27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


GLOSA: Dnes o chozrasčotu

27.1.2022

V ekonomice se nevyznám. Na vysoké jsem vylít jen jednou ze zkoušky a to byla právě zkouška z ekonomie. Ekonomika volného trhu mi šla, ale socialistickou ekonomiku jsem nebyl schopný pochopit. Chyba nebyla úplně ve mně. Nepochopení mě pronásleduje až do dnešních dnů.

Čtu a slýchám, že nás čeká, ba že nás nemine chytrá neboli vědomostní ekonomika založená na čemsi, čemu říkají průmysl 4.0. Já si myslím, že průmysl je průmysl a aby prosperoval, musí být chytrý. Tak že tomu bylo vždycky, a kdyby Henry Ford nebyl chytrý, nezavedl by pásovou výrobu. Taky ekonomicky nechápu to, co se zjevně chystá: že prý přijdou evropské peníze a budou modernizovat ekonomiku, asi aby ji zchytřily a povýšily na průmysl 4.0. Jak se to bude dělat? Kdo dostane ty peníze, aby si zchytřil výrobu? Jakožto ekonomický hňup si myslím, že užitečné zboží v dobré kvalitě jde na odbyt a získané peníze jdou na nákup výrobních zařízení, aby zboží šlo vyrábět víc a líp. Půjdou evropské peníze na výrobu ještě chytřejší? Nebo je dostane blbý producent blbých výrobků, aby zchytřel?

Přestanu předstírat úplného pitomce. Přece jen jsem žil čtyřicet let v socialistické řízené ekonomice a je mi jasné, že je to tu znova, že se nastolují úplně jiná kritéria, než je užitečnost a kvalita a zájem, nedejbože zisk. Proto jsem si usmyslel připomenout pojem, který pamatuju z útlého dětství, pojem chozrasčot. Je to zkratka z ruštiny, chozjajstvěnnyj rasčot, česky hospodářský rozpočet. Čtu, že to nastolil Gorbačov za perestrojky, a to je naprostý omyl. Chozrasčot byl svatý grál socialistické ekonomiky od padesátých let, pořád se o něm mluvilo a psalo, k němu vše směřovalo a nikdy se ho nedosáhlo, jelikož obsahoval racionální jádro a socialistické hospodaření není racionální, nýbrž ideologické.

Princip byl prostý, v jádru šlo o to, že podniky měly být hospodářsky efektivní a výsledky práce se měly příznivě projevit na platech zaměstnanců. Prosté jak Kolumbovo vejce a nikdy se toho nepodařilo dosáhnout.

Teď, když se zavádí progresivní zelená ekonomika s cílem zachránit planetu před přehřátím, kdy banky budou financovat jen zelené výroby a těm nezeleným zarazí tipec, začne brzy téct do bot a nejvíc to pocítí právě ti, na kterých produkce leží, a ne ti, kdo to vymysleli. Hroucení nepřijde hned, trvá to dvacet, třicet let, než se podaří úplně všechno zničit. Může nás to čekat v padesátých létech. Snad si vy, dnes mladší, jednou na mě vzpomenete, že jsem o chozrazčotu psal už na začátku let dvacátých. Zase budou pokusy, jak ekonomickou mrtvolu oživit. Někdo vymyslí chozrasčot, bude se to jinak jmenovat, econoprof nebo tak nějak. A v šedesátých létech dojde společnost k překvapujícímu objevu, že socialismus vede k bídě v nátěru rudém, jako zeleném. To bude radosti, až se na to přijde!

LN, 24.1.2022

****************************************
ULTIMUS
Nový román Ondřeje Neffa

Na odvrácené straně Měsíce stojí Ultimus, vězení pro nejhorší zločince obydlených světů. Sem přijíždějí Kuba Nedomý a Dědek Čuchák, starožitníci se sídlem v Arkádii, v roli robotických specialistů.
Měl to být nejlepší kšeft jejich života. Vyklubala se z toho bouda, kterou jim nastražil jejich dávný kamarád, policejní hlavoun Mantella. Spadli tam do spárů nejmocnější zločinecké organizace Lunárního společenství. Stojí proti všem - proti zločincům i dozorcům, proti robotům i proti zmutovaným paraorganismům i proti toxickému šrotu, který se vymknul kontrole.
Když pak se do toho vloží africká vražedkyně Kombopi, dá se čekat, že bude hodně dusno...

Ultimus

Nový román z cyklu Arkádie je napínavý i humorný, jak už dobrodružství obou nehrdinských hrdinů bývají. Příběh volně navazuje na předchozí svazky Měsíc mého života, Rock mého života a Hvězda mého života. Vydal Myster\ Press, k dostání všude včetně Alzy.