19.3.2024 | Svátek má Josef


EKONOMIKA: Trump zavedl cla na evropskou ocel a hliník

4.6.2018

Je pozoruhodné, jak všichni, ale úplně všichni vědí, že Američané na tom prodělají. Ví to Juncker, Merkelová, Macron, ví to naše Hospodářská komóra, ví to předseda odborů a i ekonom Kovanda ví, že to bude špatná zpráva také pro ekonomiku Spojených států.

Takže jediný, kdo to neví, je vláda Donalda Trumpa. Její ministři a jejich poradci jsou asi prostě jen bandou nedouků a neumětelů. Hm. Tomu se ale těžko dá uvěřit.

Nerovnováha vzájemného obchodu

Spojené státy dlouhodobě upozorňovaly, že současná nerovnováha vzájemného zahraničního obchodu je poškozuje a že se jí budou bránit. Odpovědi partnerů byly vždy stejné. Něco na způsob českého: „Polib si...“ (čtenář doufám promine toto přirovnání, ale je přesné). Čína, Kanada, Mexiko nebo Evropská unie se tvářili (a stále tváří), že USA by měly být za záporné saldo ještě vděčné. Proč k takovému názoru politici a další dospěli, je nepochybně každému soudnému ekonomu záhadou. Proč by trvalá záporná bilance měla někoho uspokojovat? V rétorice z EU pak zaznívala ultimata o povinnostech USA v rámci NATO, ale když Američané upozorňovali, že ostatní členové si v drtivé většině své závazky neplní, seriózní odpovědi se nedočkali. Co kdo poté vlastně od USA čekal?

Lež má krátké nohy

„V průběhu jednání se Spojené státy snažily využívat hrozby omezení obchodu jako páky k tomu, aby získaly ústupky od EU. To není způsob, jak obchodovat - a rozhodně ne mezi dlouhodobými partnery, přáteli a spojenci,“ uvedla ve komisařka EU pro obchod Malmströmová.

Třeba by nám občanům tzv. EU mohla ta madam vysvětlit proč má EU dlouhodobě přebytek v obchodu s USA (cca 120 mld USD v r. 2017) a proč praktikuje celní a necelní bariéry podstatně vyšší než ty, které vůči EU dlouhodobě praktikuje USA. Například USA zatěžuje dovozy automobilů z EU clem ve výši 2,5 %, zatímco EU uvaluje na dovoz automobilů z USA clo ve výši 10 %, tedy čtyřikrát vyšší. To někdo pokládá za férové?

Politická rovina

Uvalení cel ze strany administrativy prezidenta Trumpa má jen zčásti ekonomický charakter. Podstatně větší část směřuje do politické oblasti. Je zřejmé, že vedení EU v čele s Junckerem a Merkelovou je vůči USA naprosto nepřátelské. Ti dva nakonec škodí všem. Žel i České republice, neboť obchodní válka s USA se dotkne i nás. Když Merkelová vykřikuje, že USA nebudou bránit Evropu, škoda, že se jí nikdo nezeptal, jak to ví a kdo to z USA potvrdil. Obdobné „pravdy“ vypouští Juncker, který prohlašuje , že roli Spojených států teď musí převzít Evropa. To má do jakékoliv soudnosti opravdu hodně daleko.

Trump a jeho tým už nyní vědí, že s Junckerem a Merkelovou není možná žádná dohoda a že oni dva celkové západní společenství oslabují, rozkládají, volný trh Evropské unie deformují a stav v EU přibližují socialistické diktatuře. Vládnou nevolení úředníci a politička, která už dnes má nečestné místo v dějinách německých kancléřů.

Trump a jeho tým už tuší, že porážka a odchod těchto dvou je pro další vývoj atlantických vztahů nezbytný. I za cenu obchodní války. Bude zajímavé, kdy to dojde i evropským trhům a evropskému kapitálu a jak se poté zachová. Juncker ani Merkelová za žádnou válku s USA nestojí. Ani vteřinu.