10.5.2024 | Svátek má Blažena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Marek 17.8.2009 20:58

vážení a kdo lidem vysvětlí, že platí tolik jako Evropa ale tolik neberou

Všem nám už tečou ušima kydy a světové tvorbě cen, o ceně elektřiny, kterou určuje trh a burza. Pro odběratele to znamená jediné "plať a drž hubu". Platy managementu ČEZu mohou závidět i členové vlády a obou komor "bezmozků" i když někteří si z tohoto vejvaru určitě již chutně lízli.

Moc se mi líbí jak se celá infrastruktura elektráren a rozvodů postavila z daní lidí a dnes z toho žije pár prasat u koryt. Už vidím, jak se postaví další bloky elektráren (třeba JETE apod.) a zdraží se elektřina aby neklesly zisky.

Martin 17.8.2009 21:39

Re: vážení a kdo lidem vysvětlí, že platí tolik jako Evropa ale tolik neberou

R^R^!!

uvažující 17.8.2009 18:23

povolenky jako odpustky

nic neřeší, jen přelévají peníze.A určitě né k těm obyčejným občanům, ale k těm správným, podnikavým a vyvoleným.Za odpostku získala církev peníze , ale nevyřešila snižování hříchů.Povolenky nesníží emise v průměru pro naší planetu, jelikož ti, co je ušetří ,je za peníze prodají těm, co je vytvoří zase navíc.A nehoráznost může být ještě větší pokud to zaplatí natištěním novými ,nekrytými penězi.Nechápu ,jak se může někdo nad těmi povolenkami tak radovat, snad jen ti ,co znich budou mít nemalý zisk a ti, co věří slepě politikům a jimi paceným, slovutným ekonomům a ekologům.Takže vážení, méně optimismu v povolenky a více obyčejného rozumu do hrsti.My a naše planeta z toho nebudeme mít nic, pokud to spíš nebude ubližovat ohledně podvodům ve vykazování a pod, což je dnes vlastně moda trpěná zákonem těm bohatým a proto také ta krize.

vita 17.8.2009 15:04

Každé zvýšení ceny vstupů samozřejmě zaplatí spotřebitel.

Není tady totiž polštář elektráren s nadbytečným instalovaným výkonem, z nichž by po zavedení placených povolenek bylo možno odstavit ty nejdražší, aniž by to snížilo nabídku a tedy zvedlo cenu.

cb 17.8.2009 12:06

Povolenky

uredne vytvorena virtualni komodita, kterou nikdo nechce, ale kterou musi kupovat z moci uredni.

K. Babák 17.8.2009 11:23

Som tiež zmätený

Nedávno vyšel na NP článek o výpočtu emisí elektráren ve Francii. "Vědecké" symposium se usneslo, že se budou jaderným elektrárnám započítávat emise CO2 ve stejné výši, jako u elektráren plynových. Důvod: autoři studie jsou proti JE. Ve výpočtech emisních povolenek se tento přístup (zatím) neuplatňuje, ale na objektivitu výpočtů bych stejně moc nesázel.

Řekl bych, že při administrativní cestě omezování emisí jsou dvě možnosti: Buďto uznáme, že určité množství emisí k výrobě energie patří a zkusíme to nějak (dobře nebo špatně) zohlednit. Pak musíme připustit nějaké povolenky zadarmo. Nebo uvalíme na elektřinu a ostatní formy výroby energie daň. Placení povolenek je v tomto případě jenom způsobem jejího výběru (povolenky nezaplatí výrobci energie, ale její spotřebitelé, tedy my).

Ještě jednou. Povolenky zadarmo nejsou dárkem ČEZu, ale pobídkou, aby se při výrobě vešel do rozumných limitů. Povolenky za peníze jsou daní, uvalenou na obyvatele. A výpočet povolenek je s velkou pravděpodobností záležitost ideologie a ne fakt.

loiz 17.8.2009 16:16

upresneni

NEjednalo se o "vedecke symposium", ale o spolceni WWF & Allianz. Clanek zde:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekologie-dukaz-podvodem-0we-/p_ekonomika.asp?c=A090810_095713_p_ekonomika_wag

AGO 17.8.2009 10:18

Pokud ČEZ

bude investovat do FV  a VE bude tímto  podporovat tento nehorázný "ekologický byznys" , který  povinnou výkupní cenu rozptýlí do celkové ceny pro koncového spotřebitele stejným způsobem jako do koncové ceny rozptyluje neoprávněné odběry -NTZ !

K. Babák 17.8.2009 11:39

Re: Pokud ČEZ

Investovat do nových a lepších zdrojů energie je naprostá nutnost. A kdo by to měl dělat, když ne bohatý podnik, který k tomu má prostředky, odborníky a motivaci? Tou motivací nemyslím státní dotace na výkup elektřiny z určených zdrojů, ale racionální úvahu, že půjde srazit výrobní ceny tak, aby se nové zdroje vyplatily. Každý solidní podnik vkládá prostředky do vývoje výrobků, z nichž některé nikdy neopustí vývojové dílny. Zisk je z těch použitelných.

Pokud jsem dobře četl noviny, věnuje ČEZ hlavní část prostředků na výzkum problému akumulace enrgie. A osobně si myslím, že laciné a technicky schůdné řešení tohoto problému (jednak akumulátory a jednak stacionární zařízení velké kapacity) by úplně převrátilo svět průmyslu, dopravy a energetiky.

Samozřejmě, že ďábel nevytvoří (ani nechce vytvořit) nic užitečného.

Jenda 17.8.2009 11:56

Re: Pokud ČEZ

Investovat do novych? Proc? Investovat do lepsich s tim bych souhlasil. To ovsem fofrniky ani fotovoltanika neni.

cb 17.8.2009 12:04

Re: Pokud ČEZ

FV a VE nejsou zdrojem  energie, ale jenom zdrojem penez.

Jenda 17.8.2009 13:06

Re: Pokud ČEZ

To neni zdroj ani energie ani penez. To je ciste a proste TUNEL.

cb 17.8.2009 13:08

Re: Pokud ČEZ

tunel je zdrojem penez pro tunelare.

vita 17.8.2009 15:00

Re: Pokud ČEZ

Taktak. Platí zákon zachovábí peněz - a o co si někdo namaže kapsu, o to musí stáhnout ostatní.

FV a VěE jsou tunel zvláštního tvaru - tunel trychtýřovitý.

krmič 17.8.2009 17:35

Re: Pokud ČEZ

Jo, jo. Problém akumulace energie. Nikdo na světě si s tím neví rady, ale ČEZ to vyřeší.

Pavell 17.8.2009 10:06

ASTONOVI

Pane Ondřeji Neffe, jste skvělý spisovatel, novinář, již desítky let vaše dílo mám velmi rád. O to hůře se mi píše následující: PIŠTE PROSÍM JENOM O TOM, ČEMU ROZUMÍTE! O svisntvu s emisními povolenkami nevíte nic, bludy ve vašem článku dokonce vzbuzují obavy o jakémsi zaplaceném PR, které hned zaháním, protože u VÁS bych v ně nikdy neuvěřil. ASTONE, skutečnost s povolenkami a ČEZem je ještě horší, než straší Bursík, věř mi!!!

ps 17.8.2009 11:28

Re: ASTONOVI

No tak se o tom svinstvu rozepiš trochu podrobněji.

Jenda 17.8.2009 11:57

Re: ASTONOVI

Proc by to delal? On VI, ze CEZ je spatny a to staci.

sharp 17.8.2009 12:00

Re: ASTONOVI

Věř mi, pravil bůh - já jsem cesta i cíl.

Beldor 17.8.2009 12:02

Re: ASTONOVI

Hehe Tak skutecnost je jeste horsi prej. :) jako ze povolenky nejsou virtualni vymysl zelenych a jedna se o mimozemske obezivo vytvorene za ucelem skoupeni zeme?;-D

sdf 17.8.2009 12:27

Re: ASTONOVI

Krba rozumí všemu. Opět si neodpustil zmínku o tom zlém Klausovi i když ten s tím nemá nic společnýho. Krbu jsem prokoukl už dávno.

Jenda 17.8.2009 9:56

A to hodla PlnouParouBack zestatnit producenty elektriny (to neni jen CEZ!)

Nechci mu do toho kecat, to bych si samozrejme vuci slunecku nasemu jasnemu nedovolil, ale naridit CEZu prodejni ceny jaksi nemuze a zakazat vyvoz taky ne. To by ho ostatni akcionari obratem zalovali a spor by velmi snadno vyhrali.

Takze jedine, ze by mel v kapse par elektraren, ktere (v pripade, ze vyhraje volby) pripoji do EVROPSKE energeticke soustavy a srazi tak cenu o tricet procent. A teda jestli jo, tak to fakt za listek v urne stoji. Jenom pochybuji, ze jemu by usle miliardove zisky za to, ze uz davno elektrinu neprodava pripadne ze by jineprodaval pokud volby nedopadnou podle jeho predstav, staly za nejakou vladni sesli. Pokud by mel v kapsicce elektrarny schopne srazit v soucasne energeticke situaci jen tak ceny o tricet procent, tak se na nejake predsedovani u socdemaku muze vykaslat a je davno daleko za vodou.

ranbow 17.8.2009 9:16

Som z toho volako zmetený

Vysvětlil by mi prosím někdo Neffovu větu "Není to tak, že „Klaus dal ČEZ povolenky zadarmo“. Jde o to, že ČEZ, stejně jako další producenti plynů vypouštěných do ovzduší v celé Evropě, povolenky zdarma dostává?????

Ludva 17.8.2009 9:24

Re: Som z toho volako zmetený

Kdyby jste byl zmetený jen vy, ale jasno v tom nemají hlavně novináři. Přece pořád vykřikují, jak ČEZ něco dostal zadarmo, na úkor občanů. Opak je pravdou. Kdyby ČEZ povolenky nedostal zadarmo, tak by jednoduše musel zvednout ceny elektřiny.

děteněkam 17.8.2009 10:06

Re: Som z toho volako zmetený

Kdežto takto je bude muset zvednout, protože bude investovat.

Mě by spíš zajímalo, čí ty povolenky původně jsou, že se rozdávají a prodávají.

Ludva 17.8.2009 10:54

Re: Som z toho volako zmetený

Jsou zelených. Je to jejich výmysl jak poroučet větru dešti.:-D

Pavell 17.8.2009 10:06

Re: Som z toho volako zmetený

Blbost, Ludvo, totální blbost. Nic by ČEZ nemusel.

Ludva 17.8.2009 10:52

Re: Som z toho volako zmetený

To řekněte Astonovi, právě o tom píše - "kdyby podniky musely povolenky kupovat, odnesl by to zákazník".

i.h. 17.8.2009 8:26

Povolenky na CO2

jsou zhovadilost a jedina rozumna strategie v dane situaci je rozdavat je zdarma. Ostatne v tom nam jdou velke staty a vudcove nasi milovane EU, Nemecko a Francie, prikladem.

Frank 17.8.2009 5:26

Podle Neffa jsou emisní povolenky důmyslná opatření!!

Ale pro koho? Pro tuto zemi? Jasně, že ne.