27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


ENERGETIKA: Povolenky. Že by důvod k neklidu?

17.8.2009

Mezi základní pravdy, na nichž stojí náš pohled na svět, patří teze o firmě ČEZ coby loupežnickém hnízdě. Představitelé ČEZ se jezdí s našimi politiky slunit do Toskánska, ČEZ vydělává i v době, kdy jiní prodělávají, ČEZ bude smět vybudovat další dva bloky Temelína a nejnověji - ČEZ dostal od Klause dar v podobě emisních povolenek zdarma. Občan tyto maximy přijímá rád, jelikož se mu líbí zachmuřený politický obzor. Neláme si příliš hlavu otázkou, zda ta chmura je skutečně na obzoru, anebo zda ji má na svých brýlích.

Bez ohledu na to, jak to s povolenkami je, problémy kolem energetiky se dostávají na špici důležitosti ve správě veřejných věcí, avšak nikoli na špici veřejného zájmu a hlavně - na špici zájmu politiků s veřejností o těchto věcech komunikovat. Z doby přebytku zvolna přecházíme do éry nedostatku, to je jeden okruh. Nutnost dovozu zdrojů energie z problematických oblastí je druhý okruh. Šetrnost vůči životnímu prostředí je třetí okruh. Pátý okruh je samozřejmě cena, a tudíž dostupnost energie pro občana. Navíc okruhy nejsou oddělené, prolínají se.

Když se tedy podíváme skrze toto pětikruží, hned je zřetelněji vidět, kde se stala chyba věcně nikoli fatální, nicméně politicky nešťastná. Takto zásadní rozhodnutí formou přílepku k zákonu o spotřební dani je vysvědčení politické neschopnosti celé naší reprezentace. Výmluvy na tlak ze strany Evropské unie jsou opravdu jen výmluvami. Času na řádné projednání bylo dost. Bohužel naši majitelé státu hájí svoje parciální zájmy tak zarputile a při rozložení politických sil tak efektivně, že nejedna rozumná věc se musí do zákonů pašovat pokoutními způsoby, z nichž „přílepky“ patří k těm nejvíce odpudivým.

Další problém je v prezentaci věci veřejnosti. Není to tak, že „Klaus dal ČEZ povolenky zadarmo“. Jde o to, že ČEZ, stejně jako další producenti plynů vypouštěných do ovzduší v celé Evropě, povolenky zdarma dostává a přebytky může prodávat. Je to důmyslné opatření, svou podstatou velmi vtipné, protože ekonomickým tlakem vede k ekologické šetrnosti. Firma, která méně škodí, vydělá, tak by to v praxi mělo fungovat. Tím pádem ale také modernizace provozů nemusí nutně vést ke zdražení energie. Jiné by to bylo, kdyby si podniky musely povolenky kupovat -pak by je samozřejmě zahrnuly do nákladů a odnesl by to zákazník.

Novela zákona předpokládá, že skupina ČEZ bude investovat do modernizace výroby elektřiny. To je klíčově důležitý bod: bude skutečně investovat? Nebo má skupina ČEZ navléknutý ČEZský stát jako maňáska? Nový systém povolenek má platit od roku 2012, to je zanedlouho. Problém je i v tom, že o povolenky zdarma usilují i jiné firmy než ČEZ, avšak zřejmě především tato společnost je kapacitně schopná včas připravit investice nezbytné k ekologičtější výrobě elektřiny.

Za předpokladu, že to tak opravdu bude, výměna povolenek zdarma za ekologicky šetrné projekty se zdá být velmi rozumná. A pokud mám věc posuzovat jako občan, ze svého specifického úhlu pohledu, pak moje sympatie k projektu velmi rostou úměrně síle protestů ze strany environmentalistů, a zvláště pak nadnárodního nátlakového koncernu Greenpeace.

Za úvahu taky stojí, proč se proti projektu staví Jiří Čunek. Poukazuje na to, že návrh překračuje hranice zákona o hospodářské soutěži! Tyhle odkazy na ochranu hospodářské soutěže bývají populistova poslední linie obrany.

Jak to všechno dopadne, uvidíme po roce 2012. Jaká je perspektiva?Sociální demokracie slibuje voličům třicetiprocentní snížení ceny za elektrickou energii. No, nekup to! To přece za lístek v urně stojí. Do podzimu daleko, Paroubek možná ještě přidá jako prémii za hlas poukázku za elektrický přímotop. A to vše může zamíchat s povolenkami, energetikou a emisemi tak, že se nebudeme stačit divit.

LN, 14.8.2009