou změnu, kterou Philips (považte, soukromá firma!) nepředpokládal a tedy nezvládl. Pobídky pokud vím nevyčerpal, ovšem pracovní místa taky nezajistil.

Velmi pěkně jste slova nakladl - "když já nedostanu pobídku, co má co dostat nějaký filmař!". To čiší jak z Machova článku, tak z většiny diskusních příspěvků.

J. Heincl 13.4.2012 15:34

Re: A to která odvětví skončila tak, jak popisujete?

Já bych Vaše slova trochu modifikoval. Proč zrovna já mám platit ze svých daní část pobídek pro nějaké filmaře a vlastně pro kohokoli?

V. Novák 13.4.2012 16:56

Ale vždyť vy neplatíte. Platí stát. Z vašich daní. To už nejsou vaše peníze.

A další peníze vybere od těch filmařů, od jimi placených komparsistů (nedajbože našich "hvězd"! pokud je zaměstnají), od vlastních hvězd, které i tady budou konzumovat (no, některé si nechají dovézt i vodu, uznávám, z těch stát moc nezíská), od zaměstnanců studií, kteří díky filmařům budou mít práci a tedy budou platit daně a odvody a vůbec z celého toho průmyslu, který se kolem filmování točí. A pokud bude film úspěšný, tak i z turistů, kteří jezdí po místech, kde se jejich oblíbené filmy točily. Nechápu to - ale existují. A je jich mnohem víc, než poutníků za zatměním Slunce, jako jsem zase já.

A když je nezaplatí? Třeba proto, aby se zalíbil VÁM? No - tak ti filmařští podnikatelé půjdou utratit své peníze jinam, stát nevybere, někdy dokonce naopak zaplatí nezaměstnaným - a vy budete šťastný, že nikdo z vašich peněz nic nedal na nějaké pobídky.

Ani v tom případě se nic světoborného nestane. Jenom náš stát bude o něco, o malounko chudší. Méně známý. A vy šťastnější, neb nebudete muset závidět...